Skocz do zawartości
Gi3r3k

Msi P45 Neo-f / Neo2-(fr,fr2,fir) / Neo3-(fr,fir)

Rekomendowane odpowiedzi

Gi3r3k

Jakie ta płyta robi stabilne FSB na domyślnych ustawieniach i bez podnoszenia napięcia chipsetu i ile to napięcie wynosi standardowo ?

Bez ruszania napięcia mch (na auto) robi jakieś 400 z kawałkiem. Ogólnie OC do 400MHz jest bardzo łatwe i bezproblemowe. A napięcie standardowe mch to bodajże 1.1V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FSB 400 na auto!? Jakie standardowe, bo nie jestem za bardzo obyty w tym temacie?

Mam C2D E8400 (9x 333), tą płytkę, 2 x 2gb (800mhz) kingstona (cl5), zasilacz chiefteca 550 W - czyli mocy w zapasie, nawet drugiego radka hd4850 powinna pociągnąć.

Czy ktoś mi podpowie jak podkręcać na tej płycie? Zakupiony nowy sprzęt (i tak jutro oddaje pamięci na gwarancję...), a w starym za wiele do podkręcania nie było (Athlon xp 2400+).

Teraz kręcenie core jest trochę bardziej złożone, a więc chcę wykręcić... Na boxowym chłodzeniu min. 3600 - chyba wielkich wymagań nie mam? jednak na ustawieniach auto szynę wykręcam stabilnie do 350/360... 3600 podnosi się, ale w stressie BSOD, 3400 również i wydawał mi się stabilny ale w stressie bsod... Jakie napięcia powinny być? Co zwiększać? Napięcie na ramach i procku? Coś jeszcze?

Co do samej płyty nikt nie wspomniał o przydatnych przyciskach resetu biosu ;)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając temat o wersji platinum natknąłem się na info że mobo świeci jak choinka (p35 neo2 też trochę diodek miała). Moja p45 neo2 fr nie miała żadnej diody (przynajmniej żadna nie świeciła)...na tej wersji mobasa ich nie ma czy moja po prostu była od początku walnięta??

Niestety, te diody to bajer dostępny tylko dla wersji Platinum, u mnie też niczego takiego nie ma...

Na serwisie uwzględnili gwarę i dostanę nową sztukę icon_razz.gif

Cieszę się razem z tobą :wink:

A co do twoich muszek... Niestety, na razie ostatni bios ich nie obsługuje, dlatego miałeś takie problemy. W pierwszym poście dodałem linka do tabeli z obsługiwanymi pamięciami, jak ktoś chce się upewnić.

@MeTeo

Na boxie nie radzę przekraczać 3.2GHz, max 3.4GHz na rozsądnym napięciu (max 1.25V). Te minimum 3.6GHz to wcale niemałe wymagania... :wink:

Pozbieraj na Karakorum. Ja przed chwilą włożyłem do budy... Horror, na szczęście mam to już za sobą :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję że zanim wróci mi mobas z gwary, to wyjdzie jakiś bios na którym będą śmigać muszki (bo nie po to je zmianiałem z OCZ Sli ready żeby teraz się ich pozbywać)... Orientuje się ktoś jak w tym mobasku stoi jakość sekcji zasilania?? Bo chyba to przesądzi czy wybiorę MSI czy pozostawię Asusa (5 faz MSI vs. 8 faz Asus) ;)

Na co byście postawili przy założeniu, że docelowo mój quad ma śmigać @ 3,6-3,7ghz (myślę o wrzuceniu TRUE co by zbić trochę tempy bo ninja nie daje rady przy tych zegarach)??

Też z niecierpliwością wyczekuję nowego biosu... choć nie mam większych problemów.

A jak z jakością zasilania, tego nie wiem, prawdopodobnie tak samo dobre jak na P5Q-E, choć tam jest ich 8. Moim skromnym zdaniem nie masz się co przejmować ilością faz na tej płycie, zwłaszcza, że są porządnie chłodzone. Nie ma co popadać w manię "muszę-mieć-jak-najwięcej-faz"...

