neomagnet Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Witam, Jako że z końcem wrześnie miała się skończyć umowa na neostrade z czego się niezmiernie cieszyłem, pracownicy naszej kochanej telekomuny postanowili mnie przekonać do zostania przy nich. Co chwilę wydzwaniali i proponowali zostanie przy tej samej prędkości i wyższej cenie!! Myślałem że mnie szlag trafi, po kilku telefonach i debilnych propozycjach ze strony TP, powiedziałem wprost że nie zamierzam przedłużać z nimi umowy, bo mam dosyć ciągłych problemów. 2 tygodnie później kurier przysłał aneks do umowy przedłużający czas trwania umowy o kolejne 2 lata, z prędkością 2x większą (czyli 1Mb). Fix jest taki że w aneksie nie było podanej żadnej ceny i nie wiem ile mi dowalą na rachunku :/ no ale mniejsza z tym. Fix z tym wszystkim jest taki że na aneksie nie ma żadnego podpisu (a chyba powinien być??). Prędkość mam teoretycznie zwiększoną. Przy łączeniu pokazuje mi że mam 1,3Mb, ale z żadnego serwera nie udało się ściagać szybciej niż 55KB/s (czyli gorzej niż na 512!!!!!) I teraz pytanie główne: Czy TP miało prawo do przedłużenia tej umowy bez mojej wiedzy (a raczej mojego ojca bo to na niego jest i o niczym nie wiedział, nikt z TP się z nim nie kontaktował a jest tam wymienione jego imię i nazwisko jako zawierającego umowę)?? Czy to co zrobili jest legalne czy mogę iść do nich i ich że tak powiem wkońcu zjebać prosto w oczy za wszystkie lata problemów i nielegalne sztuczki przytrzymujące klientów? Czekam na odpowiedź bo sprawa jest bardzo irytująca, jak zobaczyłem ten aneks to myślałem że wybuchne z nerwów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 [...] I teraz pytanie główne: Czy TP miało prawo do przedłużenia tej umowy bez mojej wiedzy (a raczej mojego ojca bo to na niego jest i o niczym nie wiedział, nikt z TP się z nim nie kontaktował a jest tam wymienione jego imię i nazwisko jako zawierającego umowę)?? Czy to co zrobili jest legalne czy mogę iść do nich i ich że tak powiem wkońcu zjebać prosto w oczy za wszystkie lata problemów i nielegalne sztuczki przytrzymujące klientów? Tak, możesz iść do nich i oświadczyć że co prawda nie jesteś abonentem i nie czytałeś umowy, ale za to bardzo ich nie lubisz. Będzie kupa śmiechu. Umowa zawarta na czas określony (np. w promocji) po upływie czasu na jaki została zawarta przechodzi w umowę na czas nieokreślony (z odpowiednią zmianą ceny usługi - patrz cennik) o ile abonent nie złoży co najmniej 30 dni PRZED datą zakończenia umowy rezygnacji. Jest to zapisane w "regulaminie świadczenia usługi Neostrada TP" który jest załącznikiem do umowy. Aneks do umowy jest ważny, ponieważ wystarczy USTNA zgoda na zawarcie umowy udzielona np. w rozmowie z telemarketerem (zakup przez telefon) - i tylko tu jest wałek, chyba że o czymś nie wiesz (nie jesteś właścicielem linii telefonicznej, więc nie mogłeś zawrzeć na odległość umowy dot . usługi internetowej na w/w linii -> pierwsze pytanie "sprzedawcy" powinno dotyczyć personaliów rozmówcy). Wyjaśnij sprawę z ojcem, a potem jedziecie razem odkręcać ten "aneks". Do załatwienia, jak nie po dobroci to przez UKE abo rzecznika praw konsumenta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Jak nie po dobroci to przez UKE abo rzecznika praw konsumenta. Lub zmienić właściciela telefonu np. na Twoją matkę i po problemie. Przynajmniej tak kiedyś można było obejść umowę dotyczącą internetu, jak jest teraz to nie mam pojęcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 (edytowane) SpAceR Jak sam napisałeś pogrubionym textem: