Skocz do zawartości
Nazo

Wymiana Chłodzenia Chipsetu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, otóż planuję wymianę karty graficznej jednak myślę, że nowe modele typu 9600GT się nie zmieszczą, obecnie mam 7300GT i mierzy ona około 16cm. Jak widać na załączonym obrazku większa karta zostanie zablokowana przez radiator pentagrama, tak więc wpadłem na pomysł wymiany chłodzenia na np. Thermalright HR-05 SLI. Dołączona grafika

Myślicie, że to zda egzamin i da radę upchnąć tam kartę 20cm+?

Może ktoś miał podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co mu da wymiana obudowy? Rozkład elementów na płycie głównej sie zmieni?

W ogóle dość nietypowy layaut płyty masz. Możesz spróbować wymienić radiator na chipsecie na jakiś plaski pasywny, ale nie wiadomo jak z jego wydajnością. Czy przypadkiem chipset nie będzie się przegrzewał. Po pierwsze będzie mniejszy, po drugie zasłonięty przez grafikę, a po trzecie pasywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień obudowe

:damage_wall:

A co mu da wymiana obudowy? Rozkład elementów na płycie głównej sie zmieni?

W ogóle dość nietypowy layaut płyty masz. Możesz spróbować wymienić radiator na chipsecie na jakiś plaski pasywny, ale nie wiadomo jak z jego wydajnością. Czy przypadkiem chipset nie będzie się przegrzewał. Po pierwsze będzie mniejszy, po drugie zasłonięty przez grafikę, a po trzecie pasywny.

no właśnie piszę o wymianie na Thermalright HR-05 SLI tylko czy dół jest wystarczająco płaski i zmieści się pod grafiką

A drugi slot?

drugi slot jest tak samo blokowany, grafika zasłaniałaby jeszcze slot PCI i miałbym trudności z podłączeniem kontrolera RAID

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie piszę o wymianie na Thermalright HR-05 SLI tylko czy dół jest wystarczająco płaski i zmieści się pod grafiką

Jeżeli chodzi Ci o samą podstawkę, to tak jest wystarczająco płaska by nie blokować slotu pci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, chłodzenie wymienione. Wprawdzie zasłania drugi slot PCIE ale nie zamiaruję go używać, teraz większa karta graficzna powinna wejść bez problemu. Co do temperatury samego chipsetu to można powiedzieć, że jest taka sama jak w przypadku Pentagrama Freezone np-40 Cu z wiatraczkiem - około 50 stopni, więc pozostaję przy pasywnym Thermalright HR-05 SLI. Dzięki za pomoc.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh kurcze za pozno zajrzalem do tematu...

Mogles nie zmieniac tego pentagrama wcale... ja mialem taki problem przy infinity i GF 7900GT, gdzie mi zawadzal o kondensatory, pentagramowi mozna fajnie porozginac blaszki i grafa wlazi spokojnie, jak by sie pobawic to i 2 by wlazly, jeszcze jak dodatkowo owiewales go powinno byc ok...

Choc z drugiej strony sam wymienilem go tez na HR-05 SLI, jakos sie to ladniej prezentowalo i faktycznie w passive niezle dawal rade, popraw cyrkulacje w obudowie, mi na nim nie przekraczal 42C, bez wiatraczka na samym TR

W sumie gdyby tak chciec uzywac 2 graf to chyba tylko na HR-05 bez SLI :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi