Freddie Chopin Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2008 Problem jest - IMHO - specyficzny. Posiadam u siebie w kompie karte WiFi Linksys WMP54G, router to Edimax AR-7084gA. Router ma dolaczonego ADSLa od Netii, a do routera doaczaja sie max 3 kompy. W dwoch pozostalych kompach jest jakas najtansza sieciowka WiFi (w jednym), oraz zintegrowana karta Intela (laptop). Router stoi w domu obok, razem z dwoma kompami, odleglosc miedzy moja antenka a routerem wynosi +/- 10m. Po drodze sa dwie sciany, z tym, ze w obydwoch sa szyby - anteny jednak nie 'widza' sie przez nie, niemniej jednak szyby sa dosyc blisko linii prostej. Teraz na czym polega problem... Jesli wlaczony jest tylko moj komputer, to siec dziala bez zarzutu - sila sygnalu wynosi ok 60-80%. wszystko dziala slicznie, laczenie trwa ulamek sekundy, w sieci nie ma zadnych problemow. niemniej jednak jesli tylko wlaczony zostanie ktorykolwiek komputer w sasiednim domu (w poblizu routera), to u mnie siec umiera. nie chodzi o internet - umiera WiFi. siec zwykle nie rozlacza sie sama, po prostu przestaje dzialac. po tym jak sie rozlacze, sila sygnalu sie nie zmienia (czyli wciaz jest dobra), ale komputer nie laczy sie z siecia. caly czas 'czeka na siec'. wylaczenie komputera w okolicy routera natychmiast rozwiazuje problem - moj laczy sie z siecia natychmiast. kilka interesujacych - IMHO [; - odkryc: - tamte dwa komputery zaburzaja mi dostep do sieci tylko jesli sa naprawde blisko router'a - ok 3-4m. zniesienie laptopa na parter natychmiast rozwiazuje sprawe - konfiguracja sieci nie ma wiekszego znaczenia - wczoraj myslalem ze to przez szyfrowanie, ale jednak nie - efekty te same - jesli wezme laptopa do siebie, to obydwa komputery lacza sie z siecia i dzialaja dobrze - czy ustawie sobie statyczne IP, czy wlacze DHCP - nie ma znaczenia. statyczne IP jakie wybiore nie ma znaczenia (z puli dla DHCP, poza pula DHCP). pytanie to zadaje, poniewaz chce minimalizowac koszty, jakie poniose na ta zabawe. do okna w pokoju od mojego kompa jest ok 2m (gniazdko w karcie - parapet). czy zakup sporej anteny na kablu 2-3m rozwiaze ten problem, czy raczej nalezaloby szukac innego rozwiazania (inny router, zupelnie inne rozwiazanie sieci - wieszanie kabla od eth bedzie trudne, wole tego uniknac). do karty sieciowej dodawana byla dosyc spora antena dokrecana bezposrednio do gniazda, ale wtedy u mnie sygnal byl slaby - 30-40%. dlatego zrobilem przemieszanie i teraz dluga (~20cm) antena jest w routerze, a ja wzialem sobie malutka antenke na kablu od drugiej karty sieciowej. antenka jest naprawde tycia, ma mniej niz 10cm, a kabelek ma < 1m, moge sobie ja najwyzej postawic na gorze bigtower'a swojego. dluga antena na kablu kosztuje ok 40zl, dlatego chcialbym miec choc odrobine pewnosci, ze to zalatwi problem. z gory dzieki za pomoc. jesli jeszcze jest jakas istotna informacja ktora powinienem podac, to pytajcie. 4\/3!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...