RafalB Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 jak w temacie czy się nie zepsują ( chłodze je wodą) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 9 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2002 Jasne że się zepsują. Popłynie przez nie taki prąd, że zamiast 74W to będzie grubo ponad 200. I zamiast chłodzenia będziesz miał ogrzewanie. Długo to nie potrwa, bo szybko ci zdechną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafalB Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 ich standardowe napięcie to ok 15.15 v Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mate76 Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Jeśli to peltier z 4maxa to tam jest napisane, że Vmax jest 14,7. Kiedyś napisałem maila do Kryothermu i tam mi odpowiedzieli, że napięcie zasilające powinno być 15% niższe od Vmax, czyli tu by wychodziło jakieś 12,5V. Mateusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 mate masz racje, ja takze wiele o tym czytalem, osobicie moje 2x 120W puszczam na 19-20V (powinno byc 24 z hakiem) i mam takie same temp. jak na pelnej mocy a mniej sie grzeja Majster- moje peltiery wydzielaja prawie 200W - taki 74W po prostu bardzo mocno grzal by sie (ale bez jaj, nie 200W) , pracowalby ale jego sprawnosc i zywotnosc znacznie by spadla Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majster Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 Ja tą wartość rzuciłem ot tak sobie, żeby zobrazować gościowi że to nie ma sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 11 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2002 i jedni mają racje i ci następni też. paltrzak to półprzewodnik tak jak procek. skoro da się podkręcić proca to paltrzaka też ale czy ma to sens? jesli chodzi o paltrzaka nie ma sensu chłodzić go następnym paltrzakiem - czysta głupota. ja dla testu puściłem paltrzaka z 4maxa 74W na 16,5V ale z gorącej strony był chłodzony CO2 :lol: . podczas testiu wpięty był Amperomierz który wskazywał aż nadto zmęczenie paltrzaka. Moja rada - po co kombinować :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...