o ile abonent nie złoży co najmniej 30 dni PRZED datą zakończenia umowy rezygnacji Do końca poprzedniej umowy zostało 2 MIESIĄCE!!! czyli więcej niż 30 dni. A pozatym umowa powinna zmienić się w umowę na czas nieokreślony, a w aneksie jest wyraźnie napisane 24 miesiące. Pozatym przy przejściu na czas nieokreślony oni nawet o tym nie informują bo jest im to na rękę, sam się przekonałem kiedy raz "zaspałem" z podpisaniem przedłużenia umowy. W sumie wtedy wyszło mi to na dobre, ale przez 4 miesiące buliłem za 256Kb, tyle co inni za 1Mb. A przez telefon wyraźnie im dałem do zrozumienia żeby się wypchali ze swoimi kretyńskimi ofertami. Mój ojciec, który jest właścicielem nawet z nimi przez telefon nie gadał. Odebrała matka, a że się nie zna to zawołała mnie i to ja z nimi rozmawiałem, co wcale nie było przyjemne, bo mimo aluzji że chcę zakończyć tą bezcelową rozmowę nadal nawijali swoje. Jutro zaraz z rana jadę do nich to wyjaśnić. A tak BTW: Jakie operatora wybrać?? Słyszałem że multimo jest świetne, bardzo stabilne i ma bardzo niskie pingi. Że jest tanie to wiem bo sprawdzałem cenniki. Netia odpada z góry, bo są gorsi od TP, kompletnie olewają klienta. Myślałem jeszcze nad ERĄ, co wy na to?? Edytowane 27 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 A przez telefon wyraźnie im dałem do zrozumienia żeby się wypchali ze swoimi kretyńskimi ofertami. Mój ojciec, który jest właścicielem nawet z nimi przez telefon nie gadał. Odebrała matka, a że się nie zna to zawołała mnie i to ja z nimi rozmawiałem, co wcale nie było przyjemne, bo mimo aluzji że chcę zakończyć tą bezcelową rozmowę nadal nawijali swoje. Jutro zaraz z rana jadę do nich to wyjaśnić. Ale pamiętaj że Ty jako TY możesz sobie co najwyżej pogadać, chyba że masz notarialne upoważnienie. Jedyną osobą która może "robić aferę" jest ta która figuruje w umowie jako właściciel. Jak ktoś wspomniał najlepszym sposobem na pozbycie się problemu (rozwiązanie wszelkich umów dotyczących neostrady) jest cesja. Ale to na końcu, najpierw można próbowac wyjaśnić "po dobroci". Tylko musisz brać pod uwagę że na każdą odpowiedź (na twoje skargi / podania / odwołania) tepsa ma 30 dni, co oznacza że możesz nie dostać wiążącej (satysfakcjonującej cię) odpowiedzi zanim pierwotna umowa zmieni się w "umowę na czas nieokreślony" -> i znów zapłacisz za jeden miesiąc pełną stawkę, bo aneks może anulują ale umowa nadal będzie ważna. BTW: telemarketerzy są na prowizji od umowy ;) A tak BTW: Jakie operatora wybrać?? Słyszałem że multimo jest świetne, bardzo stabilne i ma bardzo niskie pingi. Że jest tanie to wiem bo sprawdzałem cenniki. Netia odpada z góry, bo są gorsi od TP, kompletnie olewają klienta. Myślałem jeszcze nad ERĄ, co wy na to??Wszystko to plotki, poczytaj sobie na forum neostrada.info :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztandar Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Aneks mogą Ci wysłać, jeśli nie odesłałeś go z podpisem osoby upoważnionej to umowa jest nieważna. Idź do telepunktu złóżpismo o rezygnacjez usługi neostrada każ im zrobić ksero i niech Ci na kopii walną pieczątkę, że przyjeli. No i czekasz niestety 2 miechy i męczysz się z umową na czas nieokreslony. U mnie jeszcze gnojki naliczali dwa miesiące po tym jak się umowa skończyła, nie zapłaciłem zarządałem korekty do faktur i w końcu udało mi się uwolnić od TP. Pamiętaj wszystko na piśmie przez telefon nie ma co rozmawiać musisz mieć podpórkę, a co do tych telefonów z ofertami to po drugim telefonie powiedziałem, że jeszcze jeden telefon i