Skocz do zawartości
sieniek

Witam Ponownie !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

A więc sąsiadka chciała sobie kupić komputer do 1000 zł tylko że w tym muszą się mieścić obudowa, nagrywarka, monitor najlepiej LCD nie musi być jakiś wypasiony, komputer ma służyć głownie do przeglądania stron internetowych, filmów, i gier ( ma syna który ma 7 lat) wiec gry takie nie najlepsze ;p

Dzięki z góry za pomoc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm tysiąc na całego kompa razem z lcd.... trochę mało ale coś wykombinujemy ;)

AMD Sempron X2 2100 AM2 BOX

Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Kingston DDR2 1024MB 667MHz CL5 BOX

PIONEER DVD+/-RW DVR-215D czarny OEM

Hitachi Deskstar 7K160 (160GB, 8MB, SATA300)

Modecom MC-350 350W

Asus 17" LCD VW171D

Razem wychodzi 1036zł w Agito.pl Do tego dochodzi jeszcze obudowa, myszka i klawiatura, ale myślę że w ok 1100-1150 się zmieścisz (wiem że to za dużo ale ciężko złożyć coś z lcd za 1kzł).

Zaoszczędzić można jeszcze na procesorze i brać jednordzeniowego semprona (ale nie warto) i na mobo i brać coś na 690G.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm tysiąc na całego kompa razem z lcd.... trochę mało ale coś wykombinujemy ;)

AMD Sempron X2 2100 AM2 BOX

Gigabyte GA-MA78GM-S2H

Kingston DDR2 1024MB 667MHz CL5 BOX

PIONEER DVD+/-RW DVR-215D czarny OEM

Hitachi Deskstar 7K160 (160GB, 8MB, SATA300)

Modecom MC-350 350W

Asus 17" LCD VW171D

Razem wychodzi 1036zł w Agito.pl Do tego dochodzi jeszcze obudowa, myszka i klawiatura, ale myślę że w ok 1100-1150 się zmieścisz (wiem że to za dużo ale ciężko złożyć coś z lcd za 1kzł).

Zaoszczędzić można jeszcze na procesorze i brać jednordzeniowego semprona (ale nie warto) i na mobo i brać coś na 690G.

Wiem, dysk 120 GB wystarczy, wolałbym ATHLONA a nie semprona, myszka i klawa jest ! ;p

p.s lepiej coś na athlonie, a karta graficzna ? ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płycie jest całkiem wydajny integra (chwilowo najlepsza na rynku), wydajnościowo odpowiada jak dobrze pamiętam radeonowi 9800, czyli dawny high end to dziś zaledwie integra ;).

Między athlonem a sempronem różnica jest marginalna, w athlonie x2 jest tylko więcej cache L2, co przekłada się na wydajność 5-10%. Imho nie warto dopłacać. To są praktycznie te same procki, a zauważ że podałem semprona X2, czyli wydajne 2 rdzenie za zaledwie 100zł. Za 100zł masz 1 rdzeniowego athlona który będzie dużo gorszy od tego semprona.

Co do dysku.... między 120gb a 160gb w tej chwili róznica w cenie wynosi kilka zł. Lepiej brać większy.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wersji ekonomicznej (nie powiedziałeś, że części muszą być nowe)

Dell http://www.allegro.pl/item401585044_dell_p...70_mt_wawa.html + 512ram 369zł

nagrywarka dvd ~90zł

LCD - za pozostałe 500 zł kupisz sensowną 19 w panoramie

Z części nowych raczej nie złożysz nic sensownego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputer zaproponowany przez NeoMagNeT'a będzie naprawdę dobry. Płytę główną ew. można tańszą wziąć: Gigabyte GA-MA74GM-S2H - na układzie 740G. W stosunku do tej z zestawu NeoMagNeT'a tracimy 2 sloty RAM'u i trochę mocy z grafiki ale da radę w przeciętnej gierce na średnich detalach. Na agito wychodzi 38 zł taniej. Może niewiele ale! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi