Skocz do zawartości
rapciuch

Jakie Pentium Iii Wejdą Na Msi Ms-6163 Pro?

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta główna: MSI MS-6163 Pro wersja 2.X (Nie wiem dokładnie która - Everest ją tak wykrywa)

Obecny procesor: Celeron 500 MHz

Jakie procesory Pentium III będą chodziły z tą płytą?

Zauważyłem, że można za bardzo niewielką cenę znacznie przyspieszyć ten komputer, więc chcę zacząć od proca.

Edytowane przez rapciuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po małych przeróbkach puścisz na niej tualatina. Ja miałem na takiej samej Celerona T 1200@1500.

btw.

Po zmianie celerona 500 na p3 1ghz różnica byłaby raczej wyraźnie odczuwalna. Ale jego cena, ta z podlinkowanej aukcji, to jakaś paranoja! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest mój stary komputer (będzie tam jeszcze 384 RAM), którego nie używałem 6 lat :] Chcę tylko żeby Windows XP SP2, firefox i open office i filmy tam w miarę płynnie chodziły. Czy TEN procesor będzie działał na tej płycie? Oficjalnie chyba nie bardzo - KLIK. Ale może nieoficjalnie działają te procesory? Taktowanie procesora w BIOS mogę zmieniać bo sprawdzałem.

Nie znalazłem niebieskiej nalepki świadczącej o tym, że obsługuje ona procesory na rdzeniu Coppermine. Tam na dole tej tabeli jest taka nota o tym na czerwono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymh... płyta niby obsługuje 133MHz FSB, ale... no właśnie to BX, czyli PCI nie będzie miało stosownego dzielnika. Ja bym jednak szukał czegoś na 100MHz FSB jak ma być do XP, FF i Oo. W końcu nie każdy to maniak podkręcania, a na pewno mniej stresu będzie i stabilniej :)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm... pojawia sie pewien problem. Nawet po wgraniu najnowszego BIOS-u mogę zmieniać napięcie procesora jedynie w przedziale od 2.0 V do 2.40 V a zauważyłem, że te P III działają z o wiele niższymi napięciami. Czy jak ustawiłbym na auto i podpiął taki procesor to ustawi mi to AUTO napięcie takie jakie będzie ten procesor wymagał czyli np. 1.7 V? Czy może po zainstalowaniu takiego procesora pojawią się mi nowe opcje zmiany napięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem na allegro.pl TEN procesor. Mam nadzieję, że zadziała na tej płycie :] Jak nie to trudno, jakoś przeboleję te 21.50 zł - ale udało mi się go wylicytować za przyzwoitą cenę.

Jak myślicie? Zadziała? <_<

Jak przyjdzie zamieszczę tu info czy działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie tak w przybliżeniu w BIOSie mojej płyty (MSI MS-6163 Pro) znajduje się opcja zmiany dzielnika PCI? Może jest on ustawiony już na 4:1 domyślnie? Jak to wygląda?

ps. Nie jestem pewien, ale wraz ze zmianą FSB zmieniała mi się szyna PCI (tak jakby obok). Ponieważ były tam takie częstotliwości jak 33 MHz to wydaje mi się że to częstotliwość PCI. Myślicie, że to będzie to? Może być coś takiego zamiast dzielnika?

Edytowane przez rapciuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem szynę i wszystko. Na razie działa. Jednak Everest wykrywa mi jego oryginalną częstotliwość taktowania 550 MHz - tak samo przy pierwszym starcie komputera tak mi go wykrył BIOS. Czy zostałem oszukany? :angry:

Czy może to przez moją płytę?

Edytowane przez rapciuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ślepy jestem :blink: Na obudowie jest prędkość rzeczywiście - ale już strasznie zatarta więc niezbyt wyraźnie widać te napisy. Ale jak się dokładnie przyjrzy to widnieje tam 733, więc jest OK :lol2:

Screen z cpuz:

Dołączona grafika

PS. Wyraźne przyspieszenie pracy widzę w stosunku do Celerona 500 - filmy wreszcie się nie tną, programy szybciej się uruchamiają itp.

PS2. Jeszcze pozostał mi zakup pamięci RAM 2x256 (obecnie mam 128 i 64 + jeden slot wolny)

PS3. Musiałem ostro zmodyfikować zaczepy na slot, żeby tam wsadzić tego P III :D

PS4. Jak zamieszczać miniaturkę obrazka, żeby po kliknięciu otworzył się pełny rozmiar? :D

Edytowane przez rapciuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Masz 2 x większą przepustowość magistrali + więcej mhz na procu + więcej cacheu, więc nic dziwnego, że takie przyspieszenie :)

3. Pewnie był problem z tym "nietypowym" radiatorem?

4. Jest (chyba?) taka opcja na ImageShack. Gdy zamieszczasz poprzez forum (przycisk wstaw obrazek), to też pokazuje się w postaci miniaturki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, był z tym dużym radiatorem i nie chciał wejść.

Sprawdzę opcję miniaturki :D

Dołączona grafika

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jak będą jakieś jeszcze problemy to pewnie się tu zjawię. B-)

Edytowane przez rapciuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...