naxt Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 mam pytanie czy działa wam C1E po mocnym OC to znaczy czy wraz z spadkiem mnoznika znaczaco spada napiecie ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogurcik Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Mi komp coś się potegował . Nie wstaje grafa , wiatraki chodzą ale tylko z płyty wydobywa się bip długi i 2 krótkie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exclus Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2009 (edytowane) AFUDOS mi nie działa zrobiłem botowalnego pendrive-a wgrałem "AFUD4310" i jak startuje z pendrivea pokazuje się tylko migający myślnik i nie da rady nic wpisać. Okazało się że pendrive jest za duży ma 4 GB nie wiecie co można z tym zrobić? Edit: Wgrałem ten bios co polecił Gi3r3k ale w sprawie pamięci nic nie dało się zrobić, dalej nie da się podkręcić. Dostałem też jakiś bios od MSI do wersji MOA ale jak napisałem mam problem z wgraniem przez flasher mogę tylko aktualizować przez opcję w biosie (tym nowym 3.4 do Neo2-fr zwykłej) ale tam tylko wykrywa pliki której zawierają w nazwie "A7512IMS" a ten nazywa się "A7512IMQ.320" niby różnica jednej literki a jednak. Jakby ktoś chciał daję link do niego. I na stronie MSI już jest osobna kategoria dla wersji MOA tylko nie ma tam linków do biosów bo aktualizowali stronę i wcześniej nie było. http://rapidshare.com/files/268462412/A7512IMQ.320 Udało mi się zainstalować ten od MSI bios ma inny ekran przy ładowaniu nie ma tam ogra tylko napis o MOA i w programie do sprawdzania danych płyty jej nazwa jest niezidentyfikowana, okazało się że powinienem dać FAT32 przy formatowaniu pendrivea. Powiem wam że jako tako działa na 3.0 GHz :blink: na razie pełnego testu nie robiłem bo mam słabe chłodzenie czyli boksowe i temperaturę podczas obciążenia procesor planuje przeskoczyć 70 stopni ale o dziwo windows się uruchomił i nawet po włączeniu stresu na jakąś minutę się nie zawiesił. Ale z pamięciami dalej beznadziejnie nic się nie podkręcają. Edytowane 17 Sierpnia 2009 przez Exclus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam, od 2 dni jestem posiadaczem płyty głównej MSI p45 neo2 fr MOA. Zacząłem podkręcać na niej mojego c2d e6550. Od wczoraj doszedłem już do ok 3,3 ghz (fsb =472, mnożnik=7).Chciałem się tylko upewnić, że nie przesadzam z napięciami - ustawiłem tak - MCH (chipset)=1,340v , VTT=1,25v. Nie chcę, żeby nowiutka płyta padła i dlatego się pytam... edit: czy na tej płycie jest jakiś czujnik mierzący temp chipsetu? Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez stichus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Napięcia są ok. Chipset nie ma miernika temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dokładnie jak kolega napisał napięcia całkowicie akceptowalne. Mimo wszystko jednak proponuje zapuścić jakiś nawiew na mostek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uhorek Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 MSI P45 Neo2 R.I.P ---> RMACo się stało z Twoją płytą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zdechła, tak z sygnatury kolegi wnioskuję. Pewnie padła od tak i już nigdy nie wstała. Dla niektórych martwa mobo to nic wyjątkowego :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Co się stało z Twoją płytą? Xtreme Addict ma częściowo rację, bo sama z siebie nie zdechła... Trochę jej prawdopodobnie pomogłem :wink: . Przynajmniej jest powód do zmiany platformy, jedyny pozytywny aspekt tej sytuacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoGaN99 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Witam! Wkrótce stanę się posiadaczem Neo3-FR i chciałbym się dowiedzieć jaki bios jest do niej najlepszy , czy jeżeli będę podkręcał z poziomu biosu muszę robić coś ze zworką ? Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez LoGaN99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antonio92 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Mógłbym dostać link do tego biosu 3.26 na innym serwerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2009 (edytowane) Jeśli ktoś by miał ochotę puścić wyżej pamięci to mam dla Was coś specjalnego ;). http://rapidshare.com/files/270561035/75120813.rar.html Na tym BIOS-ie można zrobić stabilne 1200MHz tylko muszą być memki w DIMM 3 i 4. Edytowane 23 Sierpnia 2009 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Witam, mam płytę MSI p45 neo2 fr MOA i mam problem - przy uruchamianiu komputera często mam taką sytuację - włączam, bios zatrzymuje się na ekranie powitalnym i dalej się nie włącza, po resecie brzęczyk wydaje dziwnee dźwięki - długi, niekończący się pisk lub dziwne hmm "warczenie"/ "buczenie"? Dopiero po kilku resetach, kiedy wyświetla się informacja, że o/c się nie udało i można zresetować niektóre ustawienia na deflautowe i zapisaniu zmian komputer uruchamia się normalnie. Aktualnie nic nie jest podkręcone, a mam takie problemy :( Co zrobić, czy płyta jest zepsuta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoGaN99 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Mam problem z tą durną płytą a mianowicie : Gdy próbuje ustawić fsb na 400 (ustawiłem taki dzielnik żeby pamięci były na 800) v core na 1.4v v mem2.1v MCH 1.3 V VTT 1.3 V to potem daje Save &exit to wiatraki w kompie chodzą na 100% i potem się na chwile wyłącza komp i znowu włącza i tak w koło. Proszę o jakąś rade. Chodzi o Neo3-FR E8400 3g Ocz Special OPS 800MHZ CL5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antonio92 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 stichus: Ta płyta ma poważne problemy z ramem ważne są ustawienia np. nie mogę ustawić innych timingów bo nie wstaje. Wyczyść bios i po kolei sprawdzaj które ustawienie jest złe spróbuj z innymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Hmm, tak zaczęło się robić po tym jak próbowałem podkręcić procesor, na początku na deflautowych ustawieniach było wszystko ok, potem po nieudanych próbach podkręcenia zaczęły się te problemy, chociaż wszystkie ustawienia są na Auto. Popróubuję pokombinować z tymi ramami. Dzięki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoGaN99 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 am problem z tą durną płytą a mianowicie : Gdy próbuje ustawić fsb na 400 (ustawiłem taki dzielnik żeby pamięci były na 800) v core na 1.4v v mem2.1v MCH 1.3 V VTT 1.3 V to potem daje Save &exit to wiatraki w kompie chodzą na 100% i potem się na chwile wyłącza komp i znowu włącza i tak w koło. Proszę o jakąś rade. Chodzi o Neo3-FR E8400 3g Ocz Special OPS 800MHZ CL5 edit: udało mi się ustawić fsb na 390 ale dalej to już to samo co wcześniej :angry: bios najnowszy jaki był na stronie msi polska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Spread Spectrum wyłączone? Obniż napięcie dla MCH, za wysokie jest, a czasem za wysokie napięcie powoduje odwrotny efekt od zamierzonego. Ustaw też ręcznie timingi pamięci na 5-5-5-15. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Ehh bawiłem się pamięciami - zmieniałem timingi na 4/5/6, zwiększałem napięcia, zamieniłem miejscami kości i nic z tego ... Ciągle mam te same problemy -włączam, bios zatrzymuje się na ekranie powitalnym i dalej się nie włącza, po resecie brzęczyk wydaje dziwnee dźwięki - długi, niekończący się pisk lub dziwne hmm "warczenie"/ "buczenie"? Dopiero po kilku resetach, kiedy wyświetla się informacja, że o/c się nie udało i można zresetować niektóre ustawienia na deflautowe i zapisaniu zmian komputer uruchamia się normalnie. Ta płyta miała być dobra do o/c a jest do d... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoGaN99 Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Udało mi się dobić do 400 mhz fsb. Ale chyba dalej to już nie pójdę bo mój proc potrzebuje do tej częstotliwości 1.4V. (E8400 C0 Q748) Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez LoGaN99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ironman Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 czy msi p45 neo 3 fr, poradzi sobie z quadem 9550 ? płytka ma tylko 4 fazy i nie wiem jak sobie poradzi, szczegolnie po jakimś OC na ~3.8-4.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Ok, postanowiłem zrobić update biosu. Na nalepce, na pudełku płyty jest napisane, że mam p45 neo2 fr moa, na stronce z biosami MSI znalazłem takie biosy http://www.msi.com/index.php?func=download...mp;prod_no=1623 jednak nie wiem czy to dobre - w cpu-z w zakładce mainboard wersja mojego biosu wyświetla się jako 3.2, a tu są np 1.0, 1.2 itd... Z jakiej stronki mam w końcu ściągnąć tego BIOSa :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Dopiero po kilku resetach, kiedy wyświetla się informacja, że o/c się nie udało i można zresetować niektóre ustawienia na deflautowe i zapisaniu zmian komputer uruchamia się normalnie.Spróbuj pożyczyć od kogoś inne pamięci, bo to ewidentnie kwestia RAM. Jakie ustawiałeś im napięcie? na stronce z biosami MSI znalazłem takie biosy http://www.msi.com/index.php?func=download...mp;prod_no=1623 jednak nie wiem czy to dobre - w cpu-z w zakładce mainboard wersja mojego biosu wyświetla się jako 3.2, a tu są np 1.0, 1.2 itd... Z jakiej stronki mam w końcu ściągnąć tego BIOSa :?: Przecież to bios do wersji Neo2-FIR. Masz tam zdjęcie tej płyty - wygląda zupełnie inaczej niż Twoja... Ehh... Masz: http://www.msi.com/index.php?func=download...mp;prod_no=1485 Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Dzięki za szybką odp, też zauważyłem różnice na zdjęciu, ale na pudełku pisało, że fr i wolałem się upewnić :) I jeszcze jedno pytanie - http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...boot%2Bpendrive czy tym sposobem można zrobić bootowalną kartę pamięci ? Wolę się upewnić, z góry dzięki p.s. ustawiałem różne napięcia - Auto, 2,0v, 2,1v i nic, spróbuję wgrać nowy bios, oby wtedy wszystko działało ok :) Co do pamięci to przeszły 7 kolejek memtesta 86+ więc myślę, że są ok. p.s2: mam jeszcze 1 problem - komp nie chce przejść w stan uśpienia - gasną lampki od pracy dysku i zasilania a komputer dalej działa, czy może to być wina biosu ? Reinstalacja Windowsa nie pomaga :( Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez stichus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 I jeszcze jedno pytanie - 3354316[/snapback] p.s. ustawiałem różne napięcia - Auto, 2,0v, 2,1v i nic, spróbuję wgrać nowy bios, oby wtedy wszystko działało ok :) Co do pamięci to przeszły 7 kolejek memtesta 86+ więc myślę, że są ok. Miałem na myśli, że może płyta się z nimi gryzie... No, ale może nowszy bios rozwiąże problem. Jeśli nie, pożycz od kogoś inne pamięci. p.s2: mam jeszcze 1 problem - komp nie chce przejść w stan uśpienia - gasną lampki od pracy dysku i zasilania a komputer dalej działa, czy może to być wina biosu ? Reinstalacja Windowsa nie pomaga :(Przechodzi w stan uśpienia, tyle że wiatraki dalej działają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 (edytowane) Ok, dzięki. A czy ma znaczenie który plik wgram jako pierwszy? I czy można zrobić coś z tymi wiatrakami? Edytowane 25 Sierpnia 2009 przez stichus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2009 Ok, dzięki. A czy ma znaczenie który plik wgram jako pierwszy? I czy można zrobić coś z tymi wiatrakami? Ma - pierwszy plik to AFUD, a drugi A7512IMS. W takiej kolejności. Chyba nie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Czyli mam wpisać 2 nazwy na raz ? O, tak -> AFUD4281 A7512IMS.340 i czekać, aż skończy się flashowanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Dokładnie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2009 (edytowane) Uff, udało się :gitarzysta: :mur: i chyba niczego nie popsułem. Zaraz sprawdzę, jak moje pamięci zareagują na zmianę biosu :) Wielkie dzięki Gi3r3k edit: No i niestety update biosu nie pomógł, teraz po włożeniu Corsairów nawet po kilku restartach windows się nie włącza, a na OCZ- ach wszystko jest ok. Zworką też resetowałem :( Co mogę zrobić? Zmiana cl z auto na 5 tez nic nie dała :<, czy pozostaje tylko odsprzedanie pamięci i kupno nowych ? Edytowane 26 Sierpnia 2009 przez stichus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...