Skocz do zawartości
f1p2

Nowy Pc - Temperatury..

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, że odpalę sobie nowego składaka a tu ****.

Pokażę parę screenów i opiszę sytuację, mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie pomóc.

Screen

Po pierwsze - temperatura mb to ok. 60-70*. Powód jest prosty - posiadam 2 radeony hd4870. Przypuscmy ze to wygląda tak:

ASUS P5E

Te radeony to aż parzą [no tu akurat nie ma się co dziwic - ale przy tym strasznie grzeją chipset ich9r. Jest na to jakaś rada ? Do tego radiator z napisem ASUS jest też bardzo gorący [wyżej jest ok, bo są wentyle]

Zmienic chłodzenie radków ? Z chęcią bym dał chłodzenie wodne do całego pc, ale nie mam aż tyle pieniędzy. Ewentualnie zmiana chłodzenia na jakieś również 2slotowe - ale takie, żeby jakoś zmniejszyc temp. dolnej czesci plyty. Co zrobic z tą temperaturą ?

2. Założyłem Ultimę 90i na e8400 - używając Zalmana STG-1 - nie nakładałem wprawdzie wcześniej nigdy pasty, ale pędzelek ułatwił sprawę - nałożyłem w miarę cienką, ale dobrze pokrywającą warstwę na procku i trochę na środku u dołu radiatora [powierzchnia smarowanego procka jest mniejsza, niż powierzchnia dołu radiatora. Temperatura w idle - około 40-45*[na rdzeniach też nie jest wesoło]. To raczej lekka przesada...póki co zainstalowałem nowy system i tyle.

Jeśli chodzi o wiatraki - 120mm z przodu [mało powietrza dochodzi do kart graficznych, ze względu na koszyk na dyski [Coolermaster Centurion 534 z oknem [tak to bym jeszcze dał wiatraki na boku], 92mm - na ultimie i 120mm z tyłu [jakieś 10cm od radiatora]

Aha - pc złożyłem wczoraj; działał ok. 1,5h i dziś może 2h.

Liczę na wszelką pomoc..

Edytowane przez f1p2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Porządek w budzie masz?

2. Myślę że te Radeony skutecznie podgrzewają ,,atmosferę,, w budzie przez co tempy troche duże.

3. X38 też za zimny nie jest a pod nim te Radeony i znów piekarnik ,koło się zamyka, coś musisz zrobić żeby polepszyć przepływ w tej okolicy, chociaż myślę że jak radeony będą chłodniejsze to sytuacja się poprawi .

4. A jakbyś dysk dał wyżej/niżej żeby powietrze z wentyla przedniego swobodniej leciało?

5. Zasilacz masz z wentylatorem 120mm jak rozumiem? Wtedy masz wymuszony obieg powietrza: przód>>zasilacz ciągnie powietrze do góry>>a wentyl tylny je wyciąga.

:)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle, ze temp plyty na poziomie 75 stopni to troche nierealne, widocznie czujnik zbiera gdzies z otoczenia gdzie sa karty. U mnie np to jest 45 stopni, co tez uwazam za kompletna bzdure, mimo tego, ze mam bardzo duzo wentyli i widocznie czujka gdzies jest w okolicach portow PCI-Express, bo moj GTX280 tez do zimnych kart nie nalezy. Ja tam bym sie nie przejmowal. Sprobuj wylaczyc kompa i organoleptycznie dotknac plyte. Na pewno nie ma 75 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, po kolei:

1. Porządek w budzie masz?

2. Myślę że te Radeony skutecznie podgrzewają ,,atmosferę,, w budzie przez co tempy troche duże.

3. X38 też za zimny nie jest a pod nim te Radeony i znów piekarnik ,koło się zamyka, coś musisz zrobić żeby polepszyć przepływ w tej okolicy, chociaż myślę że jak radeony będą chłodniejsze to sytuacja się poprawi .

4. A jakbyś dysk dał wyżej/niżej żeby powietrze z wentyla przedniego swobodniej leciało?

5. Zasilacz masz z wentylatorem 120mm jak rozumiem? Wtedy masz wymuszony obieg powietrza: przód>>zasilacz ciągnie powietrze do góry>>a wentyl tylny je wyciąga.

1. Porządek w budzie - można tak powiedzieć [tzn wszystkie kable są w miarę dobrze związane po prawej stronie płyty [ nawet te wiązki nie dochodzą do RAMu; niektóre są w zatokach 5,25] - mam enermaxa 625w wersję bez odpinanych kabli ;/ Pokazałbym zdjęcie, ale narazie nie ma jak. "Przed" płytą główną są tylko kable od 2ch wentylatorów, reszta kabli na boku

4. Jest 1 koszyk na 3 dyski - a dysków mam 2 - więc raczej ruszanie nic nie da.

5. Tak, 120mm w zasilaczu.

Mysle, ze temp plyty na poziomie 75 stopni to troche nierealne, widocznie czujnik zbiera gdzies z otoczenia gdzie sa karty. U mnie np to jest 45 stopni, co tez uwazam za kompletna bzdure, mimo tego, ze mam bardzo duzo wentyli i widocznie czujka gdzies jest w okolicach portow PCI-Express, bo moj GTX280 tez do zimnych kart nie nalezy. Ja tam bym sie nie przejmowal. Sprobuj wylaczyc kompa i organoleptycznie dotknac plyte. Na pewno nie ma 75 stopni.

Spójrz na obrazek, który dałem w 1szy poście [płyta główna] - tam parzy [chodzi o miejsce z napisem AI Lifestyle] - on się dosyć ostro grzeje bo jest pomiędzy 2ma radeonami [chyba, że to aż tak nie wpływa na ICHR9] - radiator z napisem ASUS też jest dosyć gorący, chociaż powietrze pomiędzy 92mm na ultimie a tylnym jest w miarę chłodne.

W tej chwili mam w speedfanie CPU: 47-50 / Core 0 - ok 50 / Core 1 - ok. 50-55. Próbowałem dotykać ultimy przy dolnych heatpipe'ach , i wyżej - jest ledwo ciepła. Może to wina pasty ? Chociaż mam wrażenie, że wszytko jest tak jak powinno być [nie wydaje mi się, żebym aż tak spieprzył robotę z pastą ;/ ]

Zastanawia mnie, że Temp 1,2,3 utrzymują się na ok 20-30*

Jeśli chodzi o procka to mam wrażenie, że coś jest nie tak z czujnikiem..

Edytowane przez f1p2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ale słyszalność jednostki wzrosła o 400%..

Aha - przy włączeniu PC Temp1, Temp2 i Temp3 w Speedfanie są odpowiednio: ok. 120, 70, 120* i maleją aż do tych 20-30. wtf ?

A "System" zaczyna się od 30 przy włączeniu aż do tych 75. [chyba aż się radeony nagrzeją..]

Edytowane przez f1p2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi