pathe Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Witam, jestem nowy na forum więc jeśli temat się powtarza to przepraszam, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem. Chcę zrobić sobie zestaw WC i chciałbym chłodnicę zrobić z rury żebrowanej : http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~mrichert/JR/WYNIKI_BADAN2.htm . Czyli na moje oko powstało by coś na kształt reseratora firmy zalman. Teraz pytanie czy może ktoś Tworzył już coś podobnego i orientuje się czy to w ogóle ma sens? Nie wiem również jaką objętość wybrać wydaje mi się, że gdybym wziął rurę żebrowaną od środka i na zewnątrz to wydajność takiego rozwiązania mogłaby być zadowalająca i nie musiałbym kupować rury o monstrualnych rozmiarach. Objętość około 1,5 litra byłaby chyba wystarczająca. Jeżeli ktoś orientuje się czy taka budowa ma sens to proszę o pomoc. Na marginesie zastanawiam sie również czy wchodzić w rury miedziane czy aluminiowe, ale postawię chyba na tańsze aluminium gdyż miedź nie dość ze droższa to jeszcze wchodzi w reakcje z innymi metalami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 na szybko powiem, ze miedz mozesz poniklowac i oprocz trwalosci nie bedzie korodowac, alu tez wchodzi w reakcje zwlaszcza z miedzia... a bloki jakies miec chyba bedziesz w ukladzie ;) jakby dobrze przemyslec konstrukcje, wyszloby fajnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Witam, jestem nowy na forum więc jeśli temat się powtarza to przepraszam, ale nigdzie czegoś takiego nie znalazłem. Chcę zrobić sobie zestaw WC i chciałbym chłodnicę zrobić z rury żebrowanej : http://galaxy.uci.agh.edu.pl/~mrichert/JR/WYNIKI_BADAN2.htm . Czyli na moje oko powstało by coś na kształt reseratora firmy zalman. Teraz pytanie czy może ktoś Tworzył już coś podobnego i orientuje się czy to w ogóle ma sens? Nie wiem również jaką objętość wybrać wydaje mi się, że gdybym wziął rurę żebrowaną od środka i na zewnątrz to wydajność takiego rozwiązania mogłaby być zadowalająca i nie musiałbym kupować rury o monstrualnych rozmiarach. Objętość około 1,5 litra byłaby chyba wystarczająca. Jeżeli ktoś orientuje się czy taka budowa ma sens to proszę o pomoc. Na marginesie zastanawiam sie również czy wchodzić w rury miedziane czy aluminiowe, ale postawię chyba na tańsze aluminium gdyż miedź nie dość ze droższa to jeszcze wchodzi w reakcje z innymi metalami.owe rury maja zeberka w pl poziomej, co dla lepszego dzialania wymysza polozenie takiej rury, z drugiej strony wez sobie oblicz powierzchnie do objetosci w owej rurze i np w chlodnicy czy kaloryferze, napewno owa rura wypadnie gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pathe Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Dwumetrowy kawałek takiej rury, o promieniu wewnętrznym 19mm, czyli w sumie rurki:), miałby pojemność około 2 litrów, w związku z czym zanim grzałka o mocy około 100w, czyli procesor nagrzałby taką rurkę i wodę w niej zgromadzoną , to ciepło zdążyłoby się już ulotnić do atmosfery? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Dwumetrowy kawałek takiej rury, o promieniu wewnętrznym 19mm, czyli w sumie rurki:), miałby pojemność około 2 litrów, w związku z czym zanim grzałka o mocy około 100w, czyli procesor nagrzałby taką rurkę i wodę w niej zgromadzoną , to ciepło zdążyłoby się już ulotnić do atmosfery?poczytaj to : http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=54331 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Mogles jeszcze dodac jeden rysunek przekrojowy Racuch Bo zapewne o to Ci chodzilo [; Do tego jeszcze jakas tam podstawe mechaniki plynow i albo mi sie zdaje albo ciecz bedzie tracic naprawde niewiele ciepla na takim chlodzeniu.... :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 ok pomysł sam w sobie jest ciekawy i na pasywne chłodzenie (starannie wykonane) taka rurka ozebrowana była by OK.Zalman w swoich zestawach tez stosuje coś w tym stylu wiec chyba to się sprawdza. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Jest jedno małe ale czemu to nie jest stosowana na masową skalę ... wielkość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Dwumetrowy kawałek takiej rury, o promieniu wewnętrznym 19mm, czyli w sumie rurki:), miałby pojemność około 2 litrów, w związku z czym zanim grzałka o mocy około 100w, czyli procesor nagrzałby taką rurkę i wodę w niej zgromadzoną , to ciepło zdążyłoby się już ulotnić do atmosfery? blad logiczny - tu dziala termodynamika i woda dziala jak NOSNIK - ogrzeje wolniej ale jak dojdzie do rownowagi to ilosc wody nie ma znaczenia... bez wiatrakow konwekcja dziala lepiej w zeberkach pionowych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 24 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2008 Ja ci proponuje co innego. poszukaj takich profili aluminiowych. Mozna zrobic tak, aby woda ciepla wplywala do kanalu srodkowego szerokiego a zimna wyplywala z waskiegoo, zewnetrznego albo cos w tym stylu. I ladne to i estetyczne i praktyczne i ma duza powierzchnie oddawania ciepla i pionowe ozebrowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 Witamy archeologa ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugo. Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Takie profile aluminiowe robi przede wszystkim item (sam takie używałem do konstrukcji maszyn) Strona producenta. Jednak taka zabawka tania nie jest. Nie wyobrażam sobie jak można walcować rurę na zewnątrz i od środka.... ale to tanio by też nie wyszło. Ciągnione profile muszą być jednak tańsze. Edytowane 25 Września 2008 przez hugo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 (edytowane) Czemu archeolog ? Ja jestem meteoryciarz jak juz... :) No ale ile tego trzeba do WC ? Metr, dwa ? Jak sie da odpowiednio grubaśny przekroj to wyjdzie z tego niezly rezerwuar/radiator. Cos jak ten Zalmana reserator1 tylko tanszy Edytowane 25 Września 2008 przez PolandMET Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 http://www.cooling.pl/xspc-500mm-passive-a...ukt,551018.html i po krzyku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Racuch Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2008 pathe działaj ! p.s. po nick-ach widać kogo interesują nietypowe dzieła ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 Jakiś czas temu na allegro były ciekawe profile pod pasywną chłodniczkę: http://allegro.pl/item428318922_prety_rurki_aluminiowe.html 16,50 za 3 metry - taniocha ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smurv Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 juz 14,- http://allegro.pl/item440893110_prety_rurki_aluminiowe.html fajna sprawa wsumie :)jak by nie patrzec cos ladnego mozna by z tego zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PolandMET Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 tylko jak to giąć no i troche za cienkie, zeby to mialo z 7-10cm srednicy to mozna by cos zrobic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2008 tylko jak to giąć no i troche za cienkie, zeby to mialo z 7-10cm srednicy to mozna by cos zrobic.Troszke za gruba scianka w stosunku do srednicy otworu... jednym slowem profil idealny ale troszke inne proporcje sa potrzebne;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomo666 Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Października 2008 Dwumetrowy kawałek takiej rury, o promieniu wewnętrznym 19mm, czyli w sumie rurki:), miałby pojemność około 2 litrów, w związku z czym zanim grzałka o mocy około 100w, czyli procesor nagrzałby taką rurkę i wodę w niej zgromadzoną , to ciepło zdążyłoby się już ulotnić do atmosfery? Na pewno jest to rozwiązanie kumpel kiedyś miał rozwinięty wąż w pokoju ok. 5m i działało ale jaki procek to chłodziło ... to było dawno napewno to nie był 2 jajowiec. Ps. zrezygnował całkiem z wc kiedy mama dobrodusznie posprzątała mu w pokoju przy okazji zginając wąż w 1 miejscu :) no i frytki ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...