Conti Opublikowano 9 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2008 (edytowane) Podział pasma - to co jest w pentku: ograniczenie max. transferu (kb/s) - działa, gwarancja minimalnego transferu - wygląda że działa wysoki priorytet dla danego portu / komunikacji -> wygląda, że działa. ALE mam możliwość sprawdzenia tego przy aż 3 kompach, więc nic rewelacyjnego. Do dużej sieci na pewno się nie nada, jest to raczej alternatywa dla programów typu netlimiter. Tak w zasadzie to takie zarządzanie nie jest mi potrzebne, ale wolę takie, niż nie mieć żadnego (Edimax AR-7084gA). A przy okazji - czy RIP ma sens dla sieci wewnętrznej ?? W pentku jest oddzielnie ustawienie dla WAN i LAN. Dla WAN - nie obsługiwane - nie ma sensu. A dla LAN ?? Skoro jest to jedyny router to chyba może być wyłączone - nie ma 2-go routera do "dogadywania się". Co do MTU -> "standardowo" było 1472, gdzieś wyczytałem, że dla neo jest 1492, więc zmieniłem. Ale np Edimax miał konkretnie "0" i działało. W ogóle Edimax zrobił na mnie pozytywne wrażenie, gdyby chociaż miał QoS na kształt tego w WAG200. Niestety nie miał. Pytanie - istotne !! Czy w Wag200 można ustawić tablicę statycznych adresów w LAN ?? Czyli np: IP - 192.168.1.2 dla MAC 11:ww:xx:dd:22 IP - 192.168.1.4 dla MAC 22:33:44:ff:oo ....... Edytowane 10 Sierpnia 2008 przez Conti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inos Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Spalił mi się modem do neostrady 2 Mb/s i chciałbym sobie kupić jakiś konkretny.Nie będę dzielił łącza na inne komputery ani nic kombinował.Zależy mi na stablinej pracy i łatwości konfiguracji.Co byście mi polecili w cenie ok. 300zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Tani i sprawdzony sprzęcik. http://allegro.pl/item417450948_tp_link_td...router_151.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inos Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Tani i sprawdzony sprzęcik. http://allegro.pl/item417450948_tp_link_td...router_151.html Myślałem nad urządzeniem PIRELLI A226G, co sądzicie o tym sprzęcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juzef Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2008 Powitać. Padło i na mnie z zakupem routera i polecają mi Linksys WAG200. Czy w ogóle są różnice między takim WAG200 a WAG200G-EU czy to w sumie to samo? Poza tym zgaduję, że problemem jest antena w nim na stałe umocowana.,. Ale to chyba tylko w przypadku, gdybym chciał ją zmieniać? Na to mi się raczej nie zanosi, bo jak sądzę sprzęt da radę dostarczyć sygnał po 3-piętrowej chałupie stojąc na środkowym piętrze... Generalnie jestem noob i zależy mi, aby sprzęt nie sprawiał za często problemów. No i aby dało się nim w miarę uporządkować łącze, a nie jak obecnie mam w osiedlówce, że jeden komp może zająć całe łącze a dla reszty zgon. Czy ów Linksys tu sprosta mym wygórowanym wymaganiom? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...