Skocz do zawartości
freak_outXP

Kręcenie E2180 Na P31, Chiefie 360 Pas. Pfc, Boxie I Ocz 4-4-4-15

Rekomendowane odpowiedzi

W dziale co kupić użytkownicy zaproponowali mi mniej więcej taki zestaw budżetowy ten.

Znalazłem też na forum fajny przewodnik podkręcania serii Core.

Na Intela powróciłem (tj. wracam, bo części zamówione, ale jeszcze nie dosłane) po 8 latach i nie wiem w sumie z czym to się je, więc mam w związku z tym 3 pytania:

i. W poradniku chipsety opisane są od P35 - czy P31 jest wersją budżetową P35 i te wskazówki tam opisane będą działać także na mojej płycie ?

ii. Ile można zachowawczo i bezpiecznie podkręcić E2180 na boksowym chłodzeniu i moim zasilaczu, bez podnoszenia napięć (konfig w temacie i - dokładniejszy - pod pierwszym linkiem) ?

Moje oczekiwania to 2600 - 2700 MHz i tyle mi styknie.

Odpowiedzi nieobowiązkowe :wink: :

iii. Jak kręcić żeby nie przekręcić - rozpiska jak komputerowemu inwalidzie by się przydała :D . Jakieś krótkie przedstawienie zależności monożnik-FSB-timingi czy napięcia-temperatura-oc-żywotność-W ? Czy trza coś wyłączać w biosie wcześniej ?

iv. Jakieś tanie, ale dobre, propozycje zasilacza i chłodzenia CPU ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez freak_outXP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dziale co kupić użytkownicy zaproponowali mi mniej więcej taki zestaw budżetowy ten.

Znalazłem też na forum fajny przewodnik podkręcania serii Core.

Na Intela powróciłem (tj. wracam, bo części zamówione, ale jeszcze nie dosłane) po 8 latach i nie wiem w sumie z czym to się je, więc mam w związku z tym 3 pytania:

i. W poradniku chipsety opisane są od P35 - czy P31 jest wersją budżetową P35 i te wskazówki tam opisane będą działać także na mojej płycie ?

ii. Ile można zachowawczo i bezpiecznie podkręcić E2180 na boksowym chłodzeniu i moim zasilaczu, bez podnoszenia napięć (konfig w temacie i - dokładniejszy - pod pierwszym linkiem) ?

Moje oczekiwania to 2600 - 2700 MHz i tyle mi styknie.

Odpowiedzi nieobowiązkowe :wink: :

iii. Jak kręcić żeby nie przekręcić - rozpiska jak komputerowemu inwalidzie by się przydała :D . Jakieś krótkie przedstawienie zależności monożnik-FSB-timingi czy napięcia-temperatura-oc-żywotność-W ? Czy trza coś wyłączać w biosie wcześniej ?

iv. Jakieś tanie, ale dobre, propozycje zasilacza i chłodzenia CPU ?

Z góry dziękuję za pomoc.

i) P31 to uboższa ale bardzo podobna wersja P35 więc wskazówki tam opisane powinny Ci się przydać :wink:

ii) W tej serii procesorów jest spora loteria, jedne kręcą się tak jedne tak, ale nawet jakbyś pechowo trafił to myślę że bez zmiany napięcia (choć na boxie z 1,4v można ładować) to powinieneś te 2,6-2,7ghz zrobić bez najmniejszego problemu, dobre sztuki latają ~3ghz bez zmiany napięcia. Chyba że trafisz totalnego szrota to wtedy może być kiepsko z OC, ale myślę że będzie dobrze.

iii) Jak kręcić żeby nie przekręcić? generalnie to jeśli nie przesadzisz z napięciem...to nic złego nie narobisz, bo jak coś nie pójdzie do Clear Cmos i zabawa od nowa. Generalnie na dobrym chłodzeniu za akceptowalną granice można uznać 1,55v na dual core a że ty miałbyś boxa to 1,45v na codzień to myślę że wystarczy. Prosta metoda to..ustawiasz dzielnik pamięci na 1:1 i jedziesz z FSB na ~270mhz (10x270=twoje upragnione 2,7ghz) pamięci mają wtedy zaledwie 540mhz ponieważ jest dzielnik 1:1 a więc FSB pamięci jest równe FSB procesora :wink: Możesz też podnieść napięcie pamięci na 2,1v i zapodać im wyższy dzielnik np taki żeby miały okolice 800mhz. Przy takich częstotliwościach zabawa napięciami VTT FSB i NB raczej niema sensu ;] Zresztą masz poradnik na e-giełdzie to polecam go przeczytać jeszcze raz jak już będziesz miał sprzęt, dużo łatwiej jest praktykować kiedy masz już części, a takie czytanie bez zaglądania do biosu to wiesz... ;]

iv) zasilacz to tani a dobry ModeCom MC 350ATX 2.0 a trochę droższy to Corsair VX 450W. Chłodzenie..hmm w miarę tanio a wydajnie to Pentagram Karakorum, drożej to Scythe Mugen/Noctua NH U12P itd itd...ale generalnie karakorum jest świetny w tej cenie.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi