Skocz do zawartości
Wilku

Nowy Komp - Nie Startuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zlożylem nowego kompa na:

p5q

e7200

hd 4850 powercolor

a-data vitetsa EE 2x2gb cl4

samsung f1 640 gb

i nie chce odpalić :/

Zasilacz to chieftec 410w-dziala, bo używalem go w poprzednim kompie.

Poradźcie mi bo jestem zalamany :[

Pzdr Wilku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz i wyciągnij wszystkie podzespoły, zostaw tylko procka. Upewnij się, że zasilacz dobrze podłączony i wtedy włącz.

Wszystko odlaczylem, nadal nie rusza, czy może to być wina tego, że zasilacz ma zasilanie 4-pin a pyta 8-pin ? nic innego mi nie przychodzi do glowy :/

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uruchom komputer poprzez połączenie pinów 16 i 17 (zielony i czarny) we wtyczce 24 pin do płyty głównej - być może wyprowadzenie power jest pomieszane.

Być może nie obejdzie się także bez aktualizacji Biosu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz wstaje, daje napięcie na jeden z dwóch napędów(zdecydowanie dobrze to nie jest...) zauważylem, że jeden pin w zlączce 24-pin jest taki jakby mocno pożólkly, brązowawy...

Czy może być tak, ze zasilacz dzialal z athlonem xp2600+ jako lekko uszkodzony(hipotetycznie), a nowego konfigu już nie udźwignie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze. Zasilacz "wypala" sie z czasem i z tych 410W zostaje 80%, moze juz wtedy dzialalo Ci cos na styk, a teraz nie chce. Brak reakcji na zasilanie to najczesciej wina zasilacza. Ja mialem sytuacje z moim Topowerem 1000W. Dzialal dobrze na Core2Duo, a na Core2Quad odpalal na 2 s i wylaczal sie komp (tylko, ze sie wlaczal), rozne cuda robilem, no przeciez 2 min wczesniej wyciagnalem go z konfiguracji ktora dzialala, okazalo sie, ze padl, odeslalem na gwarancji i ponoc naprawili bo jeszcze nie mialem okazji stestowac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi