p1tu Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Cześć W ostatnim czasie zauważyłem problem z prockiem, podczas gier mam np. 20-30fps, co wcześniej miałem 80-90, po zminimalizowaniu gry widzę, że zużycie proca jest 100%, reinstal systemu nie pomógł. I jeśli się nie mylę na zamieszczonym screenie przy procesor CPU powinno być 00 lub 01 czyli rdzenie a nie raz dochodzi że nie które procesy mają np. 14. co to może być, procek do wymiany? Edytowane 22 Lipca 2008 przez P(!)Tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 MI sie jednak wydaje ze uzycie CPU wynosi od zera do 100 a nie 0/1... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1tu Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 a mi sie zdaje że to jest 00 i 01 to jest rdzen, a nawet jesli sie myle to jak moge sprawidzic co jest przyczyna :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 Cześć W ostatnim czasie zauważyłem problem z prockiem, podczas gier mam np. 20-30fps, co wcześniej miałem 80-90, po zminimalizowaniu gry widzę, że zużycie proca jest 100%, reinstal systemu nie pomógł. I jeśli się nie mylę na zamieszczonym screenie przy procesor CPU powinno być 00 lub 01 czyli rdzenie a nie raz dochodzi że nie które procesy mają np. 14. co to może być, procek do wymiany? ... Za dużo zbytecznych procesów do grania :) Czyli problem z programami (lub wirusami i.t.p.) nie z CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1tu Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 (edytowane) Np. zrobiłem test superPi 1M i wynik był 1,26min. mam proca Amd x2 3800+ 64 i wydaje mi się, że jest to zbyt słaby wynik. Co do virusów to specjalnie przeinstalowałem system mam avasta+ spyware doctor :) Edytowane 22 Lipca 2008 przez P(!)Tu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2008 AMD X2 Fix ( Dual Core Optimizer ) zainstalowany ?? U kumpla na X2 3800+ 1GB RAM i GF6100 ( integra ) bez tego fixa SplinterCell 1 i 2 ledwo chodził ( gdy na Sempronie 2800+ , 256 MB ram i Via Unichrome godził dobrze ) . Po instalacji tego patcha obydwie gry ruszyły z kopyta , max. co się dało ustawić to 1280x1024 High/Ultra High i nadal dobrze chodziło . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1tu Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 @dwaIP Za dużo zbytecznych procesów do grania icon_smile3.gif Czyli problem z programami (lub wirusami i.t.p.) nie z CPU. Które według ciebie procesy powinienem wyłączyć? Nie znam się za specjalnie na tym :unsure: @reyden AMD X2 Fix ( Dual Core Optimizer ) zainstalowany ?? U kumpla na X2 3800+ 1GB RAM i GF6100 ( integra ) bez tego fixa SplinterCell 1 i 2 ledwo chodził ( gdy na Sempronie 2800+ , 256 MB ram i Via Unichrome godził dobrze ) . Po instalacji tego patcha obydwie gry ruszyły z kopyta , max. co się dało ustawić to 1280x1024 High/Ultra High i nadal dobrze chodziło . Tak mam zainstalowanego AMD Dual Core Optimizer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bleidd Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 a mi sie zdaje że to jest 00 i 01 to jest rdzen, a nawet jesli sie myle to jak moge sprawidzic co jest przyczyna :)Nie, to jest użycie CPU w % i jest w skali od 0 do 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Które według ciebie procesy powinienem wyłączyć? Nie znam się za specjalnie na tym :unsure:Ręcznie łatwo tego nie zrobisz. Najlepiej zapamiętać jakie procesy są aktywne po świeżej instalacji windy. (antywirusy i spyware doctory traktuję jak wirusy i spyware :) ) Potem instalując oprogramowanie trzeba tak to robić aby żadne programy nie uruchamiały się samoczynnie (poza wyjątkami które mają działać cały czas). Listę procesów po nowej instalacji warto zapamiętać. Jeśli pojawi się potem coś więcej niż zainstalowaliśmy to znaczy że system został zainfekowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p1tu Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2008 Dobra panowie dzięki za pomoc a rozwiązaniem była zmiana w biosie ustawień procka z auto na 200x10 :), nie wiem dlaczego to pomogło, wcześniej winda pokazywała, że mam 2GHz więc nie wiem, ale ważne, że jest ok ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...