Skocz do zawartości
Fulgor

Wentylatory 140mm

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo wiadomo, dlaczego wentylatory te są tak bardzo pomijane zarówno przez producentów, jak i handlowców. A przecież teoretycznie oferują taki sam przepływ powietrza co wiatraki 120mm przy znacznie mniejszej ilości obrotów i - co najważniejsze - znacznie mniejszym hałasie. Wiele markowych zasilaczy ma fabrycznie wbudowane wentylatory 140 mm, pojawia się coraz więcej obudów oferujących możliwość montażu tak dużych jednostek wentylacyjnych. Przykładem może być wypuszczona stosunkowo niedawno na rynek obudowa CoolerMaster Dominator, która udostępnia aż cztery miejsca na montaż wentylatorów 140mm.

Jednak mimo nieśmiałych starań producentów obudów, wentylatory 140mm wciąż traktowane są raczej jako ciekawostka.

Co wiecie na temat wentylatorów 140mm? Macie jakieś doświadczenia na tym polu? Jaką przyszłość im wróżycie? Zapraszam do dyskusji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

140x140mm, bydle [ciach!] wielkie.

w tych rozmiarach chciałbym wentylator 140x140x38 3krpm, tak jak delta albo scythe kaze ultra. fajnie by wiało.

mysle, ze 140x140 jest pomijany przez typowych producentów dlatego, ze jest po prostu mniej ekonomiczny niż 120x120. jednak do chłodzenia zasilaczy sie przydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://mcs.pc.pl/produkt1558.html

http://mcs.pc.pl/produkt1192.html

http://www.cooling.pl/silentiumpc-zephyr-1...ukt,550805.html

Daleko nie szukajac, 3 propozycje w duzym rozrzucie cenowym. A malo popularne dlatego, ze do tej pory standard to 80/92/120 - wiekszosc obudow i coolerow ma tylko takie mocowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaką przyszłość im wróżycie? Zapraszam do dyskusji ;)

Ja mam 172mm papsta, 2 sztuki. 140mm to przy tym maleństwa ;)

Duże wentylatory pozwalają na osiągnięcie mocnego nawiewu przy niskich obrotach. Skutek: mniej hałasu i większa żywotność wiatraka. Zresztą w wielu zasilaczach montowane są właśnie "sto czterdziestki". Sprawują się cicho i dobrze. Jedyną wadą dużych wentyli jest to, że nie zawsze i nie wszędzie się zmieszczą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

172mm? Gdzie ty takie coś dostałeś?

[idę Googlować...]

Edit:

Znalazłem... Teraz muszę tylko znaleźć szczękę a potem dalej Googlam zasilacza który da mi 24V i dużo W dla tego "śmigiełka"]

Te moje papsty zakupiłem z 6 lat temu na allegro. Zasilanie 48V DC, ale odpalają już przy 7V. Na maksymalnym napięciu są dość głośne i cholernie mocne - w mgnieniu oka potrafią uciąć ołówek, palce pewnie też, ale nie sprawdzałem B-) Jako ciekawostka mają dodatkowy obwód (zasilanie 5V) który sygnalizuje zatarcie się wentylatora ;)

Swego czasu kontaktowałem się z przedstawicielem handlowym Papst. Na podstawie numeru seryjnego udało się ustalić, że była to seria wyprodukowana na specjalne zamówienie, dedykowana do wzmacniaczy audio bardzo dużej mocy.

Wszystko traktujcie trochę jako ciekawostkę - minęło parę lat, na rynku bardzo dużo się pozmieniało,z pewnością są nowe, lepsze i cichsze wiatraki.

Jeśli chodzi o zasilanie to w moim przypadku jest to własna konstrukcja - transformator 230V/48@1A, prostownik na 4 diodach (mostek graetza) i kondensator 2200uF@63V. O ile pamiętam trafo kosztowało 30-40zł, mostek i kondensator jakieś grosze, rzędu 2-3zł. Do czegoś takiego szkoda nawet płytke trawić - zlutowałem "na pająka" w powietrzu. Całość w jakimś pudełku po lodach schowane na dnie obudowy ;) Nie mam żadnego okna więc nie musiało być ładne - grunt, że działa ;)

Edit:

Natomiast wiatraki na 24V spokojnie można podpiąć pod szynę 12V - będzie na prawdę cichutko ;)

Edytowane przez mr__y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drobne ostrzeżenie przed SilentiumPC Zephyr 140 oraz 120 PWN

Zakupiłem 3 sztuki.

120-tka na każdych obrotach ma słyszalne łożysko

Dwie 140-tki mają słyszalne łożysko powyżej ~ 500 obr, a startują przy ok. 6V -> ~ 400 obr/min więc zakres regulacji niewielki.

Żeby było odniesienie - w obudowie są:

hdd w scyntche quiet drive

2x CM 12cm @ ~ 5V ~ 600 - 650obr

1x fander 12cm @ ~ 700obr

2x acutake 12cm @ 5V

Zasilacz - praktycznie niesłyszalny Seasonic

Karta graficzna z Zalmanem - w 2D niesłyszalna (3D to inna bajka)

14cm Zephyr @ ~ 460 obr

12 cm Zephyr PWN już nie jest i nie wróci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi