Skocz do zawartości
karaś1990

Problem Z Samsungiem 2232bw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam smilies/smile.gif. Mam problem, a dokładniej rzecz biorąc to ma go mój kolega. Chodzi o to, że nie w jego monitorze(samsungu 2232BW) nie da się ustawić przy nominalnej rozdziałce 75Hz częstotliwości odświeżania. Próbowałem najpierw standardowo z zakładki monitor, później szperałem w sterach grafiki i chciałem ustawić to jakoś ale nie dało się, następnie przeinstalowałem stery grafiki na nowe, też nic , później zainstalowałem stery monitora iiii nic smilies/bigsmile.gif. na końcu chciałem się wesprzeć rivą tuner ale tutaj też wymiękła. Nie wiem czy coś źle robiłem ale za nic mi się nie udało ustawić 75Hz na nominalnej rozdziałce na tym monitorze. Jeśli wiecie jakbym mógł pomóc koledze to byłbym bardzo wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

60 Hz to natywna częstotliwość odświeżania i w przypadku LCD nie ma potrzeby i sensu ustawiać innej rozdzielczości. Migotanie tutaj nie występuje i nie wystąpi, bo to zupełnie inna zasada działania niż w przypadku CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quadro napisał(a):

60 Hz to natywna częstotliwość odświeżania i w przypadku LCD nie ma potrzeby i sensu ustawiać innej rozdzielczości. Migotanie tutaj nie występuje i nie wystąpi, bo to zupełnie inna zasada działania niż w przypadku CRT

Jest potrzeba ustawienia wyższej cz. odśw. Widoczne migotanie występuje co prawda dopiero na odpowiednich wzorach obnażających inwersję jednak zwiększenie odśw. ponad 60 Hz nie tylko owocuje ustabilizowaniem obrazu przy tych siatkach ale też umożliwia wyświetlenie większej ilości fps (też nie bardzo istotne bo 60 ramek/s to dużo) alei przede wszystkim umożliwia zmniejszenie smużenia (to proces pośredni ale w praktyce do tego się sprowadza). Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpływ modułu FRC, który objawia się właśnie tym migotaniem specyficznych wzorów możemy maskować ustawianiem wyższej częstotliwości, ale jeśli takiego efektu nie widzimy to nie ma potrzeby ustawienia wyższej częstotliwości odświeżania, bo to nie wyścig na Hz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...