Skocz do zawartości
einar

Nowy Zestaw (temat Jakich Tysiące)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, byłem zarejestrowany na tym forum od bardzo dawna ale jakoś nie wchodziłem na nie ponieważ nie miałem w planach zakupu nowej jednostki :oops:. Nareszcie nadszedł czas i trzeba to zmienić. Idę właśnie na studia, ale raczej nie będę potrzebować niewiadomo jakiego procesora do zaawansowanych obliczeń :rolleyes:, nie jestem też jakimś zapalonym graczem ale w Test Drive'a Unlimited i World in Confict w rozdzelczości do 1680x1050 z chęcią bym pograł. Po przeglądnięciu forum skleciłem coś takiego: (będzie kilka pytań) :wink:

Obudowa: CoolerMaster Elite RC-330 ~120zł

Zasilacz: Chieftec CFT-650-14C ~280zł lub Corsair CMPSU-550VXEU ~ 220zł (w sumie chyba taki mocny nie potrzebny, ale niech będzie bo więcej prądu praktycznie nie bierze a zapas jest) ewentualnie coś innego w cenie około ~250zł o mocy około 500W+ w miare ciche i jeśli by były odpinane kable to byłby plus.

Płyta główna: Abit IP35 ~ 240zł, ale nie do końca mi on pasuje z myślą o procesorze i karcie graficznej. Drugie wyjscie to Asus P5Q Pro ~ 340zł (dobre zasilanie procesora i podobno bardzo udana seria płyt w przeciwienstwie do P5K. Dodatkowo obsługuje Crossfire, co prawda x8, ale chyba to jakoś znacząco nie pogorsza osiągów).

Procesor: E8400 ~ 470zł lub Q6600 ~ 520zł (tu duży dylemat bo podobno 4-rdzeniowe procesory to zlepki dwóch Core 2 Duo i wydajność nie ta jakiej można oczekiwać. Procesor docelowo raczej powinien być podkręcony, E8400 do hmmm ile się uda do napięcia 1.3~1.35V bo gdzieś czytałem, że komuś po pół roku na 1.4V się spalił, ale mam nadzieje ze pójdzie 3.6-4.0, a Quad na 3.0-3.2. Jeśli byłby Quad to w gre wchodzi płyta Asusa. Ma być to procesor także trochę przyszłościowy o ile można go tak nazwać, aby wystraczył do pracy przez około 3-lata, w miarę normalnej pracy ;)

Karta graficzna: Sapphire Radeon HD4850 ~ 480zł tu myśl o przyszłym Crossfire (w razie gdy już będzie brakować, a to pewnie już będzie za niedługo, chociaż nie jestem jakimś zapalonym graczem ale wydaje mi się ta karta dziś rozsądnym minimum. Myślałem też o HD4870 ale stwierdzam, że troche za drogi a wydajnościowo nie jest aż tyle szybszy żeby wymagał dopłaty 250-300zł w stosunku do HD4850. Myślałem także o GF 8800GTS, którego można kupić także w okolicach ~480zł, ale podobno HD4850 jest lepszy, chociaż na egiełdzie w testach GF wypada lepiej, tyle że tam testują podkręcone karty (na zagranicznych serwisach HD4850 wygrywa).

Pamięć RAM: A-Data 2x1GB Extreme Edition DDR2-800 ~ 140zł czy może lepiej zainwestować w 2x2gb za cenę około 230zł. Jednak będę raczej działał w XP 32-bitowym, gdzie część pamięci zmarnuje się, chociaż pewnie i tak w pewnym momencie przejdę na Vistę 64-bit więc może warto. Chyba, że zaproponujecie jakieś inne pamięci. Nie brałem póki co pod uwagę pamięci 1066Mhz a może warto? z tego powodu, że Q6600 ma FSB 266Mhz a E8400 333Mhz ale ma także wysoki mnożnik więc nawet gdyby działał na fsb 433mhz to myślę, że te pamięci uciągną w trybie 1:1 wartości rzędu 866Mhz.

Dysk twardy: SEAGATE 500GB ST3500320AS 32MB ~ 210zł lub SAMSUNG 640GB HD642JJ ~ 210zł (podobno szybszy). Ważne by był bezawaryjny :)

Nagrywarka: Nie mam pojęcia jaka, doradźcie :)

Chłodzenie Procesora: Pentagram Freezone KARAKORUM HP-120 ~ 80zł + Coollaboratory Liquid MetalPad CPU ~ 20zł (tylko czy on przypadkiem nie reaguje na aluminium? bo Liquid Pro wiem, że reaguje i nie da rady tego dołożyć. Ewentualnie Zalman STG-1 ~ 25zł albo >IC Diamond 7 Carat ~ 35zł

Chłodzenia na grafikę póki co nie przewiduję, bo najpierw je muszę osłuchać (jeśli potrzeba regulować obroty wentylatora manualnie bo się da) a potem ewentualnie Accelero S1 + Acutake 120mm.

Myślałem także o dwóch wentylatorach do obudowy Acutake 120mm ~ 40zł jeden z przodu, drugi z tylu.

Zliczając to wszystko przy najtańszym zestawie wychodzi około 2100zł przy najdroższym około 2400zł (nie zapominać o nagrywarce bo jej cena nie jest podana). Od ceny nominalnej odliczę sobie około 10-15% bo mam znajomego w sklepie komputerowym i będę mieć ten sprzęt taniej i to jest pewne, dlatego możliwe ze za całość zapłacę 1900 - 2100zł. Jest jeszcze sprawa monitora, jakiejś panoramy 22" w rozsądnej cenie, niestety na matrycy TN. Monitor w cenie do 900zł (u znajomego około 100zł taniej). Myślałem o LG W2252TQ-PF, SAMSUNGU T220 (praktycznie nie ma o nim informacji na forum) lub HP W2207H. Myślę, że wszystkie z nich spełniły by moje oczekiwania (liczy się także design oraz aby nie było input laga zbyt dużego w grach, także strzelankach), ale sprawa monitora to za około 1,5 miesiąca bo wtedy będą pieniążki, a sprawa jednostki centralnej to około 2 tygodnie.

Jeśli macie jakieś rady, opinie to o nie proszę, może warto np. pchnąć się w AMD Phenom X3 albo w procesor E7200 i kręcić. Wszystkie rady mile widziane :rolleyes:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz Corsair 650W [CMPSU-650TXEU] 240zł w esc , lub Corsair 520W [CMPSU-520HXEU] za 260zł w esc (ten ma odpinane kable)

mobo Asus p5q pro będzie lepszy (i oferuje cf do przyjęcia , na ip35 nawet nie ma sensu inwestować w cf)

cpu e8400 jeszcze nie ma dużo programów wykorzystujących 4 rdzenie , gry dopiero co opanowały 2 , a zanim się wszystko rozkręci to ten q6600 będzie za słaby do czegokolwiek (chociaż prognozy amd na 2010 to procki 8 i 12 rdzeniowe )

ram A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition(235zł) , albo Aeneon 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 X-Tune(160zł) - tu skłaniałbym się jednak ku większej ilości pamięci

hdd samsung f1 640G , cichszy , szybszy i ogólnie dyski samsunga się nieźle trzymają

pastę kup albo zalmana stg-1 albo arctic silver 5

dvd pioneer dvr215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ip35 nawet nie ma sensu inwestować w cf

to wiem, dlatego była myśl od HD4870, chociaż nie wiem czy warto. A co do Abita to porzadna i stabilna płyta, do E8400 nadaje się chociaż Asus powinien być lepszy, też mi się tak wydaje.

pastę kup albo zalmana stg-1 albo arctic silver 5

a co z tym Coollaboratory Liquid MetalPad CPU, reaguje z aluminium? bo jak wiadomo Karakorum ma podstawkę aluminiowo-miedzianą. Widząc testy pod obciążeniem Collaboratory potrafi obnizyć temperatury w stresie o 5 st. C a to nie mało.

Aeneon 2GB (2x1GB) PC1066 CL5 X-Tune(160zł)

Może jednak właśnie warto inwestować w pamięci 1066Mhz?

Edit: I jeszcze jedno, jak to z tymi napięciami na tych Procesorach, Jakie są nominalne i bezpieczne napięcią, prawda z tym E8400, ze przy 1.4V po jakimś czasie może pójść z dymem, a jak jest w przypadku Q6600 i napieciami nominalnymi i bezpiecznymi.

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym aluminium w Liquid MetalPad to nie wiem. Aeneony dobre RAMy, posiadam, polecam. Jak już to kupuj 4870 i Asus p5q pro, kiedyś sobie zrobisz CF ;)

A jak już to polecam:

Procesor : Intel Core2Duo E8400 OEM - 480 zł

Chłodzenie Procesora : Pentagram HP-120 ALCu Karakorum - 79 zł

Pasta Termoprzewodząca : Zalman ZM-STG1 - 25 zł

Płyta Główna : Asus P5Q Pro - 359 zł

RAM : Aeneon 2x1GB 1066MHZ X-Tune - 160 zł / A-data 2x2GB EE

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB - 469 zł

Zasilacz: Corsair 650W - 240 zł

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 150 zł

Napęd : Pioneer DVR-215 SATA - 85 zł

Obudowa : Cooler Master Elite 33x 110zł

Edytowane przez goru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDD : Samsung 320GB 16MB Cache F1 - 150 zł

Dysk odpada bo za mały, zreszta 50zł więcej i jest podwójna pojemność ale to mało ważne bo to taka peryferia właściwie.

RAM : Aeneon 2x1GB 1066MHZ X-Tune - 160 zł / A-data 2x2GB EE

A może ramy innych firm? W razie czego te A-daty pójdą na 866Mhz?

Corsair 650W - 240 zł

Rozumiem, że świerszczem nie będzie?

I jeszcze jedna sprawa, może zainwestować w tańszy procesor E7200 i Abit IP35 ale z HD4870? Ceny jakie wychodzą za zestaw to oczywiście 2100-2400zł ale lepiej by było gdyby się dało kupić oczywiście za cenę tańsza :lol2: a że u znajomego będę mieć jeszcze taniej to tym lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jakies sugestie? :lol2: Czy brać to co napisane, mimo wszystko skłaniałbym się ku Q6600, chociaz jakoś go nie polecacie. Niech się odezwa specjaliści czyt. starzy wyjadacze ;). W końcu chciałbym dobrze zainwestować pieniądze. Jakie są te nominalne i bezpieczne napięcia na E8400 i Q6600?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quada nie bierz bo wiedziałbyś że jest Ci potrzebny , e8400 to świetny procesor do gier , a zalecane dla niego napięcie do pracy w warunkach domowych to 1,35V (ktoś się tam skarżył że na 1,4V procek wyzionął ducha po kilku miesiącach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie, odgrzeje tego mojego kotleta bo zaczynam zamawiać części - jednak kupuje w internecie a nie u znajomego w sklepie. Prawdopodobnie będzie esc.pl bo mi wszystko tam pasuje praktycznie.

Nastąpiła pewna zmiana, tzn prawdopodobnie bo zdecydowany nie jestem.

E8400 -> E7200

P5Q Pro -> EP35-DS3

Karakorum -> Ultra 120A + XTHERMAL BTF 120 PRO (prawdopodobnie ten wentyl, bo chyba dmuchał będzie dobrze)

HD4850 -> HD4870

A-Data EE 2x2gb 800mhz i tu pytanie, a może Kingmax 4x1gb 1066mhz?? Bo jest tanio, a kiedyś Kingmax robił dobre pamięci.

Elite 330 -> Antec Three Hundred (jednak wybiore lepszy przewiew).

Corsair 550W -> Pentagram CAV-500W

Oczywiście proc będzie kręcone ile się uda do normalnego napięcia czyli 1.35V. Mimo wszystko komputer raczej będzie musiał służyć dłużej niż 1-2 lata i modyfikacji nie będzie, więc może 4 rdzenie? Czy jednak E8400, P5Q Pro, HD4850 a potem zbierać na drugiego i zrobić Crossfire? Pentagram chyba w CF4850 wystarczy?

Raczej jednak obstaje przy E7200. Dobra ostatnie podpowiedzi? Coś pozmieniać? Bo zamowienie pójdzie na dniach.

PS. Ultre 120A już mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli komp ma dzialac dluzej niz 1-2lata i nie bedzie modyfikacji, to zmiany ktore wprowadziłeś sa kiepskie. Najgorsze co mozna zrobic to przelozyc srodki z proca na grafike, ktora przecież starzeje sie najszybciej. Ram 2x2gb. Zasilacz to zaden nedzny pentagram, a corsair, najlepiej zreszta polecany juz 650tx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie troche zadziwiłeś :lol2: Pentagram nie jest kiepski, coś zdanie wyrobione masz dziwnie :blink:

A różnica między E7200 a E8400 duża nie jest, tym bardziej jak sie uda Oc do 3.8 to bedzie dobrze, z drugiej strony patrzeć różnica między HD4850 a HD4870 tez duża nie jest - tzn póki co zostaje pewien zapas przy HD4870 przy lepszych detalach.

Ostateczne co wchodzi w grę to E8400 + P5Q Pro + HD4850 i jak przyjdzie kasa to sie dokupi drugiego HD4850 (może i sterowniki pod CF będą dobrze dopracowane). Tyle, że nie wiem czy jest sens dokładać do E8400 bo coś nędznie się kręcą ostatnie sztuki.

Ostatnia ewentualność to czterordzeniówka bo niby powinna wystarczyć na dłużej, a myśle że na drugiego HD4850 wyskubałbym ale to za jakiś czas (~6-10 miesięcy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zasilacza to myślę, że on nie odbiega wydajnościowo bardzo od innych polecanych zasilaczy.

E8400 i E7200 tu można różnie na to patrzeć. Jeżeli są pieniądze na droższy model to czemu nie:) Różnica na pewno duża miedzy nimi nie będzie, trzeba dodać, że E8400 to już nie jest ten sam demon OC co na początku.

Według mnie cztery rdzenie to nie byłaby najbardziej trafna decyzja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno trochę bardziej przyszłościową płytą będzie P5Q Pro i zawsze można "kłada" potem tam wsadzić. Zreszta musze przeanalizować za i przeciw płyt, procesorów i kart graf.

I nie jestem pewien co do jakości płyt Gigabyte, ale chyba źle nie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To mnie troche zadziwiłeś :lol2: Pentagram nie jest kiepski, coś zdanie wyrobione masz dziwnie :blink:

A różnica między E7200 a E8400 duża nie jest, tym bardziej jak sie uda Oc do 3.8 to bedzie dobrze, z drugiej strony patrzeć różnica między HD4850 a HD4870 tez duża nie jest - tzn póki co zostaje pewien zapas przy HD4870 przy lepszych detalach.

Ostateczne co wchodzi w grę to E8400 + P5Q Pro + HD4850 i jak przyjdzie kasa to sie dokupi drugiego HD4850 (może i sterowniki pod CF będą dobrze dopracowane). Tyle, że nie wiem czy jest sens dokładać do E8400 bo coś nędznie się kręcą ostatnie sztuki.

Ostatnia ewentualność to czterordzeniówka bo niby powinna wystarczyć na dłużej, a myśle że na drugiego HD4850 wyskubałbym ale to za jakiś czas (~6-10 miesięcy)

Prosisz o pomoc, to nie loluj, bo przylgnie do ciebie etykietka buca i po co ci to? Pentagram to sredniak, niczym sie specjalnym nie wyroznia, sa i tansze i cichsze i mocniejsze (ceteris paribus). Podalem corsaira, bo tani, mocny, cichy i ma 5 lat gwarancji, wiec jak po 3 latach wiatrak zacznie terkotac, to wysylasz na gwarancje i spokoj.

O roznicy miedzy procesorami latwiej wypowiadac sie jak faktycznie dojedziesz z e7200 do 3,8 przy rozsadnym napieciu. Zycie to nie recenzja, czasem o/c nie wychodzi jak na papierze. Policzyles sobie jak STALE fsb musialbys osiagnac z tym e7200? Masz RAMy na takie fsb? Dodatkowe chlodzenie do obudowy? Jak nie, to nei teoretyzuj, ze "jak sie zajebiscie podkreci, to roznicy nie widac". To nie proszki do prania.

CF to chybiony wybor, za 10 miechow dolozenie karty za 10 miechow nie bedzie oplacalne. Lepiej juz sprzedac "stara" i kupic nowy middle end. No i dwa gorace radony + wykrecony procesor w jednej obudowie. Spoko. Widze, ze wszystko przemyslales.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Corsair to też średniak , więc akurat łatwo go porównać z pentagramem cav

Praktycznie każdy e7200 robi 3,8G(1,35V) , musiałby trafić na naprawdę marny egzemplarz żeby tego nie wyciągnąć

A-Data 800 spokojnie zrobi 850 a więcej nie potrzeba do tego proca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosisz o pomoc, to nie loluj, bo przylgnie do ciebie etykietka buca i po co ci to? Pentagram to sredniak, niczym sie specjalnym nie wyroznia, sa i tansze i cichsze i mocniejsze (ceteris paribus). Podalem corsaira, bo tani, mocny, cichy i ma 5 lat gwarancji, wiec jak po 3 latach wiatrak zacznie terkotac, to wysylasz na gwarancje i spokoj.

O roznicy miedzy procesorami latwiej wypowiadac sie jak faktycznie dojedziesz z e7200 do 3,8 przy rozsadnym napieciu. Zycie to nie recenzja, czasem o/c nie wychodzi jak na papierze. Policzyles sobie jak STALE fsb musialbys osiagnac z tym e7200? Masz RAMy na takie fsb? Dodatkowe chlodzenie do obudowy? Jak nie, to nei teoretyzuj, ze "jak sie zajebiscie podkreci, to roznicy nie widac". To nie proszki do prania.

CF to chybiony wybor, za 10 miechow dolozenie karty za 10 miechow nie bedzie oplacalne. Lepiej juz sprzedac "stara" i kupic nowy middle end. No i dwa gorace radony + wykrecony procesor w jednej obudowie. Spoko. Widze, ze wszystko przemyslales.

Spokojnie, na buca nie wyjde. Wszystko policzyłem i nie myśle na pałe, a co do wiatraków w obudowie to wszystko przemyślane, łacznie z kosztami.

Zresztą A-daty do E7200 wystarczają i tego jestem pewien. Prawdziwie dobre zasilacze kosztują po 600zł a na taki mnie nie stać póki co. A co z tego wszystkiego wyjdzie to się okaże, decyzja trudna do podjęcia, dlatego się upewniam co wziąć, bo wybór łatwy nie jest.

Mimo wszystko i tak skłonny jestem bardziej ku Corsairowi bo jednak zasilacze oferuje już długi czas na rynku i są one uznane.

Edytowane przez einar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi