user128 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Witam Mam taki problem zmienilem 2dni temu dysk twardy z ata na sata . Starym dyskiem byl WD2500JB (Caviar Se) i zakupilem nowy SEAGATE ST3250310AS . I tu pojawil sie moim zdaniem problem komputer zwolnil strasznie muli sie nie samowicie np gry klatkuja a wczesniej chodzily plynnie, nawet jest roznica przy starcie wina na starym dysku pasek postepu przelatywal mi od 1,5-2 razy a teraz leci 7-8 razy, ogolnie jest tragicznie komp sie nawet zastanawia chwile jak chce wlaczyc wlasciwosci w menu moj komputer ;/ ... Czy to jest normalne ze nastapil taki spadek wydajnosci po zmianie dysku?? powinna chyba wzrosnac wydajnosc komputera... prosil bym o jakies rady i podpowiedzi w tym temacie info Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ 3gb ram gf 8600gt SEAGATE ST3250310AS 250gb Z gory dzieki Edytowane 24 Lipca 2008 przez user128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Parametry z SMART, test z HDtune lub HDtach. Okienko "info" z HDTune. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) Witam oto ss z testow w hd Tune tych dwoch dyskow oraz okienko info z dysku segate. Prosil bym o odpowiedz jak mam rozumiec te testy czyli ktory jest szybszy a ktory wolniejszy. Dysk st3250310as mial temp 41 C poniewaz chodzil caly dzien;/ a wd mial o wiele nizsza bo wyciagnelem go z kartonu mam nadzieje ze roznice temperatur dyskow podczas testu nie spowodowaly przeklamania w wynikach. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Edytowane 26 Lipca 2008 przez user128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Nie ma to jak zalozyc topic na forum gdy sie czegos nie rozumie, pewnych pojec itd. Naprawde dzieki za pomoc i za wasze liczne wypowiedzi... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 stawiałes system na nowo czy może wpadłeś na pomysł skopiowania partycji?niby w trybie ide nie powinno byc problemu ale gdzies jednak jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 Podzielilem dysk na partycje, i zainstalowalem na nowo system. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 Nie wrzuciłeś odczytów ze SMART, a wykresy o niczym jeszcze nie przesądzają. Jeśli twoja płyta obsługuje AHCI - wyłącz to (w biosie) Jakie masz mobo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 30 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2008 (edytowane) Mam nadzieje ze o to ci chodzilo gdy mowiles o odczytach smart mobo mam Foxconn 560A Edytowane 30 Lipca 2008 przez user128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 O to chodziło ;) Zarówno SMART jak i wykresy z HD_Tacha mówią że Twoje dyski są ok. Wymień kabel SATA, bo większość Seagate nie rejestruje błędów komunikacji, a może to być przyczyną - prawdopodobieństwo jest jednak małe. Jeśli kabel nie pomoże, AHCI masz wyłączone, to możesz spróbować postawić windę na WD i w ten sposób sprawdzić czy to wina dysku - SMART nie daje 100% pewności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Kabel sata musialem wymienic bo nigdy nie byl tam zalozony bo wd jest na ata, dopiero wlasnie gdy seagata kupilem podlaczylem dopiero sata wlasnie dlatego zmienilem dysk.spodziewalem sie poprawy pracy kompa wlasnie ze zmiany dysku z ata na sata a tu jest odwrotnie ;/ na wd napewno winda i reszta chodzila szybciej. a co do opcji AHCI to chyba jej nie mam bo znalesc nie moge. kurde to juz nie wiem o co w tym chodzi moze zle jakos postawilem partycje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TigerA1 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 a takie podstawowe pytanie, wyjąłeś zworkę zwalniającą dysk z 3 na 1,5 ? :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
user128 Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2008 Nom ogolnie wyjelem zworke jesli oto chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...