Enzovelionn Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Witam, Mam dylemat wiążący się z OC karty graficznej GeForce 7600GT 256MB Palit i procesorem AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+ i zasilacz 550W Fortron. 1. Mam monitor 22 cale i wymagające, nowe tytuły gier jak AC lub Crysis. Gram przeważnie w rozdziałce 1280x1024 czasem w wyższych, moje pytanie wiąże się z tym jak podkręcic kartę graficzną aby była najbardziej wydajna w grach z moim sprzętem. Stabilnie z dobrymi temperaturami wyciągam GPU ponad 650 mHz ale z pamięcią 750 mHz lub 625/780/1560, co wybrać? Słyszałem takie mity że do większych monitorów potrzebne są mocne taktowania rdzenia, ale patrząc na nowe produkty GF GPU mają po 625 mHz za to ostre pamiątki. 2. Jak kręcić procesor, to co udaje mi się wyciągnąć to HTT z 200 mHz na 208-210 mHz i PCI-E 2750 mHz. Słyszałem że ten procesor potrafi ponoć dużo więcej jednak ja nie wiem się jak za to zabrać profesjonalnie. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Prawdę mówiąc z tą grafiką i CPU nie masz co liczyć na płynne granie w Crysis w 1280x1024. OC może troszkę poprawić płynność, ale nie licz na nic specjalnego. Proponuję kupno co najmniej nowej grafiki, minimum 8600GT. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Nie schodził bym poniżej 8800gs/9600gso lub 3850. Kręcenie tej grafiki niewiele da - od momentu wyjścia stalkera jest za słaba do zabawy w wysokich detalach i tyle, a jeszcze ta rozdziałka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Ale w AC na max mam ustawione w 1280x1024 i spokojnie mogę grać z ustawieniami 650/750 trochę przytnie w stresie ale jest ok. COD 4 na max bez zwieszki, wiem że to niewiarygodne z moją kartą ale OC czyni cuda. A jaki proponujecie sprawdzony program do mierzenia FPS? Oblivion z podkręcaniem w konfigu i modami graficznymi daje mi około 30 fps w stresie. Edytowane 18 Lipca 2008 przez Torghal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blasphemy Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Ale w AC na max mam ustawione w 1280x1024 i spokojnie mogę grać z ustawieniami 650/750 trochę przytnie w stresie ale jest ok. COD 4 na max bez zwieszki, wiem że to niewiarygodne z moją kartą ale OC czyni cuda. A jaki proponujecie sprawdzony program do mierzenia FPS? Oblivion z podkręcaniem w konfigu i modami graficznymi daje mi około 30 fps w stresie. To nie jest niewiarygodne, cod 4 ma dobrą optymalizację. O graniu w Crysis nawet w 1024 x 768 z high detalami możesz zapomnieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Już dawno przeszedłem Crysis, a sądzę że nie czytaliście mojego posta. Witam, Mam dylemat wiążący się z OC karty graficznej GeForce 7600GT 256MB Palit i procesorem AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 4200+ i zasilacz 550W Fortron. 1. Mam monitor 22 cale i wymagające, nowe tytuły gier jak AC lub Crysis. Gram przeważnie w rozdziałce 1280x1024 czasem w wyższych, moje pytanie wiąże się z tym jak podkręcic kartę graficzną aby była najbardziej wydajna w grach z moim sprzętem. Stabilnie z dobrymi temperaturami wyciągam GPU ponad 650 mHz ale z pamięcią 750 mHz lub 625/780/1560, co wybrać? Słyszałem takie mity że do większych monitorów potrzebne są mocne taktowania rdzenia, ale patrząc na nowe produkty GF GPU mają po 625 mHz za to ostre pamiątki. 2. Jak kręcić procesor, to co udaje mi się wyciągnąć to HTT z 200 mHz na 208-210 mHz i PCI-E 2750 mHz. Słyszałem że ten procesor potrafi ponoć dużo więcej jednak ja nie wiem się jak za to zabrać profesjonalnie. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Już dawno przeszedłem Crysis, a sądzę że nie czytaliście mojego posta.Otóż mylisz się czytałem uważnie. Zdanie swoje podtrzymuję. COD 4 na max bez zwieszki, wiem że to niewiarygodne z moją kartą ale OC czyni cuda. Każdy ma inne pojęcie grywalności. Podobnie jest z tzw. cichym kompem. Widziałem jak kumpel fikał na 9550 bez oc w Preya przy średnim fps 15 i jemu to pasowało .. PD@2,7 CoD4 w 1024 łaził mi zdecydowanie zbyt wolno - a w większej rozdziałce to już w ogóle kiszka była. Dlatego grałem w to (chwilkę - skrypty i poprawność polityczna <_< ) w 800*600 2*aa. 2. Jak kręcić procesor, to co udaje mi się wyciągnąć to HTT z 200 mHz na 208-210 mHz i PCI-E 2750 mHz. Słyszałem że ten procesor potrafi ponoć dużo więcej jednak ja nie wiem się jak za to zabrać profesjonalnie. Jeżeli płyta główna nie jest dobrana do oc i nie osiąga wyższego htt - zmiana płyty. Możliwe, że coś niedopatrzone (dzielnik pamięci nie zmniejszony, ht czy coś podobnego). Proszę Cię nie irytuj sie - takie są fakty/moje subiektywne odczucia. Radzę nie patrzeć na swój sprzęt przez pryzmat "e-penisa" - będzie łatwiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enzovelionn Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Każdy ma inne pojęcie grywalności. Podobnie jest z tzw. cichym kompem. Widziałem jak kumpel fikał na 9550 bez oc w Preya przy średnim fps 15 i jemu to pasowało . Dla mnie płynne granie zaczyna się od około 25-27 fps Proszę Cię nie irytuj sie - takie są fakty/moje subiektywne odczucia. Radzę nie patrzeć na swój sprzęt przez pryzmat "e-penisa" - będzie łatwiej. A to jakiś żarcik? Co do mojego pierwszego pytania to jak myślicie? 650/750 czy 625/780 mHz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Co do mojego pierwszego pytania to jak myślicie? 650/750 czy 625/780 mHz?A odpowiedź jest banalna - ustaw i tak i tak i sprawdź co lepsze :D Daje głowę, że różnica będzie niezauważalna. A to jakiś żarcik?Nie - życzliwa sugestia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...