Skocz do zawartości
user128

Zmiana Dysku Z Ata Na Sata / Spadek Wydajnosci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem zmienilem 2dni temu dysk twardy z ata na sata . Starym dyskiem byl WD2500JB (Caviar Se) i zakupilem nowy SEAGATE ST3250310AS . I tu pojawil sie moim zdaniem problem komputer zwolnil strasznie muli sie nie samowicie np gry klatkuja a wczesniej chodzily plynnie, nawet jest roznica przy starcie wina na starym dysku pasek postepu przelatywal mi od 1,5-2 razy a teraz leci 7-8 razy, ogolnie jest tragicznie komp sie nawet zastanawia chwile jak chce wlaczyc wlasciwosci w menu moj komputer ;/ ... Czy to jest normalne ze nastapil taki spadek wydajnosci po zmianie dysku?? powinna chyba wzrosnac wydajnosc komputera... prosil bym o jakies rady i podpowiedzi w tym temacie

info

Athlon 64 X2 Dual Core 4200+

3gb ram

gf 8600gt

SEAGATE ST3250310AS 250gb

Z gory dzieki

Edytowane przez user128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam oto ss z testow w hd Tune tych dwoch dyskow oraz okienko info z dysku segate. Prosil bym o odpowiedz jak mam rozumiec te testy czyli ktory jest szybszy a ktory wolniejszy. Dysk st3250310as mial temp 41 C poniewaz chodzil caly dzien;/ a wd mial o wiele nizsza bo wyciagnelem go z kartonu mam nadzieje ze roznice temperatur dyskow podczas testu nie spowodowaly przeklamania w wynikach.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

post-159578-1217087645_thumb.png

post-159578-1217087696_thumb.png

post-159578-1217088051_thumb.png

Edytowane przez user128

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Nie wrzuciłeś odczytów ze SMART, a wykresy o niczym jeszcze nie przesądzają.

Jeśli twoja płyta obsługuje AHCI - wyłącz to (w biosie)

Jakie masz mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

O to chodziło ;)

Zarówno SMART jak i wykresy z HD_Tacha mówią że Twoje dyski są ok.

Wymień kabel SATA, bo większość Seagate nie rejestruje błędów komunikacji, a może to być przyczyną - prawdopodobieństwo jest jednak małe.

Jeśli kabel nie pomoże, AHCI masz wyłączone, to możesz spróbować postawić windę na WD i w ten sposób sprawdzić czy to wina dysku - SMART nie daje 100% pewności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel sata musialem wymienic bo nigdy nie byl tam zalozony bo wd jest na ata, dopiero wlasnie gdy seagata kupilem podlaczylem dopiero sata wlasnie dlatego zmienilem dysk.spodziewalem sie poprawy pracy kompa wlasnie ze zmiany dysku z ata na sata a tu jest odwrotnie ;/ na wd napewno winda i reszta chodzila szybciej.

a co do opcji AHCI to chyba jej nie mam bo znalesc nie moge. kurde to juz nie wiem o co w tym chodzi moze zle jakos postawilem partycje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi