Skocz do zawartości
DonKamilo

Laptop Do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, mam zamiar kupić laptopa, najlepiej HP (fanboyem nie jestem, ale jakichś kadłubków bym nie chciał...) i z mocną grafiką. Niestety mój budżet jest ograniczony do 2,5k zł... Notebook może być używany, ale bez większych śladów używania. Co mi poradzicie? :)

PS. A i jeszcze jedno, co wydajniejsze - 8400M czy 7600?? ;)

Edytowane przez Kamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600 jest szybszy. 8400 jest nowocześniejszy (shadery 4.0), ale to słabizna. Nie wiem, czemu masz uprzedzenia do kadłubków. Za 2,5k można mieć przyzwoicie wyposażonego Compala z 8600GT. Ewentualnie Dell XPS M1710 z 7900GS, choć grafa jest stara, a oferowana gwarancja to nie to, co 2 lata (lub więcej) w przypadku nowego sprzętu. W stacjonarce można sobie wszystko wymieniać bez problemu (i to nawet na coś szybszego). W lapciakach tak lekko nie jest- ja bym nie ryzykował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2,5k można mieć przyzwoicie wyposażonego Compala z 8600GT.

Exactly. Tym bardziej, że wymarzony HP byłby składany przez tego samego chińczyka w tej samej fabryce. Musisz zdecydować: parametry i Compal, czy lans i HP (bo w jakości różnicy żadnej nie będzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Względnie konkurencja do FL90, czyli Acerek Aspire 5920G ;)

Jednak tym razem spróbowałbym Compala. Jak już zauważył KHOT... "i tak wszystko jest robione na Tajwanie...". ;)

Mając mało kasy, a jednak chcąc kupić lapa na którym można pograć w miarę swobodnie, Compal wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Oczywiście jeśli masz alergię na kadłubki, to można kupić np. Asusa F5SL z Ati 3470.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę to samo, co na temat podawanego przeze mnie wcześniej XPSa- grafa niby mocna, ale shaderów 4.0 niestety nie obsługuje. Za niecałe 2 lata naprawdę to odczujesz- chyba, że wymienisz grafę, niestety w Polsce raczej jej nie dostaniesz. Do tego gwarancja, a raczej jej brak- 3 miesiące to niby coś, ale na nóweczki daje się zwykle 2 lata, a można nawet więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, shadery 4.0... Ale po co mi one, jeśli karcie brakuje mocy?? ;) Mam 8600 na desktopie i po kilku testach doszedłem do wniosku że nie ma sensu odpalać gier w DX10, a co dopiero za dwa lata... A 7900 do gier pokroju CoD2 lub PES 2008 powinno spokojnie wystarczyć :)

Edytowane przez Kamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy, czego potrzebujesz. Do wymienionych tytułów nie ma sensu brać używanego notebooka. Dzisiaj może i uważasz, że nie ma sensu odpalać niczego w DX10, ale za 2 lata to będzie wymóg w niektórych przypadkach- nie masz, nie odpalisz w ogóle. Ja mam 2.0, sprzęt niby spełniał wymogi, oprócz shaderów- i papa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale kolego, moim zdaniem mylisz się... ^_^ Za dwa lata na takim 8600 to sobie będę mógł odpalić chyba sapera 3D :lol: Więc uważam że nie ma co myśleć o przyszłości, tylko o teraz, bo obecne karty i tak są za słabe na tytuły które nadejdą. A ten Dell ma wszystko czego potrzebuję, do tego 17" z duuuużą rozdzielczością :D Na długiej gwarancji nie bardzo mi zalezy, bo pewnie długo go nie będę miał, będzie dopływ kasy - pomyśli się nad czymś nowszym. No ale tu moje pytanie, co sądzicie o tym Inspironie? ;)

Edytowane przez Kamilo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale kolego, moim zdaniem mylisz się... ^_^ Za dwa lata na takim 8600 to sobie będę mógł odpalić chyba sapera 3D :lol: Więc uważam że nie ma co myśleć o przyszłości, tylko o teraz, bo obecne karty i tak są za słabe na tytuły które nadejdą. A ten Dell ma wszystko czego potrzebuję, do tego 17" z duuuużą rozdzielczością :D Na długiej gwarancji nie bardzo mi zalezy, bo pewnie długo go nie będę miał, będzie dopływ kasy - pomyśli się nad czymś nowszym. No ale tu moje pytanie, co sądzicie o tym Inspironie? ;)

1. Każda gra odpalana w rozdzielczości innej niż natywna dla matrycy będzie wyglądała jak g... :kijem:

2. Wyobraź sobie teraz że odpalasz zwykłą, dzisiejszą grę w rozdziałce 1920x1200 na 7900GS :damage_wall:

3. Za dwa lata na 8600GT w 1280x800 pójdzie spokojnie większość gier...

4. Twoja kasa, Twój wybór, ale skoro pytasz na forum o lapa z możliwie najmocniejszą grafiką, to przygotuj się, że dostaniesz sensowne propozycje, a nie poklepanie po plecach ze stwierzeniem" tak stary, dobrze wybrałeś"...

Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, szanuję :wink: Tyle, że już mówiłem, że kadłubka nie chcę, a i na coś droższego i markowego z podobną konfiguracją nie mam pieniędzy... Rozdziałka w grze nie musi być natywną, każda nowa gra ma rozdzielczości panoramiczne, z resztą już napisałem, że za dwa lata prawdopodobnie już nie będę miał tego laptopa... Panie panie, coś jest Pan dziwny... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozdziałka w grze nie musi być natywną

Jeżeli dla Ciebie mniejsza rozdzielczość na LCD niż natywna wygląda akceptowalnie, to ok. IMO jakkolwiek mocno byś dopalał grafikę efektami, zawsze będzie tragedia w porównaniu do natywnej z "all off".

każda nowa gra ma rozdzielczości panoramiczne

Oczywiście, nie zaprzeczam...

(No, prawie każda... :angry: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy opłaca się tą TOSHIBE, laptop dla koleżanki (studentka, czasem pocina w gry) http://www.allegro.pl/item420901888_toshib...bt_kam_vhp.html

A może coś innego?

Chodzi o to, że imho nie warto kupować laptopa ze zintegrowaną grafiką, ponieważ wtedy nie pogramy.

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi