Skocz do zawartości
Kozikoza

Ocena Wybranego Zestawu,ewentualne Sugestie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Jak widać jestem tu "świeży", o forum dowiedziałem się od znajomego, polecił mi je. Ale przejdę do meritum. Otóż chce wymienić kompa samą jednostkę centralną ewentualnie drukarkę również, ale nie koniecznie. Wybrałem taki oto zestaw:

1. PCI-E Galaxy GF 9600GT 512MB 256bit Cooler Master 1ns

2. Obudowa ATX/BTX Cooler Master ELITE 330 czarna

3. Pamięć DDRAM2 GoodRam 2048MB 800MHz CL5 (2x1024)

4. Płyta główna Socket 775 Gigabyte GA-EP35-DS3R (P35 PCI-E SATA2 DDR2)

5. Procesor Core 2 Duo (775) Intel E7200 2.53GHz 3MB BOX

6. Zasilacz komputerowy Be Quiet 400W Straight Power E5 BOX

7. Dysk twardy SATA II Seagate 500GB 7200obr. 32MB

I chciałem się was poradzić co sądzicie o takim zestawie, dodam że mam Monitor Philips 107E, drukarkę HP DeskJet 840C, nagrywarkę DVD LG (model chyba nie jest istotny). Chciałbym korzystać z tego nowego komputera nie tylko do zajęć typu "pisanie w Wordzie" i inne rzeczy które nie wymagają mocnej maszyny, ale też przez pierwszy okres czasu do gier (bo mój dotychczasowy komputer ma już 8 lat i wiadomo większość gier które wyszły od paru lat już na nim nie pójdą...). Jeśli macie jakieś propozycje zmiany któregoś elementu w tym zestawie/dodania czegoś piszcie, chyba że macie inne propozycje zestawów na moje "wymagania", cena jaką mogę wydać to +/-2000 zł lub niewiele więcej, sklep w którym raczej będę kupował to X-kom: www.x-kom.pl (ze strony tego sklepu są te wszystkie elementy zestawu i ewentualne poprawki tegoż zestawu lub inne zestawy prosiłbym o składanie ich w oparciu o tę stronę właśnie). To chyba tyle co chciałem napisać, ewentualnie coś dopiszę, dziękuje za wszelkie porady/pomoc, pozdrawiam.

Edytowane przez Kozikoza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw Blit'a jest bardzo dobry jednak zmieniłbym coś. Jeśli nie planujesz Crossfire a i zestaw nie ma być bardzo drogi to weź płytę Asusa P5Q a nie P5Q Pro bo tam mają ją bardzo drogą. Zaoszczędzisz 70zł. Karte weź HD4850 jak napisal Blit, ale weź Gigabyte'a, zaoszczędzisz 20zł. Za te 90zł dołóż albo do dysku, takiego jak podał Blit ale 640gb (chyba że nie potrzebujesz) lub weź ram 2x2gb. :D Bude też mają drogą, w innych sklepach można wyrwać 40zł taniej, ale + przesyłka z innego sklepu więc wyjdzie na jedno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybrałem taki oto zestaw po informacjach jakie zebrałem odnośnie części :):

1. Wentylator do procesora - Scythe Mugen (754/939/940/AM2/478/775)

2. Zasilacz komputerowy - Be Quiet 450W Straight Power E5 BOX

3. Płyta główna - Socket 775 Gigabyte GA-EP35-DS3R (P35 PCI-E SATA2 DDR2)

4. Pasta termoprzewodząca - Arctic Silver Ceramique 2,5g

5. Pamięć DDRAM2 - GoodRam 2048MB 800MHz CL5 (2x1024)

6. Obudowa - ATX/BTX Cooler Master ELITE 330 (czarna)

7. Karta graficzna - PCI-E Sapphire Radeon HD4850 512MB 256bit

8. Dysk twardy - SATA II Seagate 500GB 7200obr. 32MB

9. Czytnik wewnętrzny - ModeCom CR-102 (czarny)

10. Procesor - Core 2 Duo (775) Intel E7200 2.53GHz 3MB BOX

Jest to raczej ostateczna wersja mojego zestawu, co wy o niej sądzicie ? czy jakieś zmiany byście wnieśli ? jeśli tak to proszę korzystać ze strony www.x-kom.pl :), z góry dzięki za pomoc i doradzenie, pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Scythe Mugen dobry cooler chociaż myślę że tańszy Pentagram Karakorum byłby w sam raz

Pasta , zdecydowałbym się na arctic silver 5 , jest odrobinę lepszy

Dysk , nie jaraj się tymi 32MB cashu bo w porównaniu z nowym samsungiem f1 320 lub 640 jest i tak wolniejszy

EDIT: ort :P

Edytowane przez BLiT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra po sugestiach Twoich/waszych i kilku znajomych osób zestaw wygląda tak (i mam nadzieje że nie zmieni się już :P :)), ale jednak się was jeszcze poradzę:

1. Zasilacz komputerowy - Be Quiet 450W Straight Power E5 BOX

2. Płyta główna - Socket 775 Gigabyte GA-EP35-DS3R (P35 PCI-E SATA2 DDR2)

3. Pamięć DDRAM2 - GoodRam 2048MB 800MHz CL5 (2x1024)

4. Obudowa - ATX/BTX Cooler Master ELITE 330 (czarna)

5. Karta graficzna - PCI-E Sapphire Radeon HD4850 512MB 256bit

6. Czytnik wewnętrzny - ModeCom CR-102 (czarny)

7. Procesor - Core 2 Duo (775) Intel E7200 2.53GHz 3MB BOX

8. Pasta termoprzewodząca - Arctic Silver - Arctic Silver 5 (3,5g)

9. Wentylator do procesora - Pentagram HP-120 AlCu Karakorum (754/939/940/AM2/775)

10. Dysk twardy - SATA II Samsung 640GB 7200obr. 16MB

Jak widać zmieniły się czy trzy ostatnie elementy, jak pisałem chciałbym aby ten zestaw już nie uległ zmianie, chyba ze ktoś będzie bardzo przekonujący za jakąś częścią :). Części powinny być dostępne na stanie w sklepie jeśli nie to się zamawia i są po 2 dniach, dla przypomnienia korzystam z części ze strony www.x-kom.pl, tam sa ceny "skaczące" raz jedna droższa a raz tańsza w porównaniu do tego zestawu który mam wydrukowany na papierze (poza tymi 3 nowymi elementami), wie ktoś może dlaczego tak się dzieje :)?, dzięki ponownie za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi