XeRoN Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum. Mam problem: mojej dziewczynie padła płyta główna i dysk. Na allegro zamówiłem płytę NOWA MSI 7048 Płyta nie ma wejść ps/2, a posiadam klawiaturę USB więc nie sprawiało mi to problemu. Jednak po montażu chciałem zainstalować Windowsa XP bez SP na nowy dysk i tutaj zaczyna się problem: klawiatura nie odpowiada, nie można też wejść przez nią do biosu. Nie mam pomysłu co z tym fantem zrobić. Ma ktoś jakiś pomysł? Liczę na odpowiedź Pozdrawiam XeRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Sprobuj podlaczyc do innego portu jezeli nie pomoze to podlacz inna klawiature. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Czytałem, że należy klawiaturę USB włączyć w biosie, jednak do niego też nie mam dostępu :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Próbowałeś resetować CMOS? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 jeszcze nie, obawiałem się, że to może zmienić USB Keyboard Support czy jakoś tak na disabled. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 jeszcze nie, obawiałem się, że to może zmienić USB Keyboard Support czy jakoś tak na disabled. Gratuluje Wlasnie teraz masz ta opcje zapewne na Disabled, stad tez brak dzialania podczas instalki windy. Dodazm ze ustawienie opcji nie ma wplywu na dzialanie klawy w biosie, wiec reset, potem do biosu i ustawic na Enabled Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Płytka miała resetowany bios wcześniej, przez kolesia który składał części, chodziło mi, że przed instalacją jeszcze tego nie robiłem. Dodazm ze ustawienie opcji nie ma wplywu na dzialanie klawy w biosie, wiec reset, potem do biosu i ustawic na Enabled w tym sęk, że nie da się wejść do biosu, jak wyżej pisałem, klawiatura nie odpowiada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 (edytowane) Ona chyba ma port COM więc szukaj takiej klawy teraz. I zresetuj ten bios, może akurat coś da, inaczej nic nie zrobisz. Edytowane 19 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Więc chyba pozostała mi odpowiedź "inaczej nic nie zrobisz" Resetowałem BIOS baterią, przełączałem zworkę z 1 2 na 2 3 i nic nie pomogło. Najstarszą klawiaturę jaką znalazłem była z wtyczką większą od ps/2 ale nie COM. Do biosa dalej dostać się nie mogę. W poniedziałek kupię przejściówkę z ps/2 na usb, może to coś zmieni, innego pomysłu, prócz rozebrania klawiatury i przełożeniu przewodu na taki z wtykiem COM nie mam :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 19 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2008 Hm dziwne, mam to samo, klawa nie odpowiada prócz jednego-do biosu można wejść normalnie i tam grzebać, poza tym nie da się nic zrobić aż do startu windowsa. Mobo nf7. A może w tej MSI inaczej się do biosu wchodzi? próbowałeś F2? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 (edytowane) Płytka jest nówka i jeszcze pojawia się screen na początki intel inside, potem grafa, znów intel inside i jest mignięcie screena przez który się do biosa wchodzi, w tym momencie próbowałem del, f1 ale nie zaskakiwało. Manuala do tej płyty nie mogę znaleźć, bo to pewno jakiś odrzut. Spróbuję jak mówisz ;-) Edytowane 20 Lipca 2008 przez XeRoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Tutaj masz instrukcje: http://www.elhvb.com/mboards/OEM/medion/ma...8088_MS7048.zip Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Przejrzałem manuala, jednak nic pożytecznego w nim nie ma :-/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahu72 Opublikowano 20 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2008 Witam Przy uruchamianiu wciśnij TAB aby ominąc wyświetlanie LOGO i wtedy DELETE lub inny klawisz do biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XeRoN Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 postanowiłem, że sprzedam to [ciach!]o i kupię nową płytę. Dzięki wszystkim za porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deserted Opublikowano 2 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2008 a czy w SP2 wykryło by taką klawiaturę? Bo jeśli tak, to o wiele prościej byłoby zintegrować Xp z SP. Koszt: trochę czasu + 1.50zł za płyte. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...