kszyh13 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 W komputerze (AMD64 3700, Gigabyte K8NE, 2gb Kingston, HDD Samsunga, Tagan 380W, XP Prof. SP3) zaczął mi szwankować DVD. Kupiłem Pioniera 215D i dzisiaj wymieniłem. Stary DVD był na ATA, ten jest SATA. Wszystko jest cacy, tylko komputer się do końca nie wyłącza. Tzn. system się zamyka normalnie, monitor nie dostaje sygnału, ale światła w obudowie się palą i chodzą wentyle. Jeśli w tym momencie nacisnę "Reset", to komp normalnie startuje, jeśli nacisnę i przytrzymam przez jakieś 3-4 sek "Power", to się wyłączy. Jeżeli w Windowsie dam "uruchom ponownie" , to również zatrzymuje na światłach i wentylach. Podczas wymiany musiałem odkręcić przód obudowy i wtedy rozleciał mi się na części włącznik power. Złożyłem go, ale może to jego wina. W sumie to nie wiem jak on współdziała z płytą. A może powodem jest zmiana DVD. Jeżeli ktoś z was się spotkał z podobnym problemem, to będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Otwórz budę, odłącz od mobo kabelki z powera i zewrzyj na chwilę oba piny śrubokrętem. Zobacz jaki to daje efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszyh13 Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 (edytowane) Znalazłem winnego. Okazało się, że po odłączeniu DVD komp zamyka się poprawnie. W tym Pionierze jest możliwość użycia zworek. W Liteonie, którego mam w drugim kompie nie ma takiej możliwości. Dlatego tu też nie dałem żadnej zworki. A może trzeba? Sprawdziłem również drugi posiadany DVD. I okazało się, że też się nie wyłącza. Więc albo płyta, albo jakieś ustawienia? Może coś w biosie trza zmienić? Edytowane 25 Lipca 2008 przez kszyh13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...