kryzek Opublikowano 4 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2009 Mam ochotę podkręcić proca (dokładnie E8400) i na zwykłym chłodzeniu się za bardzo nie rozwinę. I mam pytanie. Czy ARCTIC COOLING FREEZER XTREME wejdzie mi na moja płytę msi p45 neo3 fr. Mam wątpliwości ponieważ obok procesora są dwa radiatory Zdjecie płyty i czy one nie będą kolidować??? Proszę o zdanie kogoś kto ma takie chłodzenie na tej płycie lub podanie wymiarów dolnej części tego chłodzenia (chodzi mi o odległość miedzy płytka przylegającą do procesora a zaczynającymi się "żeberkami" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiol Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Dzień dobry, Mam mały problem z MSI Neo2 fr, a tak przynajmniej mi się wydaje, że to problem z płytą. Otóż poskładałem sobie komputer w oparciu o to mobo i procek PDC E6300. Wszystko super, składanie poszło gładko, odpalam i zonk. Komputer sie odpala ale po chwili się wyłącza, znow się załącza, i znowu wyłącza i dopiero po drugim czy trzecim załączeniu rusza, ale zaraz na starcie wyrzuca info: Warning The previous performance of overclocking is failed, and the system is restored to the defaults settng. Press any key except del to enter setup Jest to o tyle dziwne, ze póki co w żadne o/c sie nie bawiłem, niczego w biosie nie zmieniałem, ot czysty start po złożeniu komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 23 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2009 Dziwne, fakt. Wejdź do biosu i zobacz, co Ci się tam ustawiło. Być może jest stary bios wgrany i źle rozpoznał procka... Sprawdź jego wersję w CPU-Z. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiol Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 A więc tak, wg. tego co CPU-Z pokazuje bios jest w wersji 3.0. Natomiast to co mnie zaskoczyło, to fakt, że vcore procesora to tylko 1.08 V, wydawało mi się defaultowo powinno być więcej. BTW. Na stronie widze, ze ostatnia wersja biosu to 3.4 - czy ktoś już ją wrzucał i może powiedzieć jak się sprawuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Wrzuć i sam się przekonaj. Ja siedzę ciągle na v.32b6, bo na nowszych biosach nie można przekroczyć 400MHz FSB na C2Q. Nie wiem, jak jest na C2D, ale chyba nie ma takiego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiol Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 (edytowane) Ok wydaje się, że flash biosu pomógł. Mam teraz kilka pytań odnośnie kręcenia tego zestawu, przypomne MSI p45 Neo2, PDC E6300 i 2x2GB G.skill 800 MHz. Od razu zaznaczam, że ekstremalne o/c mnie nie interesuje, 3600 mhz na procku w zupełności mnie zadowala. I teraz tak, na potrzeby uzyskania tego 3600, ustawiłem procek 9x400 vcore 1.325 (w biosie), pamięci @ 960 Mhz 5-5-5-15 2.1 V. I teraz przyszedł czas na testowanie tych ustawień, i tutaj moje pytania. Czym testować te ustawienia i ew. po jakim czasie uznać, że testowane ustawienia mogą chodzić 24/7. Na razie zapuściłem tylko mem benchmark w everescie: oraz próbkę 16M w super pi, która się przeliczyła w czasie 06m 20s. Ps. Czy ten wynik pamięci w everescie jest dobry? EDIT. Jeszcze jedna rzecz, vcore po przetaktowaniu proca ustawiło się automatycznie na 1.328 (tak podaje bios) 1.336 (tak podaje CPU-Z). Probując ustawić vcore ręcznie np na 1.3075 nic się nie zmienia, vcore dalej jest 1.328 mimo, że ręcznie jest ustawiona inna wartość. Edytowane 24 Lipca 2009 przez misiol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Wynik jest w porządku. Testuje się programem Orthos - priority 9-10, test Small FFTs, najlepiej przez 2-3h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiol Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Ok, test w orthosie leci, póki co 1h i temp. na poziomie 50 stopni. Pozostaje kwestia ręcznego ustawienia vcore w biosie. Tak jak pisałem zmiana tego ustawienia z auto na jakąkolwiek inną wartość nie przynosi żadnego rezultatu. Napięcie się nie zmienia. Jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mic43 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 (edytowane) Witam!!! Od wczoraj jestem posiadaczem tytułowej płyty. Mam pytanie. Czy ktoś próbował wystartować ją na wtyczce 4pin do 12V? Bo 8 pinowej mój zasilacz(Chieftec 450) nie posiada. Nie chcę spalić płyty więc wolałem nie ryzykować... No i zonk narazie, bo komp złożony a ja boje się odpalić:) Czekam na odpowiedzi:) Płyta to oczywiście P45-Neo2FR Edytowane 30 Lipca 2009 przez Mic43 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Będzie działać bez problemu, nic się nie spali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba123 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Czy moze ma ktos z was plyte MSI P45 Neo2 fr. Chcialbm zeby mi ktos powiedzial czy tzeba cos zmieniac zaworkami zeby zrobic oc q9550 do 3.0 GHZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Nie, nic nie trzeba zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba123 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 A moze wiesz jak zmienic napiecia z auto. Ta plyta to jest jakas edycja limitowana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Ludzie.... macie wszystko w BIOSie na dole napisane, jak się zmienia wartości. Umiejętność czytania zanika widocznie, a najgorsze jest to, że takie osoby się biorą za OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba123 Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Ale w tej plycie nie da sie zmienic napiecia na procesor oraz wszystkie inne rzeczy. Pisze auto i sie nie da samemu ustawic napiecia. Moze ktos wie jak napiecie zmienic Moze mi ktos powiedzies jak na tej plycie zmienic napiecie z auto /Nie pisz posta pod postem, używaj opcji 'edytuj' ! /Rikki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Czy Ty człowieku jesteś ograniczony? Napisałem co masz zrobić... + raport Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antonio92 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Rozumiem cię Kuba123 ta płyta z limitowanej edycji ma zablokowane zmianę napięć (niby save mode) sama je ustawia, na pewno trzeba zmienić bios. Tylko mam pytanie na którą wersję? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Rozumiem cię Kuba123 ta płyta z limitowanej edycji ma zablokowane zmianę napięć (niby save mode) sama je ustawia, na pewno trzeba zmienić bios. Tylko mam pytanie na którą wersję? Na pewno to trzeba nauczyc sie czytac i uczyc angielskiego. Zablokowana zmiana napiec... dobre dobre :lol2: Tip: klawisze + i - oraz PageDown i PageUp? Mówi wam to cos? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2009 (edytowane) Szukalem na necie jakis testow MSI P45 Neo2-FR MOA ale niemoge cos znalezc... Czy ta plytka nadalaby sie do podkrecania q9650 na 4GHz? I co najwazniejsze, czy oplaca sie zmieniac MSI P35 NEO3-FIR wlasnie na nia? (aktualnie q9650 podkrecilem na niej do 3,7GHz - wiecej nie pojdzie przez ram :/ ) Edytowane 5 Sierpnia 2009 przez Quave Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exclus Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam Mam procesor płytę Neo2-fr w wersji MOA intel q8200 i pamięci OCZ 1066 MHz 5-5-5-18 CL Platinum. Procesor można jedynie z 2.33 do 2.8 GHz(czyli FSB do 400 MHz) podkręcić przy wyciągniętych zworkach. Innym ten model normalnie się podkręca do co najmniej 3.0 Ghz. Podniesienie o parę MHz częstotliwości pamięci(z 1066 do jakiś 1107 MHz) powoduje niewystartowanie komputera a przy takich samych ustawieniach a nawet wyższych na płycie kolegi normalnie działały. To niby płyta stworzona specjalnie do podkręcania a trudno na niej cokolwiek nieznacznie podkręcić. Bios mam najnowszy ale nie jakiś specjalny do wersji MOA tylko zwykłej. Powinienem specjalnie jakieś opcje wyłączyć w biosie przed podkręcaniem lub coś innego? Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Podkręcasz w biosie czy zworkami, bo nie za bardzo to zrozumiałem? Zmieniałeś napięcie dla pamięci? Dla procesora? Jeśli chodzi o Quady, to jest problem z przekroczeniem 400MHz na tej płycie. Polecam wgranie tego biosu: A7512IMS.326 Najlepszy bios do Quadów. Nawiasem mówiąc, nie zrobiłeś dobrego interesu z tym procesorem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Wersja BIOSu MOA jest właśnie do OC. To samo Ci Gi3r3k pisze, proponując 3.26. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exclus Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Tylko usuwając zworki można uzyskać jakiś skutek w podkręcaniu(ustawienie 333-400) inaczej to trudno. Co do napięć zmieniałem tylko to główne na 1.3 V lub 1.3x V ale nie dało się przekroczyć 400 MHz, pamięci miałem na 2.2 V na nim się normalnie podkręciły na innej płycie na tym samym CL także. Czyli trudno będzie więcej niż 400? Podkręcać na ustawieniu zworek "default"? Skąd macie te biosy? Na pewno nadaje się do Neo2-fr w wersji MOA :unsure: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) Przecież piszę, że ta płyta ma problem z Quadem - na biosach 3.3 i wzwyż nie przekroczysz 400MHz na FSB. Sprawdzone osobiście przeze mnie... Testowałem już chyba wszystkie biosy... oprócz ostatniego, bo wyczytałem na jakimś niemieckim forum, że najnowsza beta (3.51) również nie rozwiązuje tego problemu. Pamięci się kręcą trochę gorzej na tej płycie. Moje Kingmaxy na tej mobo mają o ok. 50MHz gorsze OC niż na IP35-E. Możesz podkręcać bez zworek, nie ma to znaczenia. P45 Neo2=P45 Neo2 MOA. Te płyty niczym się nie różnią, to po prostu specjalna edycja tej płyty, która niską ceną ma wypromować imprezę organizowaną przez MSI... Zapewne niedługo zniknie ze sklepów. Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 (edytowane) Mam problemik. Zakupiłem ową płytkę wsadziłem procka p4 2,66 d (później będzie wymiana) grafikę hd 4850 i pamięci geli ddr2 800 mhz Problem następujący włączam zasilanie wiatraki chodzą (na procesorze i grafice) a na monitorze ciemno oraz żadnego bip w głośniku ;( Gdzie szukać rozwiązania ? Zasilacz mam chifteca 450 w , pamięci podmieniałem na no name ddr 2 677 mhz nic to nie dawało , czy grafikę wsadzić w 2 slot pci exp ? Grafika ma zasilanie swoje 6 pinowym kablem plus 4 pin do płyty głównej brak zasilania 8 pin do płyty głównej bo nie ma mój zasilacz takiego złącza czy to możne być przyczyna czy gdzieś indziej szukać ? Napędy odłączone. Edytowane 10 Sierpnia 2009 przez yogurcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Przykro mi, ale ta płyta i ogólnie P45 nie obsługuje P4/D, tylko C2D... • Supports Intel® Core 2 Extreme/Core 2 Quad/Core 2 Duo based processors in LGA775 package. • Supports Intel® Yorkfield, Wolfdale in the LGA775 package. Lista obsługiwanych procesorów: http://www.msi.com/index.php?func=prodcpu2...mp;maincat_no=1 Musisz się ratować kupnem np. Celerona 4xx... Do kupienia w granicach 50-100 zł na allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Przykro mi, ale ta płyta i ogólnie P45 nie obsługuje P4/D, tylko C2D... Lista obsługiwanych procesorów: http://www.msi.com/index.php?func=prodcpu2...mp;maincat_no=1 Musisz się ratować kupnem np. Celerona 4xx... Do kupienia w granicach 50-100 zł na allegro. A do kwoty 400-500 pln jakiego proca kupic do tej płytki ? Kurka ciała dałem nie sprawdzając tej płyty człowiek już nie siedzi w sprzęcie jak kiedyś i tak poszło jak lga 775 to powinno pasować sobie pomyślałem i wyszło . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Najlepiej zrobisz, kupując E5200 i podkręcając go porządnie... A resztę kasy schowaj do skarbonki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 (edytowane) Najlepiej zrobisz, kupując E5200 i podkręcając go porządnie... A resztę kasy schowaj do skarbonki.Tak zrobiłem właśnie testuje sprzęta i próbuje odpalić RAID 0 . Edytowane 14 Sierpnia 2009 przez yogurcik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArturMaly Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Cześć... Mam konfigurację taką jak w stopce. Bios płyty głównej to v1.1 i mam z nim następujący problem: Za każdym razem jak włączam komputer po dłuższej niż minutowej przerwie to po naciśnięciu power włączają się wiatraki itp... ale nie startuje dysk twardy i ekran pozostaje czarny, po resecie wszystko wraca do normy. I tak samo za każdym razem, od początku istnienia mojego kompa. Nie przeszkadza mi to za bardzo bo mój komputer jest włączony cały czas, ale chciałbym coś z tym zrobić. W czym tkwi problem? Proszę o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...