Skocz do zawartości
WombaT

Problem Z Geforcem 7600 Gt Na Agp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem ze swoim GeForcem. Moj komputer zawiesza sie przy uruchamianiu 3d. Unreal i 3Dmark 2003 nie odpalaja sie wcale. Quake odpala ale wiesza sie po 3 min grania , czasem srednio co 3 miesiace nawet w 2D (pulpit windows ) nagle robi sie sieczka na ekranie. Czasami komputer wogole nie chce wstac krzyczac "Blad karty graficznej " . Pomaga odlaczenie kabla sygnalowego na 10 min i po tym zabiegu komputer wstaje jak nowo narodzony .

Pytanie, czy jest mozliwosc ze problemy powoduje plyta glowna bo karta juz raz byla w serwisie i okazalo sie ze to problem z oprogramowaniem. Teraz te same objawy wystepuja na dwoch calkowicie niezaleznych od siebie windowsach XP oraz na OpenSuse wiec raczej to nie jest problem software'u .

Karta byla podkrecana ale od jakiegos pol roku dziala na standardowych ustawieniach .

Czy isc z nia do serwisu czy to problem z czym innym. Jezeli z czyms innym to jak to sprawdzic. Aha i nie mam mozliwosc sprawdzenia karty w innym kompie bo nikt ze znajomych nie ma kompa z agp .

Nie chce ryzykowac i isc w ciemno do serwisu bo jak okaze sie ze karta jest dobra to panowie servisanci zazycza sobie gruba kase za samo sprawdzenie karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj temperatury, sprawdź napięcia (miernikiem), przeczyść slot AGP miękkim pędzelkiem a styki karty gumką do ścierania (pamiętaj o uziemieniu),

przeinstaluj stery używając Driver Cleaner (jakich sterów używasz?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj temperatury,

~45*C, w idle ~40*C

sprawdź napięcia (miernikiem)

a skad go wezme?

przeczyść slot AGP miękkim pędzelkiem a styki karty gumką do ścierania (pamiętaj o uziemieniu),

a co to da? jak karta siedzi w slocie juz z rok? mrowki wlazly tam?

przeinstaluj stery używając Driver Cleaner (jakich sterów używasz?)

169.21 na xp i 173.ilestam na suse. reinstalacja sterow oczywiscie nic nie dala.

Tryb 3d "znow" dziala. w ktoryms momencie na ekranie zrobila sie sieczka, komp sie wylaczyl i sie nie chcial wlaczyc. jak odczekala jakies 15min to juz dziala, 3d tez. godzine meczylem go 3dmarkiem i wsio ok jest. Tak wlasnie jest, zaczyna sie pierdzielic, padnie w koncu calkiem, po krotkie przerwie znow dziala i na miesiac spokoj. a za jakis czas znow problemy. Juz mnie zaczyna to denerwowac, cos musi byc nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~45*C, w idle ~40*C

OK

a skad go wezme?

w sklepie z elektorniką za 15-20 PLN, mierzysz na moleksie

a co to da? jak karta siedzi w slocie juz z rok? mrowki wlazly tam?

śniedź na miedzi

Czasami komputer wogole nie chce wstac krzyczac "Blad karty graficznej "

najczęściej źle obsadzona karta w slocie lub 'patrz wyżej'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjalem, przeczyscilem, wlozylem, 5x sprawdzilem, nie dalo sie mocniej docisnac, komp nie chcial sie wlaczyc. za ktoryms razem wstal i w tdu wygladal tak:

Dołączona grafika

po restarcie jest dobrze. na miernik nie mam kasy, zreszta nie wiem po co mi on, nie po to kupowalem tagana zeby sprawdzac czy dobrze dziala ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie po to kupowalem tagana zeby sprawdzac czy dobrze dziala ;]

nie jestem wróżką, konfigu nie podałeś.

Co do screena , raczej problem z oprogramowaniem (sterownik AGP zainstalowany?, DirectX 9 ostatni z czerwca 2008, może stery Omegi), może być też problem z kontrolerem AGP (mobo).

Jaka to płyta?

Zainstaluj jeszcze RivaTuner, poszukaj w ustawieniach i wyłącz fastwrite, jeśli masz płytę nie na chipsetach Intela ustaw też kompatybilność z innymi chipsetami SIS itp...

W BIOSie wyłącz fastwrite, sprawdź czy AGP jest ustawione jako pierwsze przed PCI.

Może spróbuj zmniejszyć taktowania karty o parę MHz.

Ten GF to nie od Palita przypadkiem?

...i sprawdź jeszcze pastę termoprzewodzącą pod GPU.

... i jeszcze jedno Mój komputer>Właściwości>Zaawansowane>Uruchamianie i odzyskiwanie(ustawienia)>odhacz "Automatycznie uruchom ponownie" , jak będzie niekontrolowany reset podaj kod błędu i opis z bluescreena.

Edytowane przez goofer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(sterownik AGP zainstalowany?,

tak

Jaka to płyta?

ASUS A8V Deluxe z via k8t800pro

W BIOSie wyłącz fastwrite, sprawdź czy AGP jest ustawione jako pierwsze przed PCI.

wylaczone; tak

Ten GF to nie od Palita przypadkiem?

jest

...i sprawdź jeszcze pastę termoprzewodzącą pod GPU.

jak? plomba jest na chlodzeniu

... i jeszcze jedno Mój komputer>Właściwości>Zaawansowane>Uruchamianie i odzyskiwanie(ustawienia)>odhacz "Automatycznie uruchom ponownie" , jak będzie niekontrolowany reset podaj kod błędu i opis z bluescreena.

odhaczone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palit - miałem ten sam ból, oni wyciskają fabrycznie z tych kart ile się da i każde przetaktowanie karty na dłuższy okres kończy się tym samym (niestabilnością działania). Jak miałem mobo na SISach pomagało zaznaczenie w RivaTuner zaznaczenie opcji kompatybilności z innymi niż intel chipsetami i wyłączone fastwrite choć wydajność nieco spadała.Po wymianie mobo na chipsecie intela 865pe wszystko gra (brak artów, lepsze wyniki). Dużą przypadłością kart palita jest niepoprawnie nałożona pasta termoprzewodząca (kupa białej mazi znajdującej się w większości poza chipsetem). Jak jest na gwarancji - oddaj i powiedz że się mocno grzeje, jak gwarancji już nie ma popraw sam - a najlepiej Allegro (i palita omijać z daleka - lepiej mieć parę punktów mniej w smarku i zero problemów).

Aha i stery koniecznie ze strony palita - oni coś w nich grzebią - nie najnowsze.Sprawdź jeszcze organoleptycznie (palcem) czy ramy nie parzą i mostek HSI może się przegrzewać (jak jest).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi