Skocz do zawartości
XeRoN

Problem Z Instalacją Xp - Klawiatura Usb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum.

Mam problem: mojej dziewczynie padła płyta główna i dysk. Na allegro zamówiłem płytę NOWA MSI 7048

Płyta nie ma wejść ps/2, a posiadam klawiaturę USB więc nie sprawiało mi to problemu. Jednak po montażu chciałem zainstalować Windowsa XP bez SP na nowy dysk i tutaj zaczyna się problem: klawiatura nie odpowiada, nie można też wejść przez nią do biosu. Nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić. Ma ktoś jakiś pomysł? Liczę na odpowiedź

Pozdrawiam

XeRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze nie, obawiałem się, że to może zmienić USB Keyboard Support czy jakoś tak na disabled.

Gratuluje

Wlasnie teraz masz ta opcje zapewne na Disabled, stad tez brak dzialania podczas instalki windy. Dodazm ze ustawienie opcji nie ma wplywu na dzialanie klawy w biosie, wiec reset, potem do biosu i ustawic na Enabled

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka miała resetowany bios wcześniej, przez kolesia który składał części, chodziło mi, że przed instalacją jeszcze tego nie robiłem.

Dodazm ze ustawienie opcji nie ma wplywu na dzialanie klawy w biosie, wiec reset, potem do biosu i ustawic na Enabled

w tym sęk, że nie da się wejść do biosu, jak wyżej pisałem, klawiatura nie odpowiada

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc chyba pozostała mi odpowiedź "inaczej nic nie zrobisz"

Resetowałem BIOS baterią, przełączałem zworkę z 1 2 na 2 3 i nic nie pomogło.

Najstarszą klawiaturę jaką znalazłem była z wtyczką większą od ps/2 ale nie COM.

Do biosa dalej dostać się nie mogę. W poniedziałek kupię przejściówkę z ps/2 na usb, może to coś zmieni, innego pomysłu, prócz rozebrania klawiatury i przełożeniu przewodu na taki z wtykiem COM nie mam :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm dziwne, mam to samo, klawa nie odpowiada prócz jednego-do biosu można wejść normalnie i tam grzebać, poza tym nie da się nic zrobić aż do startu windowsa. Mobo nf7.

A może w tej MSI inaczej się do biosu wchodzi? próbowałeś F2? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytka jest nówka i jeszcze pojawia się screen na początki intel inside, potem grafa, znów intel inside i jest mignięcie screena przez który się do biosa wchodzi, w tym momencie próbowałem del, f1 ale nie zaskakiwało. Manuala do tej płyty nie mogę znaleźć, bo to pewno jakiś odrzut. Spróbuję jak mówisz ;-)

Edytowane przez XeRoN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi