Radek88 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 (edytowane) Witam. Postanowiłem tanio złożyć drugiego PC i korzystając z tego, że znajomy sprzedaje tanio w/w płytę główną i procesor chciałbym, aby ci którzy wiedzą lepiej odemnie, doradzili mi jaki mam do tego dokupić zasilacz grafe i ram. Obudowa to Codegen 6013 300W Do tego mam Twardy dysk WD 40GB na Ata i Nagrywarkę dvd LG (ma jakieś 4m-ce). Myslałem żeby kupić 1Gb RAM 333MHz (potem dokupie jeszcze 2GB, ale jak narazie myślę , że 1Gb na pewno wystarczy), karte graficzna coś z Geforce 256 ,bo 512 to raczej na AGp 8x nie znalazłem (moja wiedza o geforce zatrzymałą się na karcie graficznej 2 mx 400 64, a z ATI wogóle doczynienia nie miałem). No i najważniejsze, to zasilacz, ile powinien mieć Wat, żeby potem można było podkręcić tego Celerona na 3.0-3.2GHZ?? Bardzo często przez forum przewija się firma zasiłek CHIEFTEC, myślicie, że to byłby dobry wybór? Czekam na porady i jakieś konkretne nazwy podzespołów, których potrzebuje. Na grafikę mogę wydać ~100-200, na ram ~100, a zasilacz ~100zł. Pozdrawiam. Edytowane 21 Lipca 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 To zależy co rozumiesz przez słowo tanio. Bo za takie pieniądze jak podałeś to można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> na przykład grafikę na PCI-Express np. http://allegro.pl/item396823444_asus_hd365...ci_e_3650_.html oraz 2 GB RAM DDR 2 http://allegro.pl/item404550591_kingston_d..._1gb_gw_fv.html a zasilacz to np. http://allegro.pl/item397567193_modecom_mc...50_atx_wwa.html Dlatego powiedz ile kumpel chce za swoje podzespoły, gdyż może się to wcale nie opłacić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Za tą płytę i procka chce 170zł. Może i w tej cenie kupie coś o wiele lepszego, ale już dość mam kupywania przez internet, u jego mam pewniaka i znam ten sprzęt od dnia kupna, wiem co z nim robił i nawet go dotykałem :wink: .Nie jest mi potrzebny jakiś super Hiper PC, to mi w zupełności styknie na surfowanie po necie, oglądanie filmów oraz słuchania muzyki, nie omieszkałbym od czasu do czasu zagrać np. w jakąś grę na full wymaganiach czy coś podobnego i dlatego chciałbym jakąś grafikę, najlepiej 512 na AGP 8x chyba, że nie opłaca się kupywać na tą magistralę takiej grafy i narazie 1GB RAM bo nie mam kasy na 3GB, a co do zasilacza to myślisz , że 350 W w zupełności styknie, bo jeżeli tak to odkupie jeszcze od kumpla jego 350W zasilacz, wiem ,że tanio go puści, a potem sobie kupie jakiś markowy 350W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Zasilacz Modecom mc-350 napewno wystarczy, ale np. Codegen, Tracer czy inne badziewie choćby miało i 400 W to i tak się nie nadaje. Co do gier to nawet nie licz że w gry pograsz na maksymalnych detalach - nie na takim procesorze. Chyba że mówisz o jakichś starszych grach sprzed kilku lat. Ale nie chcę Cię przekonywać skoro nie chcesz. W dodatku z kartą graficzną na AGP za 200 złotych będzie problem bo nowej to chyba nie znajdziesz, żeby pograć na maks. detalach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 W dodatku z kartą graficzną na AGP za 200 złotych będzie problem bo nowej to chyba nie znajdziesz, żeby pograć na maks. detalach.Sugerujesz, że muszę uzbroić się w więcej gotówki ?? Nikt nie mówił, że ma być nowa, chodzi mi o to czy opłaca się do proca 2.4 i ram 1gb kupywać grafe 512. Nie wiem czy ją będe mógł wykorzystać w pełni przy takich podzespołach. No i co do tego zasilacza 350 W, to czy nie poczuję różnicy w komforcie pracy jeżeli w późniejszym czasie dołożę jeszcze 2x 1GB? Nie chodzi mi o gry z tego roku, ale po podkręceniu procka na 3.0-3.2 GHz to niektóre z 2007 mi pewnie pójdą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Zależy jaki masz monitor. Jeśli 17 lub 19 calowy to wystarczy karta graficzna z 256MB pamięci. Co do gier - to owszem pograsz ale napewno nie na najwyższych ustawieniach. Mój brat ma P4 3,0 GHz (czyli lepszy niż ten Celeron) oraz 1,5 GB i kartę Radeon X850XT i w niektórych grach to gra wręcz na ustawieniach minimalnych (np. COD4 w necie żeby uzyskać więcej FPS). Zasilacz wystarczy napewno ten co podałem (pod warunkiem że nie kupisz np. Radeona X1800XT ;)). A te 2 GB ramu to ci się w takim kompie nigdy nie przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Bardzo mocno się zastanowiłem i doszedłem do wniosku, że kupie se z Geforca jakąś 128mb 64bit grafe, 2x128 RAM (tu w drodze wyjątku, bo mnie przycisnęło ostro, potem wymienię na kość 512mb) i wezmę ten zasilacz. To jest chyba najodpowiedniejsza i najtańsza opcja jaka mi przyszła do głowy. P.S. Na płycie mam wejścia DDR1, więc jeśli kupię grafe z ddr2 lub 3 to będzie to jakoś specjalnie nie pasować do reszty?? Ma to jakieś znaczenie? Edytowane 23 Lipca 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...