Skocz do zawartości
Zulik

2 tematy-V7+(grill) i Wentyl od zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

1: Czy jak zdejme grilla z V7+ to duzo obniży się poziom hałasu ??

2: mozna jakos zastąpić wentylator od zasilacza ?? albo jakos go wyciszyć bo mnie juz łep od tego boli :(( (myslalem zeby zastosować dwa mniejsze - co wy na to ?

poradzcie jak wyciszyc zasilacz plis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tego swojego Volcano7+ puscilem na 5V no i pytanie dla ludzi ktory tez tak samo zrobili ! czy dla was teraz Cicho chodzi ten wentylator czy nie ?

bo mi sie wydaje ze obecnie na te swoje 2500 obr jest bardzo Cicho ! praktycznie to najwiecej halasu robi mi wentyl z zasilacza, wentylator na grafie, wentylatory wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy no i DYSK :((((( jezdy WD sa takie glosne :((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja tego swojego Volcano7+ puscilem na 5V no i pytanie dla ludzi ktory tez tak samo zrobili ! czy dla was teraz Cicho chodzi ten wentylator czy nie ?

bo mi sie wydaje ze obecnie na te swoje 2500 obr jest bardzo Cicho ! praktycznie to najwiecej halasu robi mi wentyl z zasilacza, wentylator na grafie, wentylatory wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy no i DYSK :((((( jezdy WD sa takie glosne :((

Czlowieku, tyle razy pisalismy o wyciszaniu zasilacza :?

Wpisz w wyszukiwarce : Zalman F1 :o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad 2. Wentyl w zasilaczu możesz wymienić na jakiś cichy, jeśli chodzi o fundusze to takie wiatraki 80mm mieli w ProLine za 20zł. A jak nie chcesz tak to proponyje puścić stary na 7V albo na 7,8V zależy od Zenerki, ale wtedy polecam wyciąć blache ala gril w zasiłce i wstawić tam pożądnego chromowego GRILA. Różnica jest dość znacząca bo po pierwsze aktualny blaszany grill zajmuje dobre 25% powierzchni wylotu, przezco przepływ powietrza jest mniejszy, a po drugie na takich blachach robią się potworne zawirowania i dlatego też buczy. Jak zrobisz te dwie powyrzsze żeczy to nie poznasz zasilacza, no i chromowy grill fajnie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... 7V albo na 7,8V zależy od Zenerki....

piszac "Zenerki" chodzilo Ci o diode zenera tak ??

a nie mogl bym wstawic zwyklego Rezystora ??? zamiast tej diody ? na Zenerach sie nie znam a Rezystor sobie bez problemu oblicze !

tylko jest jedno Ale

jak obecnie przykladam reke na odleglosc okolo 2 cm od wywiewu to to powietrze jest tam strasznie Cieple !!! :( a jak obnize z obecnych 12V na 7V no to chyba mnie zacznie parzyc ;)

....a pytanie brzmi czy wyciecie jednej super duzej diury jak gdyby powroci mi temperature powietrza ta gdy mialem wentyl na 12V ?

jezdy jakie to zawile !:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi sie zdaje ze najlepszym rozwiazaniem jest zrobienie wlotu (nad CPU) i wylotu (z d.upy) w zasilku, puszczenie wichur na 5 lub 7v oraz wygiecie raditora na boki i pewnie kazdy kto ma codegena i go wyciszal tak powie. ja wlasnie nad tym mysle i chyba w najblizszym czasie tak zrobie bo moj codegen mnie dobija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamow sobie Zalamana ZM-F1 ja go mam i jest cacy. Stary wiatraczek pompowal tyle powietrza na pelnych obrotach co ten zalman z przelotka. I jest duzooooo ciszej. Ja kupilem w discotechu.

Koszt wentyla 20 zł + przesylka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi