Skocz do zawartości
magggus

Potwierdzenie Diagnozy - Czy To Przez Zasilacz?

Rekomendowane odpowiedzi

jest zestaw:

e8400

4x1GB

hd4850

asus p5q deluxe

2xHDD

napęd dvd

3xwiatrak 12cm

wszystko na zasilaczu seasonic S12 430W i pod "kontrolą" vista business 32

od początku miałem troche problemów. bardzo częste zawieszanie się sterownika ekranu, freezy, czarne ekrany z zapętleniem dźwięku etc. jakby wszystko właśnie z grafiką związane. zmieniałem sterowniki, potem sprawdziłem dokładnie temperatury. ustawiłem wiatraczki na mocniejszy nawiew, ok gpu schłodziło się do ~70 w stresie. to już na pewno dobra temperatura dla tego radka. problem się powtarzał. zastanawiałem się o co chodzi. pomyślałem - zasilacz. niby zalecany 450W. jak oszczędzić trochę prądu żeby się przekonać? włączyłem EPU - ten bajer do oszczędzania energii. pomogło. żadnych zawiech i komunikatów o sterowniku ekranu który właśnie przestał działać... sam stawiam właśnie na ten zasilacz... co Wy myślicie? jest jeszcze coś co może powodować te problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz spokojnie starcza. Oczywiscie zawsze moze być to jego uszkodzenie, zmierz napiecia miernikiem. Stawiam na problematyczność kompatybilności Viśty, sprawdź może na XP. Druga opcja to jakis konflikt sprzętowy/przerwań ale to trzeba by wyczuc i testować jeden podzespół po drugim (zazwyczaj).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to mnie pocieszyliście, nie mam w okolicy znajomków z dobrym sprzętem/zasilaczem. więc sprawdzenie podzespołów będzie bardzo kłopotliwe.

z XP był taki problem że nie chciał się nawet zainstalować, tak na zdrowy rozum jesli system z płyty A zainstaluje się na kompie B to powinien działać też na kompie C...

tak myślałem czy by nie podpiąć kilku części pod inny zasilacz i na dwóch sprawdzić. tylko z drugiej strony ten zapsaowy zasilacz to 300W noname... więc grafy pod to nie podepne, mobo chyba też nie, czy na 2 dyskach DVD-Romie i kilku wiatrakach zaoszczędze wystarczająco prądu żeby przekonać się czy to ten mocniejszy zasilacz nie wyrabia? sam nie wiem.

wyklucznie niedomagania zasilacza stawiałoby mnie w jeszcze gorszej sytuacji bo wtedy trzeba będzie się namęczyć ze sprawdzaniem poszczególnych części...

argh wszędzie przeszkody...

pokombinuje coś jeszcze, może odpisze ktoś kto miał lub znał kogoś z podobnym problemem... w każdym bądź razie jeśli pojawią się inne pomysły będę wdzięczny za sugestie ;)

Edytowane przez magggus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SpectatorX napisał(a):

430W nie 430W, nie ważne, sprawdź na innym lepszym i mocniejszym zasilaczu. Wydaje mi się, że te 430W na taki zestaw może być za mało.

Może 1kW, albo za mało, to ze 2kW zasilacz? Ten zestaw pójdzie na każdej sensownej 350W zasiłce.

Z tym kompem A, B i C nie do końca rozumiem, czyli na C nie chce sie zainstalować? czy dysk z windą z komputera B nie chce działać na C

I warto po kolei testować w obecnym zestawie:

procesor: prime95 25.6 small ftt

pamięć: prime95 25.6 blend lub goldmemory lub memtestem

grafikę: 3dmarki i atitool lub atitraytool

hdd: skandiskiem, hdtach

dvdrw: nero cd speed (lub cos o podobnej nazwie)

poodłączaj wentylatory, które możesz, napedy itp, bo moźe jest to konflikt w tym urządzeniem lub np uszkodzenie taśmy sygnałowej dysku/napędu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny grania na tym trybie maksymalnego oszczędzania energii - pełna stabilność, ale zrobie jeszcze testy poszczególnych części...

ok, atitool powoduje podobny błąd po kilku minutach (jak gry), nie wydaje mi sie żeby to zależało od temperatury, catalysty pokazują 76-78stopni oszczędzanie energii wyłączone.

jak włączyłem oszczędzanie to śmigało ładnie. tak samo gry jak i atitool... później znowu wyłączyłem to oszczędzanie i system się tak mocniej zawiesił, że trzeba było resetować, po restarcie atitool nie chciał się już włączyć, a przy reinstalacji programu wywalało blue screena... próbowałem 2 razy... na razie tyle z testowania, powiadomie o nowościach...

Edytowane przez magggus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posprawdzałem czym się dało, jak sie dało i na wszystkie możliwości...

ogólnie problemy stwarza EPU i directX10.

jeśli chodzi o to pierwsze - na niektórych trybach troche podkręca sprzęt, jeśli zrobie to ręcznie do takich samych wartości to jest ok, jesli zrobi to program to już nie.

directX10 - w sumie nie wiem dlaczego, może grafa nie dostosowana tak jak powinna być? może sam soft jest jakiś lewy? któż to wie. granie na dx9 załatwia większość problemów

czyli jednak... nie zasilacz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi