Skocz do zawartości
mechl!n

A Jednak- Mnożnik Powyżej X12.5...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie wszyscy!

przeglądam Wasze posty już od długiego czasu, sam kulam się z OC od 10lat i jestem pełny podziwu dla waszej determinacji :D

Od kilku dni mam DSL'a mogę więc wreszcie coś dorzucić od siebie. (fu..k off tepsa).

Ale do rzeczy, mam Epoxa 8kha+ (znalazłem całkiem dobrego biosa datowanego na 27.01.2003). Przepaliłem mosty na 13x i mam jakieś dziwne black screeny.

Nie mogę ustawić nic więcej mnożnika jak 16,5x !! (czyli w BIOS - 8,5x). Jak ustawię 9x lub więcej komp dostaje black screena, na płycie widnieje post 26h który nic nie oznacza. Sprawdzałem aż do 11.5x (czyli niby 19x) i albo mam black, albo komp startuje na deflautowym 13x, dokładnej tabeli nie zapisałem jedszcze. Po restarcie kompa (po blacku) BIOS jest również wyzerowany (samoistnie!).

Problem ten nie ma nic wspólnego z zasilaniem proca, czy wydolności, magostrlą jadę na 1,7V do 2900+ ale już non-stable.

Czy ktoś miał coś podobnego?

jeżeli tak to co próbował robić?

Pozdrawiam

Carlos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak juz wczesniej pisalismy przepalanie mostkow to loteria - nie zawsze beda dzialac wyzsze mnozniki - proponuje (jako wlasciciel tej samej plyty :)) ustawic ta zworke po lewej od AGP na 1-2 z 2-3 - da to domsylna magistrale 100MHz. Ustaw w biosie Vcore na 1.7V. Wtedy jeszcze raz sprawdz cala game mnoznikow. Mysle ze gdzies zapodzialy sie np 22x i 23x - jezeli nie znajdziesz zadnych rozsadnych mnoznikow (14x-16x) to niestety bedziesz musial cos jeszcze dopalic - zeby uzyskac inny mnoznik - ALE UWAZAJ - NIGDY NIEOSIAGNIESZ NIZSZEGO MNOZNIKA NIZ TEN KTORY WYPALISZ. Pozdrawiam

PS 26 na LED na plycie oznacza ze masz jakis duzy mnoznik ze cos jeszcze rusza ale nie dochodzi do postu (26 to cos zwiazane z BIOSem grafiki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że nie zrobię nic mniejszego, masz rację sprawdzę na 100mhz, a mnożniki mam do 16,5 więc płaczu nie ma, dzięki za podpowiedz, choć zależało by mi właśnie na 133, jęzeli nawet są to nic mi to nie do, pokręcę trochę, zawsze zostaje FSB :)) ale najpierw Vmod naprawię, bo rezytorek się ułamał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka!!

Pzreczytalem wszystkocos ie dalo i doszedlem do wniosku ze podkrece swojego antka i tak:

12,5x166 z palcem w [gluteus maximus] :)

12,5x180 no troszke sie pomeczylem ale poszed

13x166 tez z palem w pupie :) napiecie 15.5 V

ale jak chce dac 13,5x166 to juz nie win sie nie uruchamie nawet na napieciu 1,6V a gląby ze sklepu przykleili mi gwarancje na mostkach L11 i co teraz :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak ten rekord zrobiles z 194 FSB bez dzielnika 1/5 !? Wprawdzie non-stable ale jednak.

Dobra płyta to połowa sukcesu. Jutro zapodam screen z wcpuid na 12.5 x 200MHz właśnie na 8KHA+ (bez dzielnika 1/5). Sprzedałem tego antka, ale screena gdzieś powinienem mieć (jeżeli nie skasowałem :( ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tak sie zastanawiam czy ja na tym shuttlu dojechac bym mogl do 166 FSB :D (marzenia). No bo qufa po cos ta mozliwosc ustawienia 166 musi byc no bo chyba nie dla ozdoby 8) . A belrin czy ty jak przepaliles mostki na mnoznik x15 to mozesz zmieniac fsb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tak sie zastanawiam czy ja na tym shuttlu dojechac bym mogl do 166 FSB  :D  (marzenia). No bo qufa po    cos ta mozliwosc ustawienia 166 musi byc no bo chyba nie dla ozdoby 8) . A belrin czy ty jak przepaliles mostki na mnoznik x15 to mozesz zmieniac fsb?

nieustawisz na tej plycie 166, jak by CI sie udalo fll stable chociaz 155, to bylbys dlamnie masta :).

Trzeba pamientac ze na tej plycie po przepaleniu np na sztywno na mnoznik 15x czy innny, przestaną dzialac wszystie inne mnozniki, zrobilem moda z druciku, co dalo mi mnoznik 13x, po tym, komp tylko dziala na mnozniku default, na kazdym innym kom si eniuruchamia... 8O :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo tak sie zastanawiam czy ja na tym shuttlu dojechac bym mogl do 166 FSB  :D  (marzenia). No bo qufa po    cos ta mozliwosc ustawienia 166 musi byc no bo chyba nie dla ozdoby 8) . A belrin czy ty jak przepaliles mostki na mnoznik x15 to mozesz zmieniac fsb?

nieustawisz na tej plycie 166, jak by CI sie udalo fll stable chociaz 155, to bylbys dlamnie masta :).

Trzeba pamientac ze na tej plycie po przepaleniu np na sztywno na mnoznik 15x czy innny, przestaną dzialac wszystie inne mnozniki, zrobilem moda z druciku, co dalo mi mnoznik 13x, po tym, komp tylko dziala na mnozniku default, na kazdym innym kom si eniuruchamia... 8O :?

no tak tylko mi chodzi o to czy jak ustawie na sztywno np mnoznik 14,5(jeden mostek do przepalania :D ) to czy bede mogl ustawic FSB wieksze niz 133 np. 150?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam przepalania mostkow na duzy mnoznik - przypominam PO PRZEPALENIU WSZYSTKIE MNOZNIKI KTORE SA NIZSZE OD TEGO KTOREGO WYPALIMY PRZESTANA DZIALAC!!! JAK WYPALAC TO NA 13,5 i wtedy sobie przez ustawienie mnoznika w biosie moze cos wykombinujecie - a tak odcinacie sobie droge do wyskoich FSB - NAJLEPSZY JEST DRUT MOD BO JEST ODWRACALNY :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polecam przepalania mostkow na duzy mnoznik - przypominam PO PRZEPALENIU WSZYSTKIE MNOZNIKI KTORE SA NIZSZE OD TEGO KTOREGO WYPALIMY PRZESTANA DZIALAC!!! JAK WYPALAC TO NA 13,5 i wtedy sobie przez ustawienie mnoznika w biosie moze cos wykombinujecie - a tak odcinacie sobie droge do wyskoich FSB - NAJLEPSZY JEST DRUT MOD BO JEST ODWRACALNY :D

drut mod jest odwracalny ale co do wypalania na 13,5 to nie jest tak znowu dobrze bo jak okaze sie ze nic nie mozna zrbic to [gluteus maximus] zostajesz na 13,5 x max 150 co da marniaste 2025 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zawsze w biosie mozna trickiem mechl!na (proby na niskich mnoznikach - 6x-12x) wycisnac wieksze mnozniki - bardzo popularny jest np 17x. A dlaczego nie sprobujesz drut moda?

w sumie moglbym ale nie mam cierpliwosci do owijania drucikami 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi zajelo z probami okolo godz - przygotu sobie splot na jakis zewnetrznych nozkach (po prostu skrecasz drut - skrecajac oczko sie zmniejsza) jak juz jest dosc ciasno to zdejmujesz, obcinasz odstajace 2 druciki i zakladasz penseta oczko na te piny ktore masz drutowac. Na koncu cisniesz jakby z obu stron jakims cyrklem drucik do srodka miedzy pinami (wyjdzie cos na ksztalt 8 bez srodka) i jest gitara - zycze powodzenia i owocnych mnoznikow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu nie zdrutujesz nozek ?

wtedu mozesz zmieniac mnozniik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi zajelo z probami okolo godz - przygotu sobie splot na jakis zewnetrznych nozkach (po prostu skrecasz drut - skrecajac oczko sie zmniejsza) jak juz jest dosc ciasno to zdejmujesz, obcinasz odstajace 2 druciki i zakladasz penseta oczko na te piny ktore masz drutowac. Na koncu cisniesz jakby z obu stron jakims cyrklem drucik do srodka miedzy pinami (wyjdzie cos na ksztalt 8 bez srodka) i jest gitara - zycze powodzenia i owocnych mnoznikow :D

lol dzieki 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol dzieki 8)

MI to zajelo kolo 10 minut, ale mam amulet +15% do zręcznosci :lol:

Znalazlem w domu drut ktory ma srednice nuzek, drucik do obwijania wziolem z kabelka od zasilania starego wentylarora, obkrecilem go kilkarazy wokol tego grubszego druta, sciągnolem, i powsstala pentelke nalozylem na odpowiednią nuzke na procu, pensetą obwinolem dalej jak trzeba i gitara :D

Radze robic to przy swietle dziennym, bo przy lampce mi sie jakos ciezko robilo, oczoplonsu z tymi nuzkami mozna dostac, ciezko dojrzec czy wzsytko idealnie ok jest :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz mam juz procka XP 1700+ DLT 0308 SPMW czy jakos tak. Dzis chyba bede robil lub jutro. Jakby podbis sie nie zmienil to wiecie co sie stalo... :?  tylko nie wiem czy czekac na cooper shima?

Ja wczoraj kupowałem procka i tesh chciałem CS ale nie mieli :( a procke nie może leżeć bezczynnie :twisted: więć pierwszy raz w swoim życiu zdejmowałem i zakładałem wentylator i nic się nie stalo wszystko działa :D

Rób to powoli to napewno nic się nie stanie "śpiesz się powoli"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no coz mam juz procka XP 1700+ DLT 0308 SPMW czy jakos tak. Dzis chyba bede robil lub jutro. Jakby podbis sie nie zmienil to wiecie co sie stalo... :?  tylko nie wiem czy czekac na cooper shima?

Ja wczoraj kupowałem procka i tesh chciałem CS ale nie mieli :( a procke nie może leżeć bezczynnie :twisted: więć pierwszy raz w swoim życiu zdejmowałem i zakładałem wentylator i nic się nie stalo wszystko działa :D

wiem ze mozna bez CS np. moj AIUGA na ktorym teraz pracuje zakladalem bez CS ale o tego 0308 to sie boje no ale masz racje procek nie moze lezec bezczynnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj wpadl w moje rece 3. AXP1700+. Tym razem serii 0307 VPMW. Zaczalem krecic i doszedlem do 12.5*193 przy vcore 1.8v. Niestety przy tej magistrali moj Radeon juz niewytrzymuje, wiec postanowilem wykorzystac "drut mode". Meczylem sie z godzine ale sztuczka sie nie udala. Nie poddalem sie jednak i skorzystalem z pomyslu reed -a

mozna tez "mostki" z takiego drucika w podstawke soketa wsadzic, nuzki proca je dociskaja i spox

Jest on duzo latwiejszy, wystarczy wziazc pojedynczy drucik, zagiac odpowiednio, wlozyc do socketu, docisnac procem i juz dziala. Udalo sie za 1. razem i trwalo 5min. Uzyskalem mnozniki 13x 13,5x 14x 17x 18x 21x 23x 24x.

Dzieki dla reed -a za inspiracje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno jak sie nie uda to bede muszial zdejmowac cooler i od nowa zaczynac wiec ryzyko jest dosyc duze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze jedno jak sie nie uda to bede muszial zdejmowac cooler i od nowa zaczynac wiec ryzyko jest dosyc duze

Ja tam bym nie wytrzymał musiał bym włożyć tego proca ale widze że jesteś sceptycznie do tego nastawiony. Jak będziesz robił drut moda to zrób to sprawdzonym sposobem to 80 % sukcesy że będzie działać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jezu ale tez ryzyko - co sie moze stac - jak masz normalny klips a nie jakies tam orby czy inne to jest luzik - przeciez sa te gumki na procu - CS wymagany tylko gdzy masz blok. Ja przez CS spalilem kiedys taki procek - to byl ten zwykly CS - mialem go 1,5 roku - okazal sie za gruby i radiator nie docisnal sie do jadra - wiec wiesz :) - nic oprocz CS A XP rev. 2 bym nie zakladal (taki wlasnie mam teraz :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...