Radek88 Opublikowano 21 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2008 Witam. Mam płytę główną ECS P6VXA bez BIOS. Jak włączam PC to pojawia mi się Boot Block i jestem proszony o włożenie Dyskietki startowej (posiadam ją). Niestety nowy bios pobierany ze strony producenta (v.2.1b) nie chce się zainstalować, a starego nie mam i nigdzie nie mogę znaleźć, czy może ktoś na forum posiada tą płytę główną z nieaktualizowanym biosem i mógłby mi przesłać kopię? To bardzo pilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Co to znaczy, nie chce sie zainstalowac? Jaki komunikat sie wyswyetla? Dodales do autoexec.bat linijke odwolujaca sie do awdflash, wgrywajaca bios? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 (edytowane) Dodales do autoexec.bat linijke odwolujaca sie do awdflash, wgrywajaca bios?Oj, oj już się gubię... W tych sprawach mocny nie jestem... Kiedy odpalam na kompie dyskietke startowa okazuje się, że jest.... pusta. Była robiona na win 98, ale raczej oprócz odpalenia przez nią wiersza polecenia nic więcej się nie da. Tak więc na jednej dyskietce jest Dyskietka Startowa WIN98, a na drugiej AWDFLASH +VXA21B.BIN (ta najnowsza wersja). Odpalam wiersz polecenia , wkładam 2 dyskietkę i wpisuję takie coś: "awdfla~1 vxa21b.bin /py /sn /cd /cp /cc /cks /r /f " i zatwierdzałem enterem. Znalazłem to na Tej stronie Tam pisze, że trzeba utworzyć dyskietkę poprzez wpisanie "a:format a: /s" . Gdzie to trzeba wpisać, w wierszu polecenia, czyli mam odpalić wiersz, włożyć pustą dyskietkę i wpisać to "cudo"? P.S. Wszędzie pisze, żeby odpalić awdflash trzeba wpisywać "awdflash.exe", u mnie działa tylko "AWDFLA~1", to normalne? Edytowane 23 Lipca 2008 przez Radek88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Eh.. sciagnij drdflash.exe i uzyj do utworzenia dyskietki, nastepnie nagraj na nia awdflash.exe (znien nazwe pliku) oraz bios.bin (rowniez zmien nazwe pliku), do autoexec.bat na dyskietce dopisz linijke: awdflash.exe bios.bin i uruchom z niej komputer. Cos krecisz jak to wyswietla sie wiersz polecenia? Jezeli uruchamia sie boot block to nie da sie uruchomic wiersza polecen (a przynajmniej nie w sposob jaki opisujesz). Moze skoncz krecic i napisz co naprawde sie wyswietla. PS. Po co Ci dwie dyskietki? Edytowane 24 Lipca 2008 przez Kolobos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Nic nie kręce. Po prostu odpalam kompa, wkładam dyskietkę startową, wciskam ENTER, pisze: Uruchamianie Windows 98... Potem wyświetla mi się wiersz polecenia, następnie wyjmuję dyskietkę startową i wkładam drugą z awdflash.exe i biosem, wpisuję w wierszu awdfla~1 odpala mi się program, wpisuję w linijce vxa21b.bin i dalej nie rusza nic... Może nie zrozumiałeś mnie dokładnie, lub ja napisałem niezrozumiale... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 W pierwszym poscie napisales: > Jak włączam PC to pojawia mi się Boot Block i jestem proszony o włożenie Dyskietki startowej Terasz piszesz: > Po prostu odpalam kompa, wkładam dyskietkę startową, wciskam ENTER, pisze: Uruchamianie Windows > 98... Potem wyświetla mi się wiersz polecenia Z tego prosty wniosek, ze cos krecisz lub nie wiesz co to jest boot block i cos wymyslasz. Moze lepiej napisz po co chcesz wgrywac bios skoro wszystko dziala? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek88 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Miałem płytę główną bez biosu, wszędzie w necie pisało,że trzeba mieć kopię starego biosu zeby płytę zreanimować. Najpierw napisałem,że > Jak włączam PC to pojawia mi się Boot Block i jestem proszony o włożenie Dyskietki startowej, bo tak JEST Teraz napisałem: > Po prostu odpalam kompa, wkładam dyskietkę startową, wciskam ENTER, pisze: Uruchamianie Windows > 98... Potem wyświetla mi się wiersz polecenia Wszysto prawda (jak ma się dyskietkę win 98 to jest taki napis przed włączeniem się wiersza polecenia "Uruchamianie Windows 98:) No odpalam kompa pojawia mi się boot block i pisze proszę włożyć dyskietke startową, wkładam dyskietkę startową, następnie wciskam enter i uruchamia mi się wiersz polecenia, nie powtarzałem się, ponieważ to już było opisane w poprzednim poście. No i dlatego uzywalem dwóch syskietek, bo tak w internecie pisało u wujka google, że tak bęzie najlepiej, użyłem tej twojej metody: Zrobiłem dyskietkę startową, dograłem bios i awdflash, potem w wierszu polecenia, po odpaleniu drugirgo kompa po pokazaniu się boot blocka i napisu:proszę włożyć dyskietkę startową, włożyłem ją i wcisnąłem ENTER, wpisałem auteexec.bat w wierszu polecenia, następnie wpisałem w wlinijce: awdflash.exe bios.bin , potem odpaliłem program flasciach!ący, wpisałem nazwę biosu, I WRESZCIE mi ruszyło xD. Komp się zrestartował i wszystko wróciło do porządku dziennego. P.S.Jeżeli inaczej formułuje natępujące posty, tzn,że kręce coś?? Raz napisałem jajjaśniej jak umiałem, potem już nie kopiowałem tego samego, bo myślałem, że fachowcy będą wiedzieli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...