zientek Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Witam, mam zamiar stworzyć sieć lan 6-8 komputerów ! Zastanawiam się jakiej skrętki użyć ekranowej czy nieekranowej. W domu mam sieć na skrętce nieekranowej z prędkością 100Mbps. Gdzieś wyczytałem, że skrętka ekranowa musi być uziemiona, ale za bardzo nie wiem jak to zrobić, bo chyba nie trzeba tego zrobić jak w elektryce i bić galmarów ? :rolleyes: tak więc moje cztery pytanka: 1. jak zrobić uziemienie dla skrętki ekranowej ? 2. czy skrętka ekranowa posiada lepszą przepustowość niż skrętka nieekranowa ? 3. jaki byłby najlepszy kabel do stworzenia sieci 8 komputerów, aby wszystko chodziło szybko i sprawnie przy duzym obciazeniu sieci ? 4. czy istnieja gniazdka tak jak telefoniczne tyle ze dla skretki ?! zeby zamontowac kabel w listwach na stale, jesli tak to jak te gniazda sie nazywaja ? Wiem, że to dużo pytań, ale bardzo mi na tym zależy i jakby ktoś mógłby się podzielić ze mną swoją wiedzą byłbym bardzo wdzięczny, Pozdrawiam i życze miłego dnia! Edytowane 24 Lipca 2008 przez zientek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
truman20 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Ad: 1. Nie potrzebujesz skretki ekranowanej. Chyba, ze w poblizu masz urzadzenia mogace zaklocic sygnal, co jest bardzo malo prawdopodobne. 2. Nie ma to znaczenia w Twoim przypadku 3. Skretka. 4. Jak najbardziej istnieja. Sa rozne rodzaje, musisz popytac w sklepie, na pewno Ci doradza. Calosc mozesz oprzec o Gbps i dobry przelacznik gigabitowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Jak chcesz mieć szybko i kompy mają karty gigabitowe, to możesz pomyśleć o okablowaniu kategorii 6, ew. 5 ale bez gwarancji osiągnięcia pełnego 1 Gbit - za wikipedią: "1000BASE-T - 1 Gb/s na kablu miedzianym - popularnej skrętce kat. 5 lub wyższej." Oczywiście koszta podnosi jeszcze switch, który obsłuży taki ruch :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roodin Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) 1. uziemienie wbrew pozorom potrzebne jest również z prawdziwego zdarzenia; inne niż w instalacji elektrycznej i nie połącząne z GSU (główną szyną uziemiającą) - na 8 komputerów nie ma potrzeby wchodzić w skrętki ekranowane i tego typu koblinacje (bo to dochodzą jeszcze wtyki ekranowane po kilka zł sztuka i switch z kablem zasilającym trójprzewodowym aby odprowadzać także ładunek z ekranu - słowem nie warto kombinować dla kilku komputerów 2. nie posiada leprzej przepustowości 3. kabel UTP kat. 5e (ps, nie ma czegoś takiego jak 'najlepszy' kabel - zależy jak go chcesz w danych warunkach zamontować) 4. gniazda RJ45 Edytowane 25 Lipca 2008 przez roodin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...