Skocz do zawartości
Gi3r3k

Msi P45 Neo-f / Neo2-(fr,fr2,fir) / Neo3-(fr,fir)

Rekomendowane odpowiedzi

AFUDOS mi nie działa zrobiłem botowalnego pendrive-a wgrałem "AFUD4310" i jak startuje z pendrivea pokazuje się tylko migający myślnik i nie da rady nic wpisać.

Okazało się że pendrive jest za duży ma 4 GB nie wiecie co można z tym zrobić?

Edit:

Wgrałem ten bios co polecił Gi3r3k ale w sprawie pamięci nic nie dało się zrobić, dalej nie da się podkręcić. Dostałem też jakiś bios od MSI do wersji MOA ale jak napisałem mam problem z wgraniem przez flasher mogę tylko aktualizować przez opcję w biosie (tym nowym 3.4 do Neo2-fr zwykłej) ale tam tylko wykrywa pliki której zawierają w nazwie "A7512IMS" a ten nazywa się "A7512IMQ.320" niby różnica jednej literki a jednak. Jakby ktoś chciał daję link do niego. I na stronie MSI już jest osobna kategoria dla wersji MOA tylko nie ma tam linków do biosów bo aktualizowali stronę i wcześniej nie było.

http://rapidshare.com/files/268462412/A7512IMQ.320

Udało mi się zainstalować ten od MSI bios ma inny ekran przy ładowaniu nie ma tam ogra tylko napis o MOA i w programie do sprawdzania danych płyty jej nazwa jest niezidentyfikowana, okazało się że powinienem dać FAT32 przy formatowaniu pendrivea.

Powiem wam że jako tako działa na 3.0 GHz :blink: na razie pełnego testu nie robiłem bo mam słabe chłodzenie czyli boksowe i temperaturę podczas obciążenia procesor planuje przeskoczyć 70 stopni ale o dziwo windows się uruchomił i nawet po włączeniu stresu na jakąś minutę się nie zawiesił. Ale z pamięciami dalej beznadziejnie nic się nie podkręcają.

Edytowane przez Exclus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od 2 dni jestem posiadaczem płyty głównej MSI p45 neo2 fr MOA. Zacząłem podkręcać na niej mojego c2d e6550. Od wczoraj doszedłem już do ok 3,3 ghz (fsb =472, mnożnik=7).Chciałem się tylko upewnić, że nie przesadzam z napięciami - ustawiłem tak - MCH (chipset)=1,340v , VTT=1,25v.

Nie chcę, żeby nowiutka płyta padła i dlatego się pytam...

edit: czy na tej płycie jest jakiś czujnik mierzący temp chipsetu?

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się stało z Twoją płytą?

Xtreme Addict ma częściowo rację, bo sama z siebie nie zdechła... Trochę jej prawdopodobnie pomogłem :wink: .

Przynajmniej jest powód do zmiany platformy, jedyny pozytywny aspekt tej sytuacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś by miał ochotę puścić wyżej pamięci to mam dla Was coś specjalnego ;).

http://rapidshare.com/files/270561035/75120813.rar.html

Na tym BIOS-ie można zrobić stabilne 1200MHz tylko muszą być memki w DIMM 3 i 4.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam płytę MSI p45 neo2 fr MOA i mam problem - przy uruchamianiu komputera często mam taką sytuację - włączam, bios zatrzymuje się na ekranie powitalnym i dalej się nie włącza, po resecie brzęczyk wydaje dziwnee dźwięki - długi, niekończący się pisk lub dziwne hmm "warczenie"/ "buczenie"?

Dopiero po kilku resetach, kiedy wyświetla się informacja, że o/c się nie udało i można zresetować niektóre ustawienia na deflautowe i zapisaniu zmian komputer uruchamia się normalnie. Aktualnie nic nie jest podkręcone, a mam takie problemy :( Co zrobić, czy płyta jest zepsuta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem z tą durną płytą a mianowicie : Gdy próbuje ustawić fsb na 400 (ustawiłem taki dzielnik żeby pamięci były na 800) v core na 1.4v v mem2.1v MCH 1.3 V VTT 1.3 V to potem daje Save &exit to wiatraki w kompie chodzą na 100% i potem się na chwile wyłącza komp i znowu włącza i tak w koło. Proszę o jakąś rade. Chodzi o Neo3-FR E8400 3g Ocz Special OPS 800MHZ CL5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, tak zaczęło się robić po tym jak próbowałem podkręcić procesor, na początku na deflautowych ustawieniach było wszystko ok, potem po nieudanych próbach podkręcenia zaczęły się te problemy, chociaż wszystkie ustawienia są na Auto.

Popróubuję pokombinować z tymi ramami. Dzięki za odp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

am problem z tą durną płytą a mianowicie : Gdy próbuje ustawić fsb na 400 (ustawiłem taki dzielnik żeby pamięci były na 800) v core na 1.4v v mem2.1v MCH 1.3 V VTT 1.3 V to potem daje Save &exit to wiatraki w kompie chodzą na 100% i potem się na chwile wyłącza komp i znowu włącza i tak w koło. Proszę o jakąś rade. Chodzi o Neo3-FR E8400 3g Ocz Special OPS 800MHZ CL5

edit: udało mi się ustawić fsb na 390 ale dalej to już to samo co wcześniej :angry:

bios najnowszy jaki był na stronie msi polska

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh bawiłem się pamięciami - zmieniałem timingi na 4/5/6, zwiększałem napięcia, zamieniłem miejscami kości i nic z tego ...

Ciągle mam te same problemy -włączam, bios zatrzymuje się na ekranie powitalnym i dalej się nie włącza, po resecie brzęczyk wydaje dziwnee dźwięki - długi, niekończący się pisk lub dziwne hmm "warczenie"/ "buczenie"?

Dopiero po kilku resetach, kiedy wyświetla się informacja, że o/c się nie udało i można zresetować niektóre ustawienia na deflautowe i zapisaniu zmian komputer uruchamia się normalnie.

Ta płyta miała być dobra do o/c a jest do d...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, postanowiłem zrobić update biosu.

Na nalepce, na pudełku płyty jest napisane, że mam p45 neo2 fr moa, na stronce z biosami MSI znalazłem takie biosy http://www.msi.com/index.php?func=download...mp;prod_no=1623 jednak nie wiem czy to dobre - w cpu-z w zakładce mainboard wersja mojego biosu wyświetla się jako 3.2, a tu są np 1.0, 1.2 itd...

Z jakiej stronki mam w końcu ściągnąć tego BIOSa :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero po kilku resetach, kiedy wyświetla się informacja, że o/c się nie udało i można zresetować niektóre ustawienia na deflautowe i zapisaniu zmian komputer uruchamia się normalnie.

Spróbuj pożyczyć od kogoś inne pamięci, bo to ewidentnie kwestia RAM. Jakie ustawiałeś im napięcie?

na stronce z biosami MSI znalazłem takie biosy http://www.msi.com/index.php?func=download...mp;prod_no=1623 jednak nie wiem czy to dobre - w cpu-z w zakładce mainboard wersja mojego biosu wyświetla się jako 3.2, a tu są np 1.0, 1.2 itd...

Z jakiej stronki mam w końcu ściągnąć tego BIOSa :?:

Przecież to bios do wersji Neo2-FIR. Masz tam zdjęcie tej płyty - wygląda zupełnie inaczej niż Twoja...

Ehh... Masz:

http://www.msi.com/index.php?func=download...mp;prod_no=1485

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odp, też zauważyłem różnice na zdjęciu, ale na pudełku pisało, że fr i wolałem się upewnić :)

I jeszcze jedno pytanie - http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...boot%2Bpendrive czy tym sposobem można zrobić bootowalną kartę pamięci ? Wolę się upewnić, z góry dzięki

p.s. ustawiałem różne napięcia - Auto, 2,0v, 2,1v i nic, spróbuję wgrać nowy bios, oby wtedy wszystko działało ok :)

Co do pamięci to przeszły 7 kolejek memtesta 86+ więc myślę, że są ok.

p.s2: mam jeszcze 1 problem - komp nie chce przejść w stan uśpienia - gasną lampki od pracy dysku i zasilania a komputer dalej działa, czy może to być wina biosu ? Reinstalacja Windowsa nie pomaga :(

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze jedno pytanie - 3354316[/snapback]

p.s. ustawiałem różne napięcia - Auto, 2,0v, 2,1v i nic, spróbuję wgrać nowy bios, oby wtedy wszystko działało ok :)

Co do pamięci to przeszły 7 kolejek memtesta 86+ więc myślę, że są ok.

Miałem na myśli, że może płyta się z nimi gryzie... No, ale może nowszy bios rozwiąże problem. Jeśli nie, pożycz od kogoś inne pamięci.

p.s2: mam jeszcze 1 problem - komp nie chce przejść w stan uśpienia - gasną lampki od pracy dysku i zasilania a komputer dalej działa, czy może to być wina biosu ? Reinstalacja Windowsa nie pomaga :(

Przechodzi w stan uśpienia, tyle że wiatraki dalej działają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, udało się :gitarzysta: :mur: i chyba niczego nie popsułem.

Zaraz sprawdzę, jak moje pamięci zareagują na zmianę biosu :)

Wielkie dzięki Gi3r3k :biggrin:

edit: No i niestety update biosu nie pomógł, teraz po włożeniu Corsairów nawet po kilku restartach windows się nie włącza, a na OCZ- ach wszystko jest ok. Zworką też resetowałem :(

Co mogę zrobić? Zmiana cl z auto na 5 tez nic nie dała :<, czy pozostaje tylko odsprzedanie pamięci i kupno nowych ?

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi