DesoloAnimus Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Witam, od dłuższego czasu rozglądam się za czymś mocniejszym do grania niż 1-szy zestaw z sygnaturki. Komputer w dużej mierze służy do grania jednak obróbka zdjęć i wszelkiej maści garfiki 3D ma również spore znaczenie. Jedyne czego potrzebuję to płyta główna,RAM, procesor i grafika. Monitor, napędy, HDD i obudowa odpadają gdyż są obecnie wystarczające. Zależało by mi również aby zostać przy obecnym zasilaczu Tagan 530W, aby móc zaoszczędzić te 300-400 zł. Patrząc po poborze prądu niektórych układów te 530 powinno wystarczyć, więc o ile nie będzie niezbędne jego zmiana to prosiłbym Was o branie tego faktu pod uwagę. Ja upatrzyłem sobie: Płyta główna - Asus P5K Pro (P35 2xPCI-E SATA2 DDR2) Procesor - Intel Core 2 Duo E6850 - (czemu jeszcze 65nm? Bo jest dość tani, a jest to obecnie jeden z najwydajniejszych, kapitalnie podatych na O/C procesorów w cenie do 500 zł Problemem może być prądożerność...) Karta Graficzna - Asus GF GTX 260 896MB 448bit lub Asus Radeon HD4850 512MB 256bit x2 (nie wiem czy zasilacz wytrzyma 2 na raz) Ram - .... nie mam pojęcia. Ciężko mi wydedukować co jest wydajne a jednocześnie opłacalne Cooler na procesor - Scythe Ninja - czy stary Scythe Ninja na s939 wejdzie na C2D?? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Mobo - ASUS P5Q PRO RAM - A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goru Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 (edytowane) Witam, od dłuższego czasu rozglądam się za czymś mocniejszym do grania niż 1-szy zestaw z sygnaturki. Komputer w dużej mierze służy do grania jednak obróbka zdjęć i wszelkiej maści garfiki 3D ma również spore znaczenie. Jedyne czego potrzebuję to płyta główna,RAM, procesor i grafika. Monitor, napędy, HDD i obudowa odpadają gdyż są obecnie wystarczające. Zależało by mi również aby zostać przy obecnym zasilaczu Tagan 530W, aby móc zaoszczędzić te 300-400 zł. Patrząc po poborze prądu niektórych układów te 530 powinno wystarczyć, więc o ile nie będzie niezbędne jego zmiana to prosiłbym Was o branie tego faktu pod uwagę. Ja upatrzyłem sobie: Płyta główna - Asus P5K Pro (P35 2xPCI-E SATA2 DDR2) Procesor - Intel Core 2 Duo E6850 - (czemu jeszcze 65nm? Bo jest dość tani, a jest to obecnie jeden z najwydajniejszych, kapitalnie podatych na O/C procesorów w cenie do 500 zł Problemem może być prądożerność...) Karta Graficzna - Asus GF GTX 260 896MB 448bit lub Asus Radeon HD4850 512MB 256bit x2 (nie wiem czy zasilacz wytrzyma 2 na raz) Ram - .... nie mam pojęcia. Ciężko mi wydedukować co jest wydajne a jednocześnie opłacalne Cooler na procesor - Scythe Ninja - czy stary Scythe Ninja na s939 wejdzie na C2D?? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Płyta główna - Może być Procesor - Zmień na e8400 w wersji OEM (480zł) Karta Graficzna - CF z Radeonow 4850 lub jeden 4870 Ram - 2x2GB Muszki, OCZ lub jakieś A-Daty Cooler na procesor - Karakorum + pasta zalman Zasilacz wytrzyma ;) Na luzie Edytowane 18 Lipca 2008 przez goru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2008 Jeśli chcesz robić CF to na pewni nie na płycie z ip35 bo to mija się z celem. Płyta co najmniej na ip45 (np:Asus P5Q Pro) Zresztą pojedynczy 4870 jest wydajniejszy od gtx260 , CF z 4850 oferuje kilka % więcej mocy (mniej więcej porównywalnie do różnicy cenowej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...