freak_outXP Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Witam, mój sprzęt na teraz to: CPU: AMD Athlon 64 3000+ BOX (~1,83 GHz) Winchester s. 939 (ten bez SSE3), MOBO: MSI K8N Neo2 Platinum (jakiś nForce3, AGP), RAM: Geil 512 + 256 = 768 MB Ram DDR1 400 2.5-6-3-3 (512 ma chyba 5 lat gwarancji, czyli teraz jeszcze jest na...) GPU: WinFast GeForce 6800 XT 128 MB Ram DDR modowalny na 16p6v przez RivaTuner ... i takie tam dyski itp. :] Patent jest taki, że programuje i dużo siedze "na przeglądarce" (FF dużo pamięci zabiera) i P2P, a gram głównie w emu. Chciałem sobie dokupić po prostu 2 GB Ramu Geila DDR400, ale jak zobaczyłem ceny, to sobie pomyślałem, że lepiej sobie sprawić nowe mobo, cpu i ram (klasa ekonomiczna), bo DDR1 są dużo droższe od DDR2. Starocie upchne braciszkowi, jeszcze nie wiem, ile z tego będę miał. Proszę o jakiś zestaw mobo-cpu-ram za 550 złoty. Mobo zapewne będzie jakiś Asrock co ma AGP i PCI-e, inaczej nie da rady. Nie chce kupować płyty tylko na AGP (jak jakieś jeszcze są). Z góry THX. Edytowane 18 Lipca 2008 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 za 550 zł ja bym zrobił trochę inaczej Procesor - Intel Pentium Dual Core E2180 2GHz 1MB BOX 166.00 Płyta główna - GigaByte GA-P31-DS3L 150.00 Pamięć - DDR2 2GB PC5300 667MHz Goodram GR667D264L5/2G 98.00 ceny z apollo.pl razem 414 zł do tego kartę graficzną np Palit Radeon HD2600Pro Sonic DDR3 za ~120 zł W sumie ~534 zł Myślę że będzie to sprzęt dużo wydajniejszy od tego co masz teraz zarówno procesor jak i grafika Pieniądze ze sprzedaży starych gratów możesz dołożyć do pamięci lub co bardziej polecam do grafiki np. GF 9600GSO ~260 zł i wtedy to byłby już naprawdę fajny sprzęt Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Nie zapominajmy o zasilaczu.. Chyba, ze masz jakiś porządny? Bo inaczej trzeba bedzie doliczyć ok 100PLN np. na Modecoma 350.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Spoko, mam Chiefa 360 z pasywnym PFC - może to nie jest mistrzostwo świata :], ale zawsze coś. Staram się kupować markowe graty jam mam trochę więcej forsy. Dzięki stivo, że i tak to zauważyłeś, bo ludzie mało na to zwracają uwagę. Mck - dlaczego akurat takie pamięci, tj. GR667D264L5 ? Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi - jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje, to ja oczywiście czekam, kupować pewnie będę dopiero w poniedziałek. Ale i tak widzę, że pierwsza propozycja jest jak najbardziej na miejscu i sensowna. Pozdrawiam P.S. Apropo - ile mogę chcieć za moje stare graty od brata - tj. mobo, cpu, ramy i ewentualnie gpu (jest softmodowane na maxa, czyli 16 potoków i 6 werteksów z odpowiednio 8 i 4 - chociaż teraz to i tak nic nie znaczy) ? Z góry dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 bo są najtańsze oczywiście możesz wziąć inne jeżeli planujesz dołożyć za jakiś czas drugie 2GB to teraz daj w jednej kości 2GB jeżeli nie planujesz dokładać to teraz możesz dać 2x1GB bo ta płyta(chipset P31) podobno ma problemy z obsłużeniem 4 kości dwustronnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Przeglądałem różne tematy na forum i recenzje w sieci, po dodaniu pieniędzy ze sprzedaży starych gratów i kilku dodatkowych dziesiątek skonstruowałem sobie w myślach zestaw beta - proszę o wyrażenie zdania: CPU: Intel Pentium Dual Core E2180 2GHz 1MB BOX - 166.00 zł. (odbiór osobisty) MOBO: GigaByte GA-P31-DS3L - 150.00 zł. (odbiór osobisty) GPU: PALIT XpertVision GF 9600GSO Sonic, 768MB DDR3 (192bit), PCI-E, HDTV/2xDVI, BOX [NE/96SOSXT379] np. ten w kirk.pl za 279,39 zł. ( + 16,00 koszty wysyłki) Może być ta karta, tylko że z 768 DDR3 ? Czyli to wszystko, co Mck polecał, plus... RAM: DDR2 2x2GB PC6400 800MHz A-Data Vitesta EE MD2800+AD2G0(D) - 240.00 zł (odbiór osobisty) Razem: 851,39 zł. Edytowane 23 Lipca 2008 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Aby mieć święty spokój z ramami musiałbyś dołożyć do płyty na p35(gigabyte p35-ds3l) , jednak myślę że do takiej konfiguracji 2G wystarczy. Jeszcze odnośnie ramu ocz platinum wystarczą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mck Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) pamięci OCZ Platinum spokojnie wystarczą i są w dobrej cenie inna możliwość to A-Data za 140 ale OCZ też dobre 2x1GB narazie spokojnie starczy a kiedyś najwyżej wymienisz na 2x2GB, albo wtedy cały komp opchniesz bratu a sobie sprawisz nowy ;) Do karty którą podałeś z 768MB oczywiście warto dopłacić, w tej cenie będzie najlepsza Edytowane 19 Lipca 2008 przez Mck Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Witam ponownie - "zestaw" zamówiony i sobie czekam na nowe graty. Jeżeli Panowie chcieliby mi jeszcze pomóc w sprawie ewentualnego podkręcania, to założyłem temat na odpowiednim podforum. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 RAM: zastanawiam się nad -- a) DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Platinum rev.2 CL4 OCZ2P800R22GK - 128.00 zł. (odbiór osobisty) b) DDR2 2x1GB PC6400 800MHz OCZ Reaper HeatPipe CL4 - 160.00 zł. (odbiór osobisty) Niestety nie ma jednej takiej kostki 2GB. I tutaj proszę o radę. Jest sens ? A jeżeli nie, to jakie pamiątki ? NIE MA sensu. Czy potrafisz logicznie uzasadnic wybor takich pamieci? Jakiechs zysk z dolozenia wiekszej ilosc kasy? Jezeli tak, to prosze podziel sie tymi spostrzezeniami na forum, moze dowiemy sie czegos nowego. Na pytanie jai ram dostales juz odpowiedz - natansze 800Mhz (byle no name beda dobre) lub nawet 667. Zapas na podkrecanie i tak jest duzy. Oczywiscie w jednej kosci - sam sie juz chyba przekonales, ze najszybciej skonczyl Ci sie nie procesor, a RAM w kompie i dlatego go zmieniasz. 2GB dzis to minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaszaWspraju Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Procesor: AMD Athlon 64 X2 5200+ /2.6GHz, 2MB, 65W, BOX, AM2/ ok. 199 zł Płyta główna: Gigabyte MA78GM-S2H /AMD 780G/ ok. 215 zł Pamięć RAM: A-Data 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Extreme Edition ok. 135 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Witam, znalazła się jeszcze dodatkowa (i niespodziewana) stówa, a po przemyśleniu całej sprawy (a raczej posta - komisarza, za który dziękuję) i sugestii Mck (za którą także dziękuję) anulowałem zamówienie na OCZ i wziąłem pamięci A-Data, tylko że 2x2GB. Mam pytania: i. czy do kart graficznych są dodawane przejściówki z moleksów na 6pin (do zasilania PCI-ex) ? Jeżeli nie - to jak się nazywa "zawodowo" taki kabel-przejściówka (żeby w sklepie to szybko załatwić) - ile będzie takie coś kosztować ? ii. co trzeba zrobić, żeby na XP widział 4 giga zamiast 3,5 (jeżeli dobrze pamiętam) ? iii. Mam pastę termoprzewodzącą Arctic Silver 5, tylko że ona ma już ładnych kilka lat (była używana kilka razy, ale dużo jej jeszcze zostało - oczywiście była zamknięta w tym tzw. "pojemniczku-strzykawce") - czy trzeba kupić nową, czy tamta się jak najbardziej nadaje ? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Edytowane 22 Lipca 2008 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 ii. co trzeba zrobić, żeby na XP widział 4 giga zamiast 3,5 (jeżeli dobrze pamiętam) ?Albo XP 64bit albo przełącznik /PAE w boot.ini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freak_outXP Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) UWAGA Chodzi o tą kartę: PALIT GF 9600GSO 768MB DDR3 (192bit), PCI-E Te karty (tj. wersje z 768 vramu) Palita mają dwie podwersje (niestety nie wspomniano o tym na polskiej podstronie www Palita palit.biz): - wersja zwykła, ma zegary jak 8800gs -> kod producenta to "NE/960SO+T379"; - wersja "Sonic", ma 600 MHz rdzenia i 900 (efektywne 1800) MHz pamięci, shadery też najprawdopodobniej mają wyższe taktowanie (chyba coś koło 1500 MHz), prawdopodobnie także dodatkowe radiatory na pamięci -> kod producenta to "NE/96SOSXT379" (SX zamiast plusa); Patrz i płacz ;]. Ta pierwsza jest czasami mylona z drugą i vice versa, jak nie ma podanych w rozpisce wartości zegarów i dalej - kodu producenta - to na bank mamy do czynienia z tą "gorszą". Napisałem to, bo może ktoś nie wie. Różnice cenowe są różne w różnych sklepach - w kirku akurat to ~5 zł, ale gdzie indziej ta kwota może być nawet dużo większa (sprawdzałem)! Mi się w kirk.pl (tam gdzie kupowałem) udało zmienić niemal zrealizowane zamówienie (karta jest u mnie w miejscowości w DHLu, kurier już pukał do drzwi ale nikogo nie było żeby odebrać) bez żadnych dodatkowych wydatków (oprócz właśnie tych +5 PLN) na tego "Sonica". Sklep nie robił ŻADNYCH problemów z ponownym zamówieniem, po prostu wysłałem maila z opisem i dostałem pozytywną odpowiedź. Edytowane 23 Lipca 2008 przez freak_outXP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...