Skocz do zawartości
freak_outXP

Wymiana Amd S.939 Z Agp -> Tylko Mobo + Cpu + Ram

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój sprzęt na teraz to:

CPU: AMD Athlon 64 3000+ BOX (~1,83 GHz) Winchester s. 939 (ten bez SSE3),

MOBO: MSI K8N Neo2 Platinum (jakiś nForce3, AGP),

RAM: Geil 512 + 256 = 768 MB Ram DDR1 400 2.5-6-3-3 (512 ma chyba 5 lat gwarancji, czyli teraz jeszcze jest na...)

GPU: WinFast GeForce 6800 XT 128 MB Ram DDR modowalny na 16p6v przez RivaTuner

... i takie tam dyski itp. :]

Patent jest taki, że programuje i dużo siedze "na przeglądarce" (FF dużo pamięci zabiera) i P2P, a gram głównie w emu. Chciałem sobie dokupić po prostu 2 GB Ramu Geila DDR400, ale jak zobaczyłem ceny, to sobie pomyślałem, że lepiej sobie sprawić nowe mobo, cpu i ram (klasa ekonomiczna), bo DDR1 są dużo droższe od DDR2. Starocie upchne braciszkowi, jeszcze nie wiem, ile z tego będę miał.

Proszę o jakiś zestaw mobo-cpu-ram za 550 złoty.

Mobo zapewne będzie jakiś Asrock co ma AGP i PCI-e, inaczej nie da rady. Nie chce kupować płyty tylko na AGP (jak jakieś jeszcze są).

Z góry THX.

Edytowane przez freak_outXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 550 zł ja bym zrobił trochę inaczej

Procesor - Intel Pentium Dual Core E2180 2GHz 1MB BOX 166.00

Płyta główna - GigaByte GA-P31-DS3L 150.00

Pamięć - DDR2 2GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/2G 98.00

ceny z apollo.pl razem 414 zł

do tego kartę graficzną np Palit Radeon HD2600Pro Sonic DDR3 za ~120 zł

W sumie ~534 zł

Myślę że będzie to sprzęt dużo wydajniejszy od tego co masz teraz zarówno procesor jak i grafika

Pieniądze ze sprzedaży starych gratów możesz dołożyć do pamięci lub co bardziej polecam do grafiki np. GF 9600GSO ~260 zł i wtedy to byłby już naprawdę fajny sprzęt

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, mam Chiefa 360 z pasywnym PFC - może to nie jest mistrzostwo świata :], ale zawsze coś. Staram się kupować markowe graty jam mam trochę więcej forsy. Dzięki stivo, że i tak to zauważyłeś, bo ludzie mało na to zwracają uwagę.

Mck - dlaczego akurat takie pamięci, tj. GR667D264L5 ?

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi - jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, to ja oczywiście czekam, kupować pewnie będę dopiero w poniedziałek. Ale i tak widzę, że pierwsza propozycja jest jak najbardziej na miejscu i sensowna.

Pozdrawiam

P.S. Apropo - ile mogę chcieć za moje stare graty od brata - tj. mobo, cpu, ramy i ewentualnie gpu (jest softmodowane na maxa, czyli 16 potoków i 6 werteksów z odpowiednio 8 i 4 - chociaż teraz to i tak nic nie znaczy) ? Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo są najtańsze

oczywiście możesz wziąć inne

jeżeli planujesz dołożyć za jakiś czas drugie 2GB to teraz daj w jednej kości 2GB jeżeli nie planujesz dokładać to teraz możesz dać 2x1GB bo ta płyta(chipset P31) podobno ma problemy z obsłużeniem 4 kości dwustronnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądałem różne tematy na forum i recenzje w sieci, po dodaniu pieniędzy ze sprzedaży starych gratów i kilku dodatkowych dziesiątek skonstruowałem sobie w myślach zestaw beta - proszę o wyrażenie zdania:

CPU: Intel Pentium Dual Core E2180 2GHz 1MB BOX - 166.00 zł. (odbiór osobisty)

MOBO: GigaByte GA-P31-DS3L - 150.00 zł. (odbiór osobisty)

GPU: PALIT XpertVision GF 9600GSO Sonic, 768MB DDR3 (192bit), PCI-E, HDTV/2xDVI, BOX [NE/96SOSXT379] np. ten w kirk.pl za 279,39 zł. ( + 16,00 koszty wysyłki)

Może być ta karta, tylko że z 768 DDR3 ?

Czyli to wszystko, co Mck polecał, plus...

RAM: DDR2 2x2GB PC6400 800MHz A-Data Vitesta EE MD2800+AD2G0(D) - 240.00 zł (odbiór osobisty)

Razem: 851,39 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci OCZ Platinum spokojnie wystarczą i są w dobrej cenie

inna możliwość to A-Data za 140 ale OCZ też dobre

2x1GB narazie spokojnie starczy a kiedyś najwyżej wymienisz na 2x2GB, albo wtedy cały komp opchniesz bratu a sobie sprawisz nowy ;)

Do karty którą podałeś z 768MB oczywiście warto dopłacić, w tej cenie będzie najlepsza

Edytowane przez Mck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RAM: zastanawiam się nad --

a) DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK - 128.00 zł. (odbiór osobisty)

b) DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper HeatPipe CL4 - 160.00 zł. (odbiór osobisty)

Niestety nie ma jednej takiej kostki 2GB. I tutaj proszę o radę. Jest sens ? A jeżeli nie, to jakie pamiątki ?

NIE MA sensu. Czy potrafisz logicznie uzasadnic wybor takich pamieci? Jakiechs zysk z dolozenia wiekszej ilosc kasy? Jezeli tak, to prosze podziel sie tymi spostrzezeniami na forum, moze dowiemy sie czegos nowego.

Na pytanie jai ram dostales juz odpowiedz - natansze 800Mhz (byle no name beda dobre) lub nawet 667. Zapas na podkrecanie i tak jest duzy. Oczywiscie w jednej kosci - sam sie juz chyba przekonales, ze najszybciej skonczyl Ci sie nie procesor, a RAM w kompie i dlatego go zmieniasz. 2GB dzis to minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

znalazła się jeszcze dodatkowa (i niespodziewana) stówa, a po przemyśleniu całej sprawy (a raczej posta - komisarza, za który dziękuję) i sugestii Mck (za którą także dziękuję) anulowałem zamówienie na OCZ i wziąłem pamięci A-Data, tylko że 2x2GB.

Mam pytania:

i. czy do kart graficznych są dodawane przejściówki z moleksów na 6pin (do zasilania PCI-ex) ? Jeżeli nie - to jak się nazywa "zawodowo" taki kabel-przejściówka (żeby w sklepie to szybko załatwić) - ile będzie takie coś kosztować ?

ii. co trzeba zrobić, żeby na XP widział 4 giga zamiast 3,5 (jeżeli dobrze pamiętam) ?

iii. Mam pastę termoprzewodzącą Arctic Silver 5, tylko że ona ma już ładnych kilka lat (była używana kilka razy, ale dużo jej jeszcze zostało - oczywiście była zamknięta w tym tzw. "pojemniczku-strzykawce") - czy trzeba kupić nową, czy tamta się jak najbardziej nadaje ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UWAGA

Chodzi o tą kartę:

PALIT GF 9600GSO 768MB DDR3 (192bit), PCI-E

Te karty (tj. wersje z 768 vramu) Palita mają dwie podwersje (niestety nie wspomniano o tym na polskiej podstronie www Palita palit.biz):

- wersja zwykła, ma zegary jak 8800gs -> kod producenta to "NE/960SO+T379";

- wersja "Sonic", ma 600 MHz rdzenia i 900 (efektywne 1800) MHz pamięci, shadery też najprawdopodobniej mają wyższe taktowanie (chyba coś koło 1500 MHz), prawdopodobnie także dodatkowe radiatory na pamięci -> kod producenta to "NE/96SOSXT379" (SX zamiast plusa);

Patrz i płacz ;].

Ta pierwsza jest czasami mylona z drugą i vice versa, jak nie ma podanych w rozpisce wartości zegarów i dalej - kodu producenta - to na bank mamy do czynienia z tą "gorszą".

Napisałem to, bo może ktoś nie wie.

Różnice cenowe są różne w różnych sklepach - w kirku akurat to ~5 zł, ale gdzie indziej ta kwota może być nawet dużo większa (sprawdzałem)! Mi się w kirk.pl (tam gdzie kupowałem) udało zmienić niemal zrealizowane zamówienie (karta jest u mnie w miejscowości w DHLu, kurier już pukał do drzwi ale nikogo nie było żeby odebrać) bez żadnych dodatkowych wydatków (oprócz właśnie tych +5 PLN) na tego "Sonica". Sklep nie robił ŻADNYCH problemów z ponownym zamówieniem, po prostu wysłałem maila z opisem i dostałem pozytywną odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi