Miszal Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2008 (edytowane) Witam, bardzo byłbym wdzięczny za pomoc w przydzieleniu pamięciom odpowiednich timingów. Troszkę o tym szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie pytania. Moja płyta to GIGABYTE GA-M57SLI-S4 nForce 570-SLI a pamięci OCZ DDR2 4096MB PC800 DUAL 2 x 2048MB CL5 SLI READ. Muszę zacząć od tego, że w ogóle miałem wielki problem ze stabilnością systemu o czym pisałem już w innym temacie, a jak się później okazało było to spowodowane prawdopodbnie tym, że moje pamięci są przystosowane do pracy z napięciem 2.1-2.3V a płyta przydzieliła im 1.8V. Teraz jest o wiele lepiej ale czasem się jeszcze zdarzy, że komputer się zawiesi bez powodu. W biosie ustawienia na Auto wyglądają tak: Nie wiem skąd mobo wzięło takie wartości, pamięci w specyfikacji CAS-TRCD-TRP-TRAS powinny mieć niby timingi 5-4-4-15. A z tego co wiem to w biosie CAS to Cas# Latency, TRCD - RAC to CAS R/W Delay, TRP - Row Precharge Time, a TRAS to Minimum RAS Active Time tak? Te niby zmieniłem na takie jak powinny być, ale co oznaczają inne pola to nie mam zielonego pojęcia. Dałem na manual i wyskoczyły jeszcze inne wartości. Pozmieniałem tylko podstawowe timingi, i wyszedłem z biosu. No i nemo, trzeba było resetować bios bo komp nie wstawał. Pozmieniałem potem jeszcze te pozostałe wartości kilka razy (oczywiście nie obeszło się bez drugiego reseta) i jakoś chodzi, ale chciałbym abyście pomogli mi optymalnie to skonfigurować. Poniżej zdj. z obecnego stanu: CAS Latency - do wyboru jest zakres od 3T do 6T 1T/2T Commad Timing - 1T albo 2T ;) TwTr Command Delay - przedział 1T-3T TrFc for DIMM - 75, 105, 127.5, 195, 327,5 (jak dałem na Manual to domyślnie przyznało 75ns i nie wiem czy to właśnie nie powodowało unieruchomienie kompa, a w efekcie trzeba było robić reset biosu. W ogóle prosiłbym o bliższe szczegóły co to za opcja. Jeśli timingi są na "Auto" to ma wartość 127ns, a jeśli ręcznie ustawiam to nie ma takiej wartości, najbliższa jej to 127,5ns. Lol^^) Write Recovery Time - 3T-6T Precharge Time - 2T-3T (tego to już zupełnie nie rozumiem, na auto jest 4T a na manual nie ma nawet takiej wartości do wyboru..) Row Cycle Time - 11T - 26T RAS to CAS R/W Delay - 3T-6T RAS to RAS Delay - 2T-5T Row Precharge Time - 3T-6T Minimum RAS Active Time - 5T-18T CKE Power Down Mode Enable/Disable (do czego to?;p) Wiem, że jest dużo podobnych tematów, ale jak wiadomo każda konfiguracja jest inna, no i nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na te dziwny jak dla mnie stan rzeczy. Edytowane 17 Lipca 2008 przez Miszal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...