Skocz do zawartości
k4sha

Wymiana Proca Na S754

Rekomendowane odpowiedzi

Konfig dokładnie taki jak w sygnaturce. Planuję wymianę Semprona na Athlona na podstawke S754. Mam kilka pytań do bardziej rozeznanych w temacie.

- Czy odczuję wzrost wydajności w grach? (W razie czego mogę podać wyniki w 3D Markach jakie obecnie robi ten zestaw)

- Który model wziąć? Chciałbym go w prosty sposób podkręcić z poziomy BIOSu jak to zrobiłem w przypadku Semprona. Nie będe bawił się w bardziej zaawansowane oc. Który Athlon będzie się najlepiej do tego nadawał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymiana jest nieopłacalna, podkręć bardziej tego semprona, bo się nudzi, 2,6ghz powinien zrobić bez problemu. athlony na 754 się bardziej grzały, a ostatnie serie dużo gorzej kręciły (max 2,2-2,3ghz, niezależnie od modelu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porządku, pobawię się jeszcze trochę tym Sempronem. Co do Athlona... przecież ten proc ma dwa razy więcej pamięci cache. Ciężko mi uwierzyć, że nie wzrosłaby wydajność na tym procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem. Przemyśle wiec jeszcze raz zakup Athlona. Jeszcze tylko ostatnie pytanie... Athlony da się podkręcać tak samo jak Semprony? Semprona kręciłem jak już wspominałem z BIOSu poprzez zmiane częstotliwości HT, mnożnika etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

również odradzam zakup athlona, przyrost wydajności jest nie opłacalny, próbuj kręcić, zwiększ napięcie, mój sempronik 1.6 robi stabilne 2.5 GHz przy napięciu 1.5 V, i pamiętaj o dzielnikach pamięci. mnożnik pewnie masz ustawiony na 9x więc:

HT: 200x9 = 1800 Mhz pamiątki na 200

daj: 275x9 = 2475 pamiątki teraz będą lecieć 275, więc pamiętaj o zmianie dzielnika, żeby miały koło 220 mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porządku, pobawię się jeszcze trochę tym Sempronem. Co do Athlona... przecież ten proc ma dwa razy więcej pamięci cache. Ciężko mi uwierzyć, że nie wzrosłaby wydajność na tym procku.

ten cache nadrobisz 100mhz więcej na procku

Athlony da się podkręcać tak samo jak Semprony?

tak samo, ale z reguły kręcą się słabiej niż semprony. Podnieś napięcie do 1,45-1,5V i 2,5-2,6ghz powinieneś mieć. Mój 3k+ (1.8ghz) robił 2,7ghz@1,55V, a do windy wbijałem na 2,85ghz@1,55V (mobo się skończyło) ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy mark zapuszczany był na Sempronie ustawionym jak w sygnaturce. Jedynie taktowania grafiki się zmieniały. Przy fabrycznych ustawieniach Radeona zrobiłem w 3D Marku 03 - 11880 pkt, a w 05 - 7600. Po podkręceniu na 860 GPU i 1700 pamięci wyniki były: 03 - 13300 i 05 - 7900. Athlona do testów ustaw na powiedzmy fabrycznych i na tych co masz teraz czyli 2,5 GHz.

Aha, sterowniki ze strony Sapphire czyli najnowsze Catalysty 8.6

Edytowane przez KijasS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też uważam że nie opłaca się zmieniać

podnieś troche napięcie i podgoń go na 2,4-2,5 GHz

przy podkręcaniu pamiętaj tez żeby zmniejszyć mnożnik szyny chyba HT (nie tej od procesora tylko hyper transport) na x3 albo nawet na x2 czasami to blokuje, ważne żeby nie przekraczało 1000 albo 800, nie pamiętam dokładnie

Edytowane przez Mck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się popie***** ze sprzętem - 3demarki nie chodzą!? Gry działają a marki 03 i 05 nie odpalają się. Diabli wiedzą co jest grane, bo wcześniej wszystko chodziło? Zobaczę na innych sterach.

edit:

No nie wiem co jest grane? Wróciłem do sterowników cat. 8.4 na których wcześniej wszystko było OK a marki dalej nie chodzą!!! WTF?

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też miałem coś nie tak z Markami po instalacji nowych sterów ze strony Sapphire (nie wiem jak to jest w przypadku innych, bo karte mam od dwóch tygodni). Pomogła instalacja samych driverów bez tego całego panelu... CCC... tak to się chyba nazywa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypieprzyłem właśnie wszystko co się dało... razem z sp3 i... dalej to samo!? Spróbuję zainstalować stery bez ccc.

edit:

no i ni chu** bez ccc też [gluteus maximus]

co jest grane do licha?!

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tłika z tematu o hd2900 robiłeś?

tego tłika, który eliminuje błąd instalowania starów na agp? sterowniki ze strony sapphite mają to już zaimplementowane.

A jakie stety instalowałeś? Bo ja właśnie te Catalyst 8.6 HOTFIX for AGP cards and WinXP 32-bit ze stronki Sapphire ( http://www.sapphiretech.com/fn/support/drivers.php ) i bez instalacji CC wszystko chodzi cacy.

dokładnie te i starsze 8.4 - na jednych i drugich kaszana

Odinstalowałem już wszystko co się dało - niemal goły system pozostał. I co mu odbiło? Ręce opadają - nie mam już pomysłu co z tym dalej począć. Chyba pora na reinstalke :)

edit:

No i sprawa się wyjaśniła. Zassałem jakąś skopaną wersja 3dmarka05! Po reinstalacji systemu zainstalowałem marka03 - przeszedł bez problemów, po czym zainstalowałem owego marka05 i... doopa - obydwa nie działają!

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko - udało mi się ten burdel doprowadzić do porządku i właśnie robię testy. Zaraz będą wyniki.

edit:

do testów ram puszczony synchro z prockiem 2/2, cl3

system - XP home sp3

stery 8.6

karta na standardowych taktach

fsb200, taktowanie 2200, czyli full standardzik

mark03: 11862

cpu1: 88,3

cpu2: 14,3

mark05: 8269

cpu: 3754

fsb230, taktowanie ~ 2500

mark03: 12138

cpu1:101,7

cpu2:16,5

mark05: 8895

cpu: 4381

I na koniec jako ciekawostka - ile daje podbicie samego ramu?

fsb230, ram 2/2.5 (~280mhz), cl3

mark03: 12279

cpu1: 111,5

cpu2: 18,1

mark05: 9098

cpu: 4829

i to by było na tyle

pozdro.

Edytowane przez rosolini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi