Skocz do zawartości
Gi3r3k

Msi P45 Neo-f / Neo2-(fr,fr2,fir) / Neo3-(fr,fir)

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde, komu ja to teraz sprzedam ?? :( Może mi ktoś z użytkowników msi p45 neo2 napisać jakie pamięci na 100% działają z nią dobrze?

http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zestawy-K...9r-t247005.html - może trzeba napisać autorowi, że np tutaj :

3700 zł :

Procesor : Intel Core 2 Quad Q9550 - 815 zł

Chłodzenie procesora : Scythe Mugen II - 170 zł

Pasta Termoprzewodząca : Arctic Silver 5 - 25 zł

Płyta Główna : MSI P45 Neo2-FR MOA - 339 zł

RAM : Corsair 2x2GB 1066MHZ Twin2X XMS2 - 199 zł

Karta Graficzna : MSI Radeon HD4870x2 2GB OC - 1499 zł

Zasilacz: Chieftec CFT-700-14CS Cable Management - 339 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F2EG - 185 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

RAZEM : 3666 zł

należy zmienić pamiątki, bo płya z nimi nie współpracuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, akurat nie mam u kogo sprawdzić tych pamięci :( Jeszcze dziś postaram się zamówić jakieś nowe.

p.s. @Gi3r3k, nie widzę w Twojej wyprzedaży żadnych g.skilli, możesz podać konkretny model ? Jaka częstotliwość i czy dobrze się kręciły?

p.s2: mam kolejny problem - pomyślałem, że jeszcze nie próbowałem z Corsairami włożonymi w 2 i 4 gniazdo, jednak przy wkładaniu kości ta w gnieździe 4 pomimo wciskania jej dość mocno nie zamknęła za sobą tych zatrzasków tak jak ta w dimm 2, nie dociskałem jej na siłę, bo bałem się, że złamię płytę - już się dość mocno wyginała...

Teraz w biosie wykrywa mi tylko 1 kostkę, czy to normalne (wg instrukcji 1 parę powinno się wkładać w dimm 1 i 3)?

p.s.3 : na początku miałem 2 pary kości - Corsairy i OCZ, Corsairy były w dimm 1 i 3 a OCZ w 2 i 4 i wszystko ładnie chodziło - wykrywało całe 6gb.

p.s.4: dopchnąłem jakoś te pamięci i teraz komp się nie uruchamia - włącza się i po 2-3 ss restartuje, czyli chyba jednak nie będzie chodziło z Corsairami :(

edit: chyba mam walniętą płytę :( - po włożeniu ocz na deflautowych ustawieniach niby jest wszystko ok, ale nie mogę podkręcić pamięci - powyżej fsb 400 windows nie uruchamia się :( na fsb 400 na napięciach, które starczyłyby w praktyce do osiągnięcia 3+ ghz procesora komputer nie może przejść nawet kilku minut occt - priorytet wysoki, ram i cpu, wyświetlają się bsody albo jest restart systemu :<.

No i nie chce mi się wierzyć, że są takie problemy - mamy 2009 rok, a problem jak z roku 1999, chyba nie spotyka się już czegoś takiego jak gryzienie się płyty z ramem...

Co radzicie zrobić ?

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...4eb932a742.html

Wytłumaczy mi ktoś o co chodzi w CPU GTL, DDR Vref, MCH (memory channel?) i ICH?

Reszte wiem ale tutaj nie mam pojęcia a google za dużo nei mówi.

Poza tym bawił się ktoś clockgen tuner? Daje to coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba mam walniętą płytę :( - po włożeniu ocz na deflautowych ustawieniach niby jest wszystko ok, ale nie mogę podkręcić pamięci - powyżej fsb 400 windows nie uruchamia się :( na fsb 400 na napięciach, które starczyłyby w praktyce do osiągnięcia 3+ ghz procesora komputer nie może przejść nawet kilku minut occt - priorytet wysoki, ram i cpu, wyświetlają się bsody albo jest restart systemu :<.

Pisałem już o tym problemie - na tej płycie na nowszych biosach nie przekroczysz 400MHz. Musisz ściągnąć podany stronę wcześniej bios 326...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz ok? :)

Chciałem ją zrobić dopiero po o/c.

edit: Przyszło mi do głowy jeszcze jedno - kiedy podkręcam w biosie, czy ma znaczenie jak są ustawione zworki do podkręcania sprzętowego na płycie ?

I do czego służy funkcja spread spectrum?

Odświeżam temat i znów proszę o rady.

Dziś nie udało mi się stabilnie podkręcić procesora nawet do fsb = 400, w końcu zrobiłem test stabilności OCCT przy deflautowych ustawieniach biosu - po paru minutach reset systemu...

No i teraz mam pytanie - czy to ja mogłem uszkodzić płytę główną? Czy to jej wina?

Nie przekroczyłem polecanych przez was bezpiecznych napięć nawet o 1 oczko (raczej było mi do nich daleko). A jednak coś mi tu nie pasuje - na początku wszystko było w miarę ok - pamięci Corsaira działały ok, po kilku dniach bios przestał je akceptować... Pierwszego dnia na deflautowych ustawieniach wszystkiego Zapuściłem testy stabilności, żeby wygrzać porządnie pastę na procesorze. I wtedy wszystko działało tak jak powinno... a dziś już po kilku minutach reset systemu. Raczej nic nie przegrzałem - mam całkiem niezły obieg powietrza w obudowie (wentyl wciągający powietrze - z przodu, wentyl wyciągający powietrze z tyłu, Zasilator i Karakorum z dobrze ustawionym wiatrakiem, no i ten na karcie grafiki).

Czy wg was to może być coś innego niż płyta?

Jedyna wada to ten przycisk od resetu CMOS - przy wkładaniu do budy chyba trochę dotknąłem nim do maskownicy, potem nie chciał się już wcisnąć tak jak przedtem, ale od montażu płyty w obudowie nie dotykałem go...

Proszę pomóżcie...

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak je ustawić?

Aktualnie mam na deflaut, są jeszcze opcje 200->266, 266-333, 200-333 i po wyciągnięciu zworek 400, bez względu na to jakie jest deflautowe fsb.

p.s. http://forum.purepc.pl/Podstawowe-Zagadnie...na-t305973.html - przeczytaj ten temat - tu jest dokładnie wyjaśniony mój problem i myślę, że zepsuta jest płyta i zworki nie mają związku np z tym, że ram nie działa jak powinien...

Edytowane przez stichus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedziałeś sobie heheh ;) wyciągnij te zworki będzie strap 400... i jak odpalisz kompa to pewni zapiczy ,żeby zrobić dokonać ustawień no to sobie podkrecisz na luzie ;) ja też mam strapa 400 ;) i jak najbardziej stabilnie jest ;)

co do pamięci to wgraj najnowszy BIOS albo najnowszą BETE o ile są takowe :)

Edytowane przez sly44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jako posiadacz wersji MOA mam pytania:

1 Odnośnie EIST. Czemu gdy jest włączony to w idle spada napięcie cepa skoro C1E jest disabled? Powinien tylko schodzić na najniższy mnożnik. U siebie teraz mam włączony. Procek jest narazie na 3,2 GHz przy 1,35 V ,a w idle na 2,7GHz spada do 1,21V. Oznak niestabilności nie zauważyłem ale na większe testy muszę poczekać do weekend-u. Macie to włączone?

2. Sterować i kontrolować można tylko CPU-fanem i SYS-fanami 1-2? Reszta jest zablokowana, co nie?

3. Do wersji MOA jest jakiś "specjalny" bios czy ten 3.4 na msi download to właśnie ten? Wgrałem go i jest ok. Pisaliście coś wcześniej że trzeba pisać mail-a do MSI żeby przysłali bios do MOA bo na stronie nie ma...

To chyba tyle

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

jestem świeżym posiadaczem P45 NEO2-fr razem z nią posiadam c2q q9550 E0

i na wstepie moje pytanie :) jak osiągnąć stabilne fsb na poziomie 400? (nie mówiąc o wiekszym) bo odpaliłem płyte bez zworek i komp wstał na szynie 400 system wstał (bez ruszania niczego w biosie) ogolnie komp działa ale niestety stabilnosciw orthosie czy prime95 nie ma wywala błedy :(

potem bawiłem sie ustawieniami puszczałem pamieci na bardzo luźnych timingach wyłaczałem spread spectrum, EIST itp itd ( wyczytane w tym wątku) - a i tak nadal brakowało stabilnosci

potem zwiekszałem napiecie na procesorze(do 1,45 na testy) mch fsb na ddr2 i na południowym i tak samo bez skutku

prosze o porady :)

pozdrawiam

ps

płyta oczywiscie MSI P45 Neo2-FR (bios 3,4 ale tak samo testy na 3.26b)

procesor c2q Q9550 E0 vid 1,250v batch L833B144

pamieci Kingston HyperX 2x2gb 1066 555 18 2,2v

zasilacz corsair HX520W

grafika his 4770

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ kiedyś posiadałem tą płytę uważam że do każdej konfiguracji może pasować inny bios proponuje pobawić się z biosami.

Druga rzecz - to nawet dwa razy wgrany ten sam bios może się inaczej zachowywać.

Trzeci temat to może spróbuj na innych FSB innej konfiguracji zworek. Oczywiście na każdym biosie kombinacje niestety czasowo to kosztuje troszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3. Do wersji MOA jest jakiś "specjalny" bios czy ten 3.4 na msi download to właśnie ten? Wgrałem go i jest ok. Pisaliście coś wcześniej że trzeba pisać mail-a do MSI żeby przysłali bios do MOA bo na stronie nie ma...

To chyba tyle

pozdrawiam

Nie ma biosu do wersji MOA na stronie, nie można u mnie zaktualizować przez liveupdate jedyne źródło biosu to mail do MSI który jest podany na stronie. Na stronie MSI jest tylko specyfikacja do wersji MOA. Biosy są tylko do zwykłej wersji Neo-2fr to nie są biosy do wersji MOA co prawda miałem wgrany ten bios bo mi aktualizowali w sklepie a widać nie mogli znaleźć innego i działał na tej płycie bo podobno różnią się tylko biosem więc obydwa biosy powinny działać ale bios do zwykłej wersji jest beznadziejny tak jak ktoś tu pisał nie da się przekroczyć 400 FSB a na biosie do MOA u mnie można bez problemu, ale nie ma co oczekiwać więcej skoro w specyfikacji płyty jest napisane "1600"(nie pamiętam jak to się liczy ale 1600 to 400 FSB) w wersji MOA chyba też tyle było nie chce mi się szukać ale skoro można więcej to fajnie. Jedyny problem na biosie do MOA to to że pamięci nie da się za bardzo u mnie prze taktować ale stabilniej działają niż na zwykłej wersji bo po przynajmniej się włącza tylko w trakcie wychodzą błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego Exclus co do FSB na poziomie 400 to nie dało sie go osiągnąć na starych biosach i na procesorach serii quad - a na nowych biosach i zworkach ustawionych na 400 spokojnie wyciska sie siódme poty z tej konstrukcji - bajki pan pisze

Edytowane przez yacub10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi