f1p2 Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) Myślałem, że odpalę sobie nowego składaka a tu ****. Pokażę parę screenów i opiszę sytuację, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie pomóc. Screen Po pierwsze - temperatura mb to ok. 60-70*. Powód jest prosty - posiadam 2 radeony hd4870. Przypuscmy ze to wygląda tak: ASUS P5E Te radeony to aż parzą [no tu akurat nie ma się co dziwic - ale przy tym strasznie grzeją chipset ich9r. Jest na to jakaś rada ? Do tego radiator z napisem ASUS jest też bardzo gorący [wyżej jest ok, bo są wentyle] Zmienic chłodzenie radków ? Z chęcią bym dał chłodzenie wodne do całego pc, ale nie mam aż tyle pieniędzy. Ewentualnie zmiana chłodzenia na jakieś również 2slotowe - ale takie, żeby jakoś zmniejszyc temp. dolnej czesci plyty. Co zrobic z tą temperaturą ? 2. Założyłem Ultimę 90i na e8400 - używając Zalmana STG-1 - nie nakładałem wprawdzie wcześniej nigdy pasty, ale pędzelek ułatwił sprawę - nałożyłem w miarę cienką, ale dobrze pokrywającą warstwę na procku i trochę na środku u dołu radiatora [powierzchnia smarowanego procka jest mniejsza, niż powierzchnia dołu radiatora. Temperatura w idle - około 40-45*[na rdzeniach też nie jest wesoło]. To raczej lekka przesada...póki co zainstalowałem nowy system i tyle. Jeśli chodzi o wiatraki - 120mm z przodu [mało powietrza dochodzi do kart graficznych, ze względu na koszyk na dyski [Coolermaster Centurion 534 z oknem [tak to bym jeszcze dał wiatraki na boku], 92mm - na ultimie i 120mm z tyłu [jakieś 10cm od radiatora] Aha - pc złożyłem wczoraj; działał ok. 1,5h i dziś może 2h. Liczę na wszelką pomoc.. Edytowane 26 Lipca 2008 przez f1p2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) 1. Porządek w budzie masz? 2. Myślę że te Radeony skutecznie podgrzewają ,,atmosferę,, w budzie przez co tempy troche duże. 3. X38 też za zimny nie jest a pod nim te Radeony i znów piekarnik ,koło się zamyka, coś musisz zrobić żeby polepszyć przepływ w tej okolicy, chociaż myślę że jak radeony będą chłodniejsze to sytuacja się poprawi . 4. A jakbyś dysk dał wyżej/niżej żeby powietrze z wentyla przedniego swobodniej leciało? 5. Zasilacz masz z wentylatorem 120mm jak rozumiem? Wtedy masz wymuszony obieg powietrza: przód>>zasilacz ciągnie powietrze do góry>>a wentyl tylny je wyciąga. :) Edytowane 26 Lipca 2008 przez Fredek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 Mysle, ze temp plyty na poziomie 75 stopni to troche nierealne, widocznie czujnik zbiera gdzies z otoczenia gdzie sa karty. U mnie np to jest 45 stopni, co tez uwazam za kompletna bzdure, mimo tego, ze mam bardzo duzo wentyli i widocznie czujka gdzies jest w okolicach portow PCI-Express, bo moj GTX280 tez do zimnych kart nie nalezy. Ja tam bym sie nie przejmowal. Sprobuj wylaczyc kompa i organoleptycznie dotknac plyte. Na pewno nie ma 75 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proofit Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 U mnie chipset ma 40/48 stopni. Mam tylko jeden dodatkowy wentyl 120mm z przodu ;) Jak doloze drugi z tylu to moze temperatura spadnie ale w to watpie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1p2 Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) Ok, po kolei: 1. Porządek w budzie masz? 2. Myślę że te Radeony skutecznie podgrzewają ,,atmosferę,, w budzie przez co tempy troche duże. 3. X38 też za zimny nie jest a pod nim te Radeony i znów piekarnik ,koło się zamyka, coś musisz zrobić żeby polepszyć przepływ w tej okolicy, chociaż myślę że jak radeony będą chłodniejsze to sytuacja się poprawi . 4. A jakbyś dysk dał wyżej/niżej żeby powietrze z wentyla przedniego swobodniej leciało? 5. Zasilacz masz z wentylatorem 120mm jak rozumiem? Wtedy masz wymuszony obieg powietrza: przód>>zasilacz ciągnie powietrze do góry>>a wentyl tylny je wyciąga. 1. Porządek w budzie - można tak powiedzieć [tzn wszystkie kable są w miarę dobrze związane po prawej stronie płyty [ nawet te wiązki nie dochodzą do RAMu; niektóre są w zatokach 5,25] - mam enermaxa 625w wersję bez odpinanych kabli ;/ Pokazałbym zdjęcie, ale narazie nie ma jak. "Przed" płytą główną są tylko kable od 2ch wentylatorów, reszta kabli na boku 4. Jest 1 koszyk na 3 dyski - a dysków mam 2 - więc raczej ruszanie nic nie da. 5. Tak, 120mm w zasilaczu. Mysle, ze temp plyty na poziomie 75 stopni to troche nierealne, widocznie czujnik zbiera gdzies z otoczenia gdzie sa karty. U mnie np to jest 45 stopni, co tez uwazam za kompletna bzdure, mimo tego, ze mam bardzo duzo wentyli i widocznie czujka gdzies jest w okolicach portow PCI-Express, bo moj GTX280 tez do zimnych kart nie nalezy. Ja tam bym sie nie przejmowal. Sprobuj wylaczyc kompa i organoleptycznie dotknac plyte. Na pewno nie ma 75 stopni. Spójrz na obrazek, który dałem w 1szy poście [płyta główna] - tam parzy [chodzi o miejsce z napisem AI Lifestyle] - on się dosyć ostro grzeje bo jest pomiędzy 2ma radeonami [chyba, że to aż tak nie wpływa na ICHR9] - radiator z napisem ASUS też jest dosyć gorący, chociaż powietrze pomiędzy 92mm na ultimie a tylnym jest w miarę chłodne. W tej chwili mam w speedfanie CPU: 47-50 / Core 0 - ok 50 / Core 1 - ok. 50-55. Próbowałem dotykać ultimy przy dolnych heatpipe'ach , i wyżej - jest ledwo ciepła. Może to wina pasty ? Chociaż mam wrażenie, że wszytko jest tak jak powinno być [nie wydaje mi się, żebym aż tak spieprzył robotę z pastą ;/ ] Zastanawia mnie, że Temp 1,2,3 utrzymują się na ok 20-30* Jeśli chodzi o procka to mam wrażenie, że coś jest nie tak z czujnikiem.. Edytowane 26 Lipca 2008 przez f1p2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cantreos Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 a robiłeś fan fixa tych Radków? duzo zmniejsza tempy Radków a co za tym idzie i otoczenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1p2 Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2008 (edytowane) Tak, ale słyszalność jednostki wzrosła o 400%.. Aha - przy włączeniu PC Temp1, Temp2 i Temp3 w Speedfanie są odpowiednio: ok. 120, 70, 120* i maleją aż do tych 20-30. wtf ? A "System" zaczyna się od 30 przy włączeniu aż do tych 75. [chyba aż się radeony nagrzeją..] Edytowane 27 Lipca 2008 przez f1p2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...