pix3l Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 (edytowane) Troche żal rozbierac te heatpipe, zwlaszcza ze w idle pokazalo sie 23C na NB :o widac spora roznice w wydzielaniu ciepla w stosunku do p35(z tym chipsetem mialem 2 ostatnie plyty). Narazie mam zrobionego pająka i potestuje troche wczasie gdy bede plyn w ukladzie zmienial :] Edytowane 8 Października 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Jakim programem mierzysz temp NB i SB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 (edytowane) Speedfan, odczyt w biosie byl podobny. Wez pod uwage ze bylo to zlozone 'na pajaka' i rpzy otwarym oknie . O ile w idle tempy byly fajne, to w stressie bylo 45+. Wlasnie koncze monotwac WC. Co jest najlepsze? Moja uszkodzona karta grafiki, ktora nie dzialala na zadnym innym konfigu(komp w ogole nie wstaje), ożyła na p45 neo3 fr i działa tylko na niej O_o I metodą empiryczną odkryłem poważny mankament mobo: SB jest za blisko slotu PCIE, po zalozeniu niebieskiego zalmana uniemozliwia to montaż 'grubszej' karty :[ Edytowane 8 Października 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 A które wg ciebie temperatury podawane przez speedfana to temp NB i SB? Ktoś nawet chyba w tym temacie napisał mi, że P45 nie ma czujnika temp :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Skoro temp1 rosnie wraz z obciazeniem cpu uznalem iz jest to NB :o btw, bo wrzyceniu biosu 1.9 i zalozeniu wc mam system temperature:30C i CPU temperature 30C, wiec juz nie wiem co o tym myslec.;[ ] Jesli sie myle, oswiec mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 no ale ty masz Neo3 a my posiadamy Neo2-FR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Zagadka! Wyglada na to ze 'SB' to NB a 'NB' to CPU, tylko ktoremu wierzyc?:blink: Edytowane 11 Października 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Czy wie ktoś gdzie w MSI P45 NEO2 są punkty pomiarowe napięcia CPU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 Opinie... Napiszę moją opinię nt MSI P45 NEO3-FR. Na foto i papierze ładnie wygląda chłodzenie w miedzi, solid caps itp. Niestety tu się kończą zalety. Pierwsza sprawa daje słabe OC - zwora FSB 400 w ogóle nie działa a z biosu szyny nie ruszysz. Pomyślałem wgramy nowy BIOS i się szynę pewnie da pyknąć wyżej jak 333 i tu zonk - płyta się wyciach!iła się po aktualizacji... Miałem ten śmieć jakieś 3 dni potem wymieniłem na DFI... Nie polecam... Aha nie była w stanie poprawnie rozpoznać Patriotów 800MHZ... tragedia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 11 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Przeciez mozna wyjac zworke i miec do dyspozycji fsb 200-600 w biosie :o Oczywiscie pierwsze co zrobilem to wrzucilem najnowszy bios, nie wiem jak bylo we wczesniejszych.... Moze wgrales bios od innego pcb, dlatego sie wywalila? Bo sa 2 wersje. For the same model motherboard, you can not mix different PCB Version bios, for 7514, PCB 1.0 is 1XX bios, PCB 1.1 is 2XX bios. Please do not mix. Ja na dzisiejszy dzien jestem zadowolony z plyty. Jedyne problemy z nia to: system nie wstaje po OC z wlaczonym C1E (pracuje nad tym...) oraz dziwne buczenie w sluchawkach podpietych w front panelu Edytowane 11 Października 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeX_EX Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Jaką komendę mam wpisać aby wgrać BIOS 3.4 do P45-Neo2-fr(wiem że MOA bios jest najlepszy ale w celach testowych muszę coś sprawdzić) bo komenda flash nie działa? I zawsze jak włączam to pika dwa razy przedtem 3, to by oznaczało pamięć ale włożyłem inną i to samo. O co tu chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Wpisz AFUD4281 A7512IMS.340 - to powinny byc nazwy plików, które ściągnąłeś ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 DaMeX_EX- opisz jak wygląda twoja procedura wgrywania biosu to moze znajdziemy błąd gdzie robisz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 ehhh przecież napisałem - trzeba wpisać: AFUD4281 A7512IMS.340 I wcisnąć [Enter] potem czekamy jakieś 3 minuty i gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeX_EX Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Już sobie poradziłem jak to zrobić. Nadal nie wiem dlaczego występują piknięcia teraz 3 krótkie, RAM jest sprawny bo przecież wkładałem zupełnie inną kość i pikniecia nadal występują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 a po co wrgywasz bios 3,4 do MOA to juz lepiej 3b26 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Ta beta to do Quadów - do dwurdzeniowców inne mogą być :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ConfusioN Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Które pamięci 2x1GB PC8500 najlepiej podpasują do tej płyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Raczej wszystkie powinny, chyba, że mobas uszkodzony - ja tak miałem, ale po naprawie pamięci działają wyśmienicie ;) Corsair XMS2 2x2048MB 1066MHZ - te pamiątki mi chodzą dobrze, poszukaj wersji 2x1 gb, może jest taka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaMeX_EX Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Miał już ktoś tą sytuację z piknięciami podczas startu. Normalnie powinno być jedno a ja mam 2 lub 3 krótkie. O co tu chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 (edytowane) Krecil ktos moze E6750 na neo3-fr ?(napiecia vtt,nb,cpu, jakie pamieci mile widziane) Na foxconnie p35as byl stabilny 8x450@1.4 a tutaj dalem 1.43 i orthos sie wywala :/ Nie chce podnosic napiecia jeszcze bardziej bo mi wode w ukladzie grzeje(juz mam cieplutko w pokoju po kilku godzinach grania). Temperatury na procu sa wyzsze niz na karcie grafiki :[ Drugie pytanie: Jak odpalic speedsteep na tej plycie? Kolejne: Pamieci G.Skill 800mhz cl4 nie chca isc na 4-4-4-12 powyzej 850 mhz! A na foxconnie chodzily :/ Edytowane 17 Października 2009 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Jakie masz napięcie na NB ? A skoro już o chipsecie mowa to czy ma ktoś może na MSI p45 neo2 Thermalrighta hr-05 ? Bo nie wiem, czy zmieści się i czy nie będzie zahaczał o kartą graficzną, albo chłodzenie procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoGaN99 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Witam! Mam problem z płytą Neo3 FR. Oto mój sprzęt C2D e8400 , Neo3 , Gskill 2x2gb 1000mhz , HD4890, Chieftec 500W. Wcześniej miałem 8800GT i innego C2D e8400 udało mi się z niego wycisnąć 3,6 przy 1,4 V ... Ale wracając do tematu gdy próbuje ustawić napięcie dla vtt fsb i mch wyższe niż auto po wciśnięciu F10 komp się nie bootuje muszę wyjąć wtyczkę i odczekać chwile a potem ją włączyć i się normalnie włącza przy czym nie mam żadnego komunikatu o tym że przesadziłem z o/c . Tyle że jeżeli spróbuje wejść do biosu i zapisać te ustawienia sytuacja się powtarza. Przy vtt fsb i mch ustawionych na auto wszystko jest jest ok tj procek robi 4,0 przy 1,28V Dodam że przy poprzedniej konfiguracji nie miałem tego problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Lepiej nie ustawiaj MCH ani VTT na auto, czasem jest tak, że po wciśnięciu "power" trzeba zaczekać parę sekund, aż komputer się włączy. C1E, EIST i spread spectrum powinny być disabled przy OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LoGaN99 Opublikowano 18 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2009 Mogę czekać nawet godzinę a on i tak się nie włączy. C1E, EIST i spread spectrum mam powyłączane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShDe Opublikowano 24 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2009 słuchajcie, zauwazylem ze nie dziala mi przycisk reset, z poczatku myslalem ze to wina przelacznika wiec zamienilem power i reset komp i switch jest dobry, switch na plycie resetuje kompa, spotkal sie ktos z takim przypadkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stichus Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 Przekręć kabelek ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) Krótka piłka. 3.6GHz osiągam na biosie 3.4 wersji Neo2 (zwykłej). 3.8 od biedy, occt i linpack działa godzinami, za to prime (zwykły ok) 1.5XS wywala się już na 16M Jest szansa, że będzie lepiej na 3.26beta albo tym z MOA? Przy próbie aktualizacji przez pendrive'a, z biosu - pokazuje id mismatch czy jakoś tak.... Na siłę da radę niby :) Edytowane 26 Października 2009 przez Colin_MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacub10 Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 (edytowane) ja prawde mówiąc stabinie na tej płycie osiągnołem 3,7ghz ale po zmiane płyty na asusa p5q-e procek poszedł na 4,0 stabilnie :) no i oczywiście miałem dwie wersje tej płyty - na jednej musiałem napięcia dawać wszystkie na czerwone pola aby utrzymać te 3,7 , a na drugiej pożyczonej (kupiona ponad rok temu) przy 3,7 napięcia były w normie nawet nie zahaczały o pola srednie czyli żółte - no i oczywiscie wszystko na biosie 3b26 albo z wersji MOA wiec nie masz nic do stracenia poczytaj dokładnie jak wymusic wgranie tego biosu Edytowane 26 Października 2009 przez yacub10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 26 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 ja prawde mówiąc stabinie na tej płycie osiągnołem 3,7ghz ale po zmiane płyty na asusa p5q-e procek poszedł na 4,0 stabilnie :) no i oczywiście miałem dwie wersje tej płyty - na jednej musiałem napięcia dawać wszystkie na czerwone pola aby utrzymać te 3,7 , a na drugiej pożyczonej (kupiona ponad rok temu) przy 3,7 napięcia były w normie nawet nie zahaczały o pola srednie czyli żółte - no i oczywiscie wszystko na biosie 3b26 albo z wersji MOA wiec nie masz nic do stracenia poczytaj dokładnie jak wymusic wgranie tego biosu Spod DOSa mimo wpisania prawidłowej sekwencji (przy tej mobo robiłem to dobre 5 razy, więc wiem jak działa :) ), nie ma reakcji, tylko sobie kreseczka miga. A z poziomu Biosu jest "force flash". A myślę o kupnie UD3P albo UD3R zamiast MSI, jak nie będzie lepiej chodziła na starszym biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...