Skocz do zawartości
scoobydoo19911

Komp Do 1800

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Jest taka sprawa. Drużyna harcerska w której jestem planuje kupić nowy komp do 1800zł. komputer musi mieć w sobie odrazu sytem operacyjny i nadawać się do grania jako wyznacznik wydajności stawiam racedriver grid. Drużynowy chce kupić w media markt jakiś zestaw, no a ja powiedziałem mu że w marketach się nie opłaca a mój zestaw będzie dużo lepiej zbalansowany o marketowego chłamu no i wymyśliłem coś takiego:

1. Intel Pentium Dual Core E2180 2.0 GHz (S775) BOX 195.00

2. Zasilacz do obudowy Chieftec (GPS-400AA-101A) 400W 154.00

3. LG SuperMulti DVD+/-RW GH20LS15 LightScribe bulk black (Serial ATA) 102.00

4. Seagate 320 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) 188.00

5. Radeon 4850 PowerColor 512MB 2xDVI (PCI-E) 469.00

6. Kingston DDR2 2GB 800MHz CL5 119.00

7. Asus P5KPL-AM Intel G31 158.00

8. Modecom Debut mini - czarna - bez zasilacza 92.00

9. Microsoft Windows Vista Home Premium PL OEM 64Bit 299.00

Razem brutto: 1776.00

Czy moglibyście mi powiedzieć co ewentualnie do wymiany (prócz grafiki radeon ma zostać) tak aby cena była na poziomie 1800 zł (o 10 zł w jedną czy drugą stranę nikt się nie będzie kłócić)

Edytowane przez scoobydoo19911

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz może być nawet ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC - 90PLN

Napęd Pioneer DVR-215 (SATA) - 85PLN

Pamięć 2* Kingston 2GB PC667 CL5 (99PLN) 198PLN (Vista!)

Ceny z esc.pl

Edytowane przez stivo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak nawiasem mówiąc to tą wersje visty mozna mieć sporo taniej klik

Dysk koniecznie do zmiany na samsunga F1 320GB, dużo szybszy i cichszy.

No i mobo bym zmienił na Gigabyte P31-DS3L

Edit; Nie, nie będą zwalniać zestawu, różnicę odczujesz tylko w testach syntetycznych i SPI. W grach i normalnych programach różnica jest tak mała że się jej nawet nie odczuwa. A lepiej mieć więcej RAMu, niż mieć szybki RAM.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To teraz zapytam inaczej: Będzie OC??

Bo jeśli tak to zostaje ten twój zestaw z drobnymi zmianami (podanymi między innymi przeze mnie).

Natomiast jeśli OC nie wchodzi w grę to sporo lepszym wyborem będzie AMD

Athlon X2 5200+/5400+

Gigabyte GA-MA78GM-S2H (mATX)

2x2GB goodram 800mhz cl5

Samsung F1 320GB

Radeon HD4850

Pioneer DVR215

Modecom MC-350 2.0 PFC

Vista Home Premium SP1 64bit OEM

Taki zestaw będzie z pewnością wydajniejszy niż sprzęt na PDC bez OC przynajmniej na te 2,6-2,8GHz.

Taki sprzęt na Agito.pl wychodzi z przesyłką poniżej 1600zł. Można do tego dokupić np Karakorum i paste zalman STG-1

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki zestaw będzie z pewnością wydajniejszy niż sprzęt na PDC bez OC przynajmniej na te 2,6-2,8GHz.

Taki sprzęt na Agito.pl wychodzi z przesyłką poniżej 1600zł. Można do tego dokupić np Karakorum i paste zalman STG-1

Słusznie prawisz, bez OC wybrałbym również Athlona właśnie 5200+ bo ma najlepszy stosunek cena/wydajność. Ja ewentualnie dałbym jednak lepszy zasilacz bo Athlon lubi prąd i HD4850 - wiadomo wymagają. Modecom powinien spokojnie uciągnąć to ale skoro zostaja pieniądze a mają być wydane to... ;) wybór pozostawiam Tobie.

PS. Tylko nie kuś się na Modecom Feel!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

komp mocnokręcony nie będzie. napewno nie wyżej jak 3ghz a wiem że te procki na lajcie idą wyżej

Jak trafisz na jakiegoś padaka to i 3G nie zrobisz

A co do budy to musi być ta ? Lepiej by było wybrać budę normalnych rozmiarów i gigabyte p31-ds3l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozmiar jest dość istotnym kryterium o którym wcześniej nie napisałem i dobrze by było aby było to mATX. informacje które posiadam na dziś dzień są dość ogólnikowe i standart płyty może ulec zmianie. a do tego gigabyte'a jaka buda aby zestaw się zmieścił w 1800zł(+/- 10zł)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi