Skocz do zawartości
w-u-j-e-k

Kupno Zestawu Za 1400 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedźcie mi , czy wyszło w tym czasie coś nowego ( od daty napisana ostatniego posta ) , co mogło by mi się przydać ?

Kartę graficzną już mam , pozostało mi jeszcze do kupienia :

- płyta główna

- procesor

- wentylator

- pamięć RAM

Procesor to na 100 % kupuję E8400 ,najlepiej wersję OEM ( a czy wentylator BOX'owy jest głóśny ? Kuzynowi zależy na błogiej ciszy :) )

Gdzie dostane procka najtaniej ?

Na allegro lukałem i jakiś atrakcyjnych ofert nie znalazłem.....

Największy dylemat mam z płytą główną , nie mam pojęcia co wybrać , płytka Gigabyte P35 DS3L ,którą ktoś polecił nie wygląda źle , a czy macie jakieś testy odnośnie jej ?

Zostało mi jakieś 1000 - 1100 zł , są jakieś nowe propozycje odnośnie płytki głównej i Ramu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupujemy w esc.pl (my ich tak polecamy o oni nic :/ )

e8400 / jak co to xeon e3110 (tylko boxy w sklepie są; ale masz dłuższą gwarancje niż przy oem)

Gigabyte EP35 DS3L

A-Data 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Extreme Edition

Chłodzenie: Pentagram Freezone HP-120 ALCu Karakorum + Tacens 12cm (aura pro) robimy fanswap

Edytowane przez halo?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej weź nietypowego proca z serii E8xxx, czyli E8300 lub E8190. O dziwo są one często cenione sporo niżej od E8200 czy E8400... Ewentualnie Xeon E3110. Z mobo warto wziąć coś na P45, np. MSI P45-FR albo Asus P5Q-Pro/E. Ram 2x4GB 800mhz/4-4-4-12 wystarczy jeśli chcesz podkręcić nawet do 4ghz, ważne żeby był markowy i sprawdzony (tzn. nie bierz wynalazków typu Transcend czy Kingmax).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(tzn. nie bierz wynalazków typu Transcend czy Kingmax).

A właśnie Transcendy na Elpidzie całkiem nieźle się kręcą, tudzież Kingmaxy 1066mhz podobnie ;]

EOT

A jakieś testy porównawcze ,moglibyście zapodać ?

I czy duża jest różnica między P45 ,a EP 35 ?Czym one się różnią ? Bo to są chipsety ,jeśli dobrze kojarzę.....

P45 wykonany jest w niższej technologii wykonania przez co mniej pobiera prądu i mniej się grzeje ale są to różnice raczej nie jakieś bardzo zauważalne, pozatym osiąga nieco wyższe FSB (jednak kosztem Performance level), ale na P35 przecież i tak świetnie się kręci, noi tak mniej więcej różnice wyglądają, raczej marginalne choć z reguły P45 powstał po to żeby lepiej współpracować z prockami 45nm.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie Transcendy na Elpidzie całkiem nieźle się kręcą, tudzież Kingmaxy 1066mhz podobnie ;]

Hehe, po prostu brakowało mi odpowiedniej marki żeby przywołać. Transcendy na kościach innych niż Elpida niezbyt dają radę, a Kingmax'y od czasów DDR2 dzielą się na 2 zupełnie różne marki: ich taniochy są naprawdę godne pożałowania (zwłaszcza z początków historii DDR2, kiedy wprowadzili "wspaniałe" 533mhz które miały działać pod 3-3-3-7 a nie dawały rady nawet na 4-4-4-12). Niemniej przyznaję, chodziło mi tam o znacznie gorsze marki...

Co do chipsetu, to P45 jest łączony z mostkiem południowym ICH10R, a P35 z ICH9R. To właśnie w mostku południowym (co wydaje mi się dziwne) jest generator zegara FSB i w nowszych wersjach mostka działa on po prostu lepiej :) Poza tym, ogólna zasada to, im nowszy chipset, tym ogólnie wydajniejszy i wydaje się sprawdzać zwłaszcza w przypadku intela ;) (tak długo jak mówimy o chipsetach z tej samej kategorii rynkowej)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytkę już zamówiłem , wziąłem tą EP-45.

Teraz proszę o wybór Ramu:

Co <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> z tych :

-Kingston

-Goodram

-Geil

Skłaniam się na te ostatnie , ze względu na radiatorki....

Co wybrać ?

I jeszcze prośba o to pomoc w wyborze:

- ARCTIC COOLING Freezer 7 Pro LGA

- Pentagram Freezone NXC-100 AlCu

- Pentagram Freezone KARAKORUM HP-120

Co z tego wybrać ?

Edytowane przez w-u-j-e-k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie zdecydowanie Karakorum. RAMki tak jak kolega wyżej napisał - świetnie się podkręcają. Ewentualnie poszukaj pamięci GoodRam PRO, które też są bardzo dobre (te co wymieniłeś to zwykłe goodramy, więc lepiej ich nie bierz).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi