aldam Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 (edytowane) Kupiłem wreszcie kabel do podłączenia Beresforda (coax). Zainstalowałem śledzia (dedykowany do płyty) z wyjściami spdif. I cisza… Płyta nie wykrywa podpiętego kabla. Po analogu jest ok. Karta to integra Realtek 889A, mobo jak w sygnaturce. Stery najnowsze, śledz dobrze zainstalowany. Wszystko zgodnie z manualem. Stery wgrałem poprzez aktualizację. Może powinienem odinstalować i wgrać na czysto? Poza tym może to być: 1. uszczkodzony sledz 2. uszkodzone wejscie na płycie 3. uszkodzony kabel Od czego zacząć sprawdzanie? Dodam, że suwak dla spdif jest wygaszony (nie mozna go przesuwać). Czy to oznacza, że płyta nie widzi podłączonego śledzia? Edytowane 24 Lipca 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 A podłącz kabel coax pod drugie wejście w Beresfordzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Już próbowałem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość RBEJ Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Wgranie najnowszych sterów 1.99 ze strony Realteka też nie pomogło?? Jak odłączysz śledzia to w windowsowym mikserze też będziesz miał SPDIF?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Jak odłączysz śledzia to w windowsowym mikserze też będziesz miał SPDIF??On jest ponieważ w ustawieniach zaznaczyłem opcję , żeby był wyświetlany ale jak widać jest cały czas wygaszony. Po odłączeniu śledzia nic się nie zmienia jest dokładnie tak samo tak jak na sreenach z podłączonym. Wnioskuję z tego, że albo śledź albo wejście na płycie uszkodzone. Chyba kupię jeszcze jednego śledzia. Edytowane 25 Lipca 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalak77 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Może to pomoże otwórz menadżera Realtek koło wyjścia cyfrowego kliknij w ikonę konfiguracji u mnie jest to symbol klucza płaskiego (ALC888) zaznacz 44.1 lub 48KHzi źródło wyjścia "Cyfrowe źródło wyjścia Audio" jak chcesz ominąć dekodowanie AC3 i DTS to polecam programik spdifer i zaznacz żeby omijał dekodowanie AC3 i DTSu. U mnie to działa i filmy przesyła w DTS i DD 5.1 i czasami 6.1 Sprawa dotyczy też amplitunera być może wejście cyfrowe masz ustawione pod inne urządzenia, ja mam tak z CD po optyku działa ale jako MD/CD-R bo w amplitunerze nie da sie ustawić optycznego wejścia pod samo CD :(, (Yamaha RX-V611) tylko elektryczne wejście obsługuje CD, pogrzeb w ustawieniach amplitunera w sekcji przydziału wejść cyfrowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 31 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2008 Dziś dostałem drugiego śledzia spdif. Podłączyłem, ale sytuacja bez zmian. Jest identycznie jak z pierwszym. Poza tym sprawdziłem na analogu, że płyta wykrywa włożony kabel nawet gdy nie jest podłączony do zewnętrznego odbiornika. Wziąłem więc kabel RCA i włożyłem do wyjścia spdif. Płyta nic nie wykryła. Wnioskuję z tego, że albo jest uwalone wyjście na mobo, albo ja coś źle uruchamiam. Zastanawia mnie to wygaszenie spdif (jak na screenie wyżej) w ustawieniach głośności. Może to pomoże otwórz menadżera Realtek koło wyjścia cyfrowego kliknij w ikonę konfiguracji u mnie jest to symbol klucza płaskiego (ALC888) zaznacz 44.1 lub 48KHzi źródło wyjścia "Cyfrowe źródło wyjścia Audio"Chyba tak ustawiłem. U góry jest screen . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 3 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2008 na spdif nie dziala juack sensing i dzialac nie bedzie generalnie po podlaczeniu powinno wszystko hulac jak nalezy - wejdz w panel sterowania i w windowsie ustaw wyjscie spdif jako domyslne wyjscie audio sprawdz tez w programie ktorym odtwarzasz czy mozesz wybrac hdaudio digital output i tez na to ustaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 4 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2008 na spdif nie dziala juack sensing i dzialac nie bedzie generalnie po podlaczeniu powinno wszystko hulac jak nalezy - wejdz w panel sterowania i w windowsie ustaw wyjscie spdif jako domyslne wyjscie audio sprawdz tez w programie ktorym odtwarzasz czy mozesz wybrac hdaudio digital output i tez na to ustaw Dzięki za post. Teraz już wiem dlaczego spdif mam wygaszone. Zrobiłem jak pisałeś tylko mam jeden problem. Na wyjściu mogę wybrać tylko Audio output. Nie ma opcji digital. Sprawdzałem na dwóch śledziach. Dodatkowo odinstalowałem sterownik i zainstalowałem najnowszą wersję 2.0. Jako odtwarzacza używam foobara. W ustawieniach programu też nie mam opcji digital. Ale co najdziwniejsze jest opcja Digital Input. Widoczna nawet po podłączeniu śledzia jedynie z spdif out??? Tego już wcale nie rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2008 Problem rozwiazany :) Musiałem przeinstalować system i pojawiła się opcja digital output. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 17 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2008 (edytowane) Witam ponownie :) Jak pisałem wcześniej po przeinstalowaniu systemu na Viste wszystko ok. Jednak moja vista była prawie oryginalna więc musiałem wrócić do uzywanego poprzednio xp już w pełni oryginalnego. No i.... Oczywiście z powrotem brak opcji Digital Output :mur: Jendak pomimo tego jest dżwięk. Już z tego nic nie rozumiem. Zainstalowałem również Asio i też nie widać tam cyfrowego wyjścia. W sumie może tak zostać, ponieważ mam dźwięk po spdif. Interesuje mnie jeszcze tylko kwestia czy będzie to wszystko działać jak zainstaluję wtyczkę asio do foobara. EDIT Nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale nie instalowałem UAA jedynie najnowsze stery Realteka. Po ich instalacji znikł wykrzyknik w menedrzeże przy PCI device, więc postanowiłem odpuścić UAA. Nie wiem czy przypadkiem nowe stery nie maja juz zintegrowanego UAA tutaj opis ze strony Gigabyte Realtek Function driver for Realtek Azalia audio chip (Including Microsoft UAA Driver in English edition) Edytowane 17 Października 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronos85 Opublikowano 19 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2008 Witam borykam się z Tym samym problemem z tym że posiadam Laptopa Acer z kartą muzyczna Realtek HD i tak samo jak kolega powyżej za cho..ę nie umiem ustawić żeby XP widział wyjscie Spdif (tj. mam je tak samo wygaszone ) koledzy na innych laptopach z ta sama kartą REALTEKA moga ustawić Digital output na VISCIE reasumując wydaje mi się że to coś z windowsem albo driveraim do tych kart realteka lubo one poprostu niechodza "optycznie" na XP mam najnowsze stery do realteka WDM_R204 oraz poprawki z microsoftu UAA Audio Drivers niestety dalej Lipa może zna ktoś rozwiązanie albo ma jakieś pomysły ? bo mi się juz wyczerpały @ ALDAM pozdrawiam i życzę powodzenia w twojej walce z Realekiem i Spdif'em Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 spróbujcie pogooglować, może coś znajdziecie ja miałem to samo i niepotrzebnie wywaliłem 300zł na m-audio, bo teraz na viście widzi normalnie [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 spróbujcie pogooglować, może coś znajdziecie ja miałem to samo i niepotrzebnie wywaliłem 300zł na m-audio, bo teraz na viście widzi normalnie [; Już straciłem siły. śieć przeszukałem wzdłuż i wszerz. pasuję, Najważnieższe , że jest dźwięk po spdif pomimo że opcji spdif nie widzę. W Foobarze ustawiłem na ASIO. Na viscie generalnie kwestie audio są bardziej przystepne. BTW stery realteka od 2.00 mają juz chyba zaimplementowaną poprawkę UAA, ponieważ poprawka jest widoczna w zainstalowanych programach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronos85 Opublikowano 20 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2008 Mam pytanie @aldam czy dziwęk cyfrowy chodzi Tobie na Win XP ?jaki masz z SP zainstalowany bo ja mam win XP profesionalSP2? Napisz proszę jak puściłeś Dźwięk po wyjściu cyfrowym ? Czy ten program Foobar ozałatwił sprawę cyfrowego dźwięku i puścił dzwięk pomimo że wyjście spdif jest wygaszone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 (edytowane) @kronos85 Mam XP profesional sp2. Szczerze mówiąc to nie wiem co Ci odpowiedzieć, ponieważ nie mam pojęcia jak puściłem dźwięk po spdif. Zainstalowałem świeży system + sp2 + realtek 2.0 (nie instalowałem UAA, jednak poprawka jest zainstalowana więc musiała być w sterach realteka). Nigdzie nie ma opcji spdif na wyjściu (realtek, głośnik systemowy, foobar oraz asio) jednak dźwięk jest. Więc nie wiem jakim cudem. W foobarze na output ustawiłem asio, ale to tak dla świętego spokoju. Mogłem równie dobrze zaznaczyć realtek audio output i też by grało. Imo mam już dość tej zabawy z tym spdif, straciłem na to tyle czasu , że szkoda gadać. Jeżeli za nic nie będziesz mógł ustawić tego spdif to proponuje kupić PC link na ebayu za ~20$ i rozwiążesz wszystkie problemy. BTW na viście wszystkie opcje łącznie ze spdif były widoczne i nie miałem żadnych problemów. Edytowane 21 Października 2008 przez aldam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kronos85 Opublikowano 21 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2008 dzięki za rady i sugestie sprobuje coś pokombinować z tym dźwiękiem jak znajdę rozwiazanie to dam znać pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...