Gość wra1th Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) No więc obecnie dysponuję c2d e6300, mobo asus p5b (zwykłe), gf 7900gs od palita i dwoma kostkami goodrama, każda po 1 gb, wszystko zasila chyba już 4 czy 5letni modecom mc-350atx 2.0 pfc. ;-] To tak odnośnie tego co mam. A nad czym się zastanawiam? Nad grafiką do 500-600 zł, ewentualnie do 800 max. Poczytałem, że radki 4850 są fajne. No właśnie - jak one się mają do 3870, 3870x2 i starszych? I jak się mają w grach? Bo to co w 3dmarku mnie niezbyt interesuje... Generalnie moja wiedza o PC zatrzymała się w erze gf4 ti, więc mam spore braki w tym zakresie... :-) Aha. Może jeszcze do czego ma być ta grafa... przede wszystkim będzie to CS, gry oparte o source, WH:DoW, oraz CoH (to tego wszystkiego starczało 7900gs ale zaczęło krzaczyć). No i oczywiście miło byłoby jakby przez najbliższy rok-półtora nie trzeba się na nią wkurzać. ;-) Czyli wszystkie nowości. Pytanie jest też odnośnie zasilacza, bo jest chyba nawet dość słaby na to co mam z tym 7900gs? Czy przy nowej grafice czeka mnie drugi wydatek? ;-) To chyba tyle... Edytowane 25 Lipca 2008 przez wra1th Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Grafa to zdecydowanie HD4850 , dowolny producent - na razie wszystko to referencyjne konstrukcje różniące się tylko wyposażeniem dodatkowym , gwarancją itp. Polecam PowerColor HD4850 za 465 zł albo HD 4870 ( jak chcesz wydać na kartę > 700 zł , ale warto ) od tej samej firmy za 730 zł . Generalnie cała seria 4xxx ma usunięty wreszcie błąd z AA , do tego te karty mają większą ilość SP . HD4850 ma wydajność na poziomie 8800GTS 512 MB , HD4870 jest niewiele słabszy od GTX280 a kosztuje połowę tego co GTX280 . A zasilacz to np. Corsair 650 W za 240 zł z esc.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mordka Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 A ja zamiast PowerColor radziłbym Gigabyte, ta sama cena, a gwarancji 3 lata. W apollo.pl nawet 446zl: http://www.apollo.pl/store/show_detail/46003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 A zasilacz to np. Corsair 650 W za 240 zł z esc.plZ tym zasilaczem to pojechałeś. Dla tej karty wystarczy 450W spokojnie, np. też tego samego producenta - Corsair. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Jak co to ja chcę żeby to tylko działało. :-P Czy na 100% muszę zmieniać zasilacz? Chodzi mi o to żeby jak najmniej na to wydać - nie jest mi potrzebny dobry zasilacz. Grafy też bym nie zmieniał, ale muszę. A jak muszę, to w tym przypadku wolałbym taką żeby jej za pół roku nie wymieniać, bo za słaba. Do 4850 się przekonałem. A do esc mam zjazd autobusem bez przesiadki. ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Z tym zasilaczem to pojechałeś. Dla tej karty wystarczy 450W spokojnie, np. też tego samego producenta - Corsair. A ja się z reydenem zgodzę. Ten zasilacz jest naprawdę bardzo opłacalny (240 zł - 650W) i jego też polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) A jak jak zwykle polecę Pentagrama CAV-620-A12S, zasilacz bardzo stabilny, napięcia trzyma wręcz wzorowo i dodatkowo jest to jeden z najcichszych dostępnych modeli na rynku, cichsze są tylko pasywne, a te aktywne które wydzielą mniejszy hałas to można na palcach jednej ręki policzyć, a są to róznice marginalne, których imho większość ludzi wcale nie odczuje. Cena?? Ostatnio gdzieś widziałem poniżej 200zł, a jest tanio bo wszystkie produkty pentagrama są tanie i bardzo dobre. Edytowane 25 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Mi naprawdę chodzi o coś co tylko pociągnie to co mam + tego radka. Zasilacz za 200zł - wiem, że pewnie dobry i w ogóle, ale