zgłoszę sprawę do prokuratury o nękanie mnie przez telefon nie wiem czy mógłbym czy nie, ale poskutkowało od tej pory z Tepsy ani jednego telefonu nie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 27 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2008 Aneks mogą Ci wysłać, jeśli nie odesłałeś go z podpisem osoby upoważnionej to umowa jest nieważna. Ważna / nieważna ... jeden pies. Wszystkie aneksy jakie miałem do umowy na neo wchodziły w życie bez odsyłania świstków, wiec rozważania na temat nieważności umowy z formalnego punktu widzenia możemy sobie odpuścić. Fakty są takie że aneks jest wprowadzony do systemu TP i wystawiono zlecenie na zwiększenie prędkości (port został przekonfigurowany, czyli na bank poszło zlecenie). A teraz trzeba się tego pozbyć ;) Co do reszty - masz racje, nic na pysk tylko na wszystko papiery z potwierdzeniem (numer przyjęcia dokumentu i pieczątka na kopii). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Neo niby mam 1Mb, ale co z tego skoro transfery gorsze niż na 512.... Biorę ere adsl, zbiera dosyć dobre opinie i z własnego doświadczenia wiem że w erze dbają o klienta. Edit: Własnie byłem u tych debili, rozmowa zaczęła sięw miarę ok. Wyglądało to mniej więcej tak: tp: Musiała nastąpić jakaś pomyłką..... A czym Pan zamierzał przedłużyć umowę? ja: Nie, chciałem zrezygnować i wziąc internet od innego operatora. tp: (koleś od razu zmienił ton) Przykro mi, nic nie da się zrobić, umowa została zawarta. ja: (trochę i zbluzgałem, facet strzelił buraka i wyszedłem) Chyba pozostaje mi zmiana właściciela linii. Znalazłem w regulaminie taki oto wpis: Konsumentowi przysługuje prawo odstapienia od Umowy poprzez pisemne oświadczenie złożone w Komórce organizacyjnej TP, w terminie do 10 dni od dnia zawarcia Umowy. W związku z tym mam pytanie czy ta "Komórka organizacyjna TP" to również punk sprzedaży tp?? Czy coś innego?? Mam jeszcze na to 3 dni :D A przygłup stwierdził że nic się nie da zrobić :angry: Czy dotyczy to również tego aneksu?? Bo w sumie ten regulamin został dołączony do anksu więc powinien go dotyczyć. I jak powinno wyglądać to pismo?? Forma dowolna?? Czy jest może gdzieś do pobrania i wystarczy wydrukować i wypełnić wolne pola?? Edytowane 28 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Edit: Własnie byłem u tych debili, rozmowa zaczęła sięw miarę ok. Wyglądało to mniej więcej tak: tp: Musiała nastąpić jakaś pomyłką..... A czym Pan zamierzał przedłużyć umowę? ja: Nie, chciałem zrezygnować i wziąc internet od innego operatora. tp: (koleś od razu zmienił ton) Przykro mi, nic nie da się zrobić, umowa została zawarta. ja: (trochę i zbluzgałem, facet strzelił buraka i wyszedłem) czy ja już pisałem że nie będąc właścicielem telefonu możesz sobie co najwyżej pogadać? :lol2: To się robi tak: Idziesz "do nich" z pismem o rozwiązanie umowy na neostradę (tzn. nie TY tylko właściciel / osoba na którą jest umowa). Pismo wygląda mniej więcej tak: nazwisko, adres, telefon, numer abonenta (z faktury) miejscowość dnia Rozwiązanie umowy numer [....] na świadczenie usługi neostrada TP zawartej dnia [....] na okres [...] Niniejszym rezygnuję z kontynuacji umowy [jak wyżej] od dnia [tu data zakończenia umowy na czas określony, najlepiej podana przez osobę przyjmującą rezygnację bo w systemie mogą być trzy różne daty a ty nie zgadniesz która jest "właściwa"]. Jednocześnie nie wyrażam zgody na zakończenie umowy przed dniem [jak poprzednio] (*). miejscowość data podpis (*) - zabezpieczenie przed płaceniem za focha TP -> " no przecież Pan rezygnował, więc wyłączyliśmy" -> dwa tygodnie przed końcem umowy, i walnęliśmy karę ... a co! Niejeden już zapłacił, bo bez takiego zastrzeżenia TP rozwiąże umowę DOKŁADNIE 30 dni po złożeniu rezygnacji (zgodnie z przepisami, oczywiście interpretowanymi po ichniemu). Do tego oświadczenie o rezygnacji z "umowy zawartej na odległość / poza siedzibą firmy" czyli aneksu. Tu jesteś "na prawie", bo konsumentowi z ustawy przysługuje 10 dni na rezygnację przy zawieraniu umów poza siedzibą firmy / przez telefon. Uwaga: terminy są BARDZO ważne, błąd w datach albo przekroczenie 10 dni (jeśli chodzi i ten "aneks") skutkuje odrzuceniem rezygnacji z przyczyn formalnych i wtedy żaden sąd ci nie pomoże. Cesję możesz zrobić dopiero tuż przed końcem umowy na neo (z wejściem w życie dzień po zakończeniu umowy), bo ostatnio wpadli na pomysł że to osobne umowy i za zerwanie tej na neo (cesja powoduje z automatu zerwanie wszelkich umów na usługi powiązane z danym numerem telefonu, np. Neo) zapłaci poprzedni właściciel według cennika ... czyli sporo. Plusem cesji jest "wyczyszczenie" systemu z danych powiązanych z poprzednim właścicielem i umowami, minusem to że będziesz ostatni w kolejce do udostępnienia portu operatorom BSA ("kara za nielojalność" - jeśli nie ma w twojej miejscowości problemów z wolnymi zasobami na centrali możesz się nie przejmować). Edytowane 28 Lipca 2008 przez SpAceR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Wielkie dzięki :D Masz u mnie piwo. Jutro rano (a jak dobrze pójdzie to i dzisiaj jeszcze) jadę z tym pismem. Na aneksie jest data zawarcia umowy 21-07, więc mam jeszcze troszkę czasu. Hmm, tylko tak czytam to pismo i mi się wydaje że jest to pismo na rozwiązania aktualnej umowy.... Czy może jednak na rezygnację z nowej?? Nie jestem za bardzo obeznany w sprawach formalnych, to jeszcze nie ten wiek jednak.... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpAceR Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Wielkie dzięki :D Masz u mnie piwo.Zimne? Jutro rano (a jak dobrze pójdzie to i dzisiaj jeszcze) jadę z tym pismem. Na aneksie jest data zawarcia umowy 21-07, więc mam jeszcze troszkę czasu.Nadal nie "ty" tylko osoba która zawierała umowę z TP. Hmm, tylko tak czytam to pismo i mi się wydaje że jest to pismo na rozwiązania aktualnej umowy.... Czy może jednak na rezygnację z nowej?? Nie jestem za bardzo obeznany w sprawach formalnych, to jeszcze nie ten wiek jednak.... :P Najwyższy czas zacząć interesować się niektórymi sprawami, np. czytaniem umów przed podpisaniem : Tak, powyższy tekst dotyczy umowy głównej (nie aneksu). Odnośnie aneksu piszesz podobnie, chyba dasz radę? http://www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11...nc_tekst_je.pdf Rezygnacja z umowy zawartej na odległość (aneks do umowy [blablabla] zawarty dnia [data]) Zgodnie z ustawą z dnia 2 marca 2000 r. "o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" (Dz. U. Nr 22, poz. 271 ze zm.) rezygnuję z umowy [nazwa i data aneksu] miejscowość , data , podpis Jakieś wzory pism chyba już widziałeś? :lol2: Nie ma czegoś takiego jak "urzedowy wzór rezygnacji z umowy", i żaden operator (w tym tepsa) nie może odrzucić rezygnacji na podstawie "bo nieładnie napisane". Mają być wszystkie dane aboneta i umowy (pozwalające jednoznacznie zidentyfikować osobę i sprawę), i wszystkie te dane mają się zgadzać z papierami. To wszystko, nie ma innych wymogów formalnych - poza terminem złożenia rezygnacji (liczy się data wpłynięcia do TP). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...