po co mi taki, jak ten kosztował 59 jak dobrze pamiętam i tyle wytrzymał... ;-p Za 200 zł, to mam ponad 60 piw. :-D Na pewno ten modecom nie pociągnie i z tym radziem? Jak nie pociągnie - to coś najtańszego, byle działało. To tylko rozwiązanie tymczasowe i tak. :-) Nie obchodzi mnie, że może być głośny jak suszarka, czy tam jak trzyma napięcia, ma po prostu działać. Lato jest, odpoczywam i nie mam w sumie zamiaru żyć jak asceta z powodu durnego zasilacza. :-D Proszę o zrozumienie. ;-p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Kupiłeś modecoma mc 350 za 59zł i to 5 lat temu , jak teraz kosztuje 90 a jak ja kupowałem kompa 3 lata temu to kosztował 150zł. Jesteś pewien że to wersja mc a nie feel ? Zresztą skoro już kupujesz nowe części to szkoda by było żeby marnej jakości zasilacz pociągnął to wszystko za sobą jak wyzionie ducha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Zasiłka: klik Hehe, to było tak, że bardzo chciałem mieć obudowę szefa (klik, z uwagi na dosyć wygodne wyciąganie dysków. Wtedy była całkiem niezła. :-) Pojechałem do esc, a ostatnia buda była bez zasiłki (cena z zasiłką to było 399 zł bodajże wtedy) - zaproponowali mi tą budę, bez pudełka itd., no i że włożą mi tam tego modecoma. Całość wyszła jakoś 200zł z hakiem, z czego zasiłka 59zł - na takiej zasadzie to kupiłem. Więc szczerze mówiąc wydawanie xxx złotych na zasilacz to dla mnie naprawdę przykra sprawa, bo oznaczałoby sprzedawanie kolejnych rzeczy na allegro, a mottem tego lata jest u mnie standardowe "mam [ciach!]ne". ;-p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Teoretycznie modecom mc 350 wystarcza aby udźwignąć c2d i 4850 ,jednak na większe oc bym nie liczył. Zresztą zobaczysz jak Ci to będzie chodziło ,jak komp zacznie się wyłączać w trakcie gier to będzie oznaczało że zasilacz nie daje sobie rady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Nie zależy mi na OC! :-) Nic a nic. Zależy mi na jak najlepszej karcie jak najtaniej, ale cudu poniżej 500 zł się nie spodziewam, więc dałem taką a nie inną "cenę startową". Co do wyłączania się kompa, zrobiłem taki eksperyment z 7900gs, podkręciłem dosyć mocno proca i grafę - wtedy wstawał na "dwa razy". :-D Skumałem już wtedy, że jednak już mu braknie mocy. Nowy zasilacz w takim bądź razie kupię dopiero jakby coś się waliło. Także zawczasu chciałbym wiedzieć jaki najtańszy zasilacz mi to pociągnie. Cena to u mnie jedyny parametr który na razie się liczy. I żeby działało bezproblemowo. ;-] Na późną jesień zamierzam zmienić wszystko. Bo płyta wiekowa, a i c2d chociaż wciąż nie takie słabe, można teraz zmienić na lepsze w zasadzie za grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Skoro zasilacz ma 5 lat to pewnie trochę osłabł, ale myślę że spokojnie to pociągnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Pytanie ile ma Amperów na +12V Linii . Bo może się okazać za mało do 4850/4870 . Edytowane 25 Lipca 2008 przez reyden Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DziubekR1 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Wez Chiefteca 400W GPS. Gwarantuje ze przy tym sprzecie to nawet bąka nie pusci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Modecom ma 18/16A, imho wystarczy. Ktoś już puszczał na nim HD4850 i wszystko było ok. No ale ta zasiłka swoje już przeżyła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wra1th Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Mam już radka, zasiłki nie zmieniałem - komp wstaje normalnie, w grach też ok. No i widoczna zwiększona wydajność w stosunku to 7900gs. ;-) To był raczej dobry zakup. 8-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...