Zresztą jak dostaniesz płytę z gwary to sam sprawdzisz, czy ci odpowiada, jak nie, to ją komuś opchniesz i tyle :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gi3r3k - Słucham? Wszędzie piszą, że na boxowym chłodzeniu da się wykręcić na 4 ghz... M.in. dlatego go kupowałem ;D No ale cóż... Chyba nie temperatury są problemem jego niestabilności tylko napięcia... Brat podbija ciągle, ma już b.wysokie (ok. 1.35) i do 3.6 nie dociąga... Ma co prawda inną płytę... Jak podkręcać core na tej płycie? Ktoś podpowie? Podnosić szynę, sprawdzać orthosem, a jak niestabilny to co podnosić? Zostawić na auto, czy ustawiać ręcznie napięcia?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gi3r3k - Słucham? Wszędzie piszą, że na boxowym chłodzeniu da się wykręcić na 4 ghz... M.in. dlatego go kupowałem ;D No ale cóż... Chyba nie temperatury są problemem jego niestabilności tylko napięcia... Brat podbija ciągle, ma już b.wysokie (ok. 1.35) i do 3.6 nie dociąga... Ma co prawda inną płytę... Jak podkręcać core na tej płycie? Ktoś podpowie? Podnosić szynę, sprawdzać orthosem, a jak niestabilny to co podnosić? Zostawić na auto, czy ustawiać ręcznie napięcia?

Pozdrawiam

No tak, na chłodzeniu boxowym da się wykręcić 4GHz... jak ma się ciekawą sztukę. Zauważ, że standardowy wentylator jest w porównaniu z serią 65nm o połowę mniejszy. Radzę nie przekraczać 70*C na tym chłodzeniu.

A jeśli chodzi o podkręcanie... Widzę, że jesteś początkującym overclockerem. Niestety, 4GHz nie są zazwyczaj łatwe do osiągnięcia, trzeba trochę pokombinować z ustawieniami, zanim osiągnie się taką wartość. W celu edukacji przeczytaj sobie np. ten artykuł:

http://www.frazpc.pl/artykuly/578/45NM/dla...ORE/2/DUO/E8200

Co do napięcia... Poprzez klawisz + lub - możesz na MSI P45 podnosić napięcie o 0.01V. Jak masz dobrą sztukę, to dojedziesz do jakichś 3.6GHz, może 3.8GHz na rozsądnym napięciu bez większej znajomości większości ustawień. Cóż... życzę powodzenia :wink:

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Odrazu po rozpakowaniu zgrzyt... powinni przeszkolić ludzi od pakowania bo pierwsze co zobaczyłem to urwane dwa kołki od chłodzenia jeden od samodzielnego radiatora na mosach drugi przy radaiatorze z napisem dr.mos :angry: szczęśliwie miałem w domu dwa więc odrazu zamieniłemi i podprostowałem hp bo też się pogieły <_<

Na płytę nie wchodzi chłodzenie pentagram hp100 lite żeby go upchnąć trzeba trochę się namęczyć, raz że spiłować trochę koszyk(Ci co mieli dfi P35 dk więdzą o co chodzi :wink: ) po drugie może wejść tylko w pozycji pionowej ale tu przeszkadza radiator ten z napisem msi jest trochę za wysoki, trzeba go zdjąć i zerwać blaszkę z napisem, przejechanie palcem w odpowiednim kierunku powoduje rozpięcie żeberek radiatora i ich dowolne powyginanie może nie wygląda to efektownie ale przynajmniej mam cicho :razz:

Zabawa w OC też nie jest łatwa w dfi miałem po 10 minutach wszystko poustawiane, mam problemy z ustawieniem procka i memków tak jak na dfi nie były to wartości jakieś kosmiczne bo napiecia na płycie były ustawione na minimum. Moze to bios bo jest z 11 czerwca. jedyne mnie co zastanawia to to że podczas podkręcania rożnie zaleznie od nastaw w biosie w pwenym momencie płyta zaczyna wydawać dziwny "bzyk" jakby się coś rozpędzało i się wyłącza spotkał się ktoś z czymś takim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dziś otrzymałem z gwary MSI ;) Oddali mi nóweczkę :D Zmieniło się coś w kwestii beta biosów odkąd wcześniejszą uwaliłem?? Bo nie wiem czy przekładać mobasy czy czekać na biosy :P

No niestety nic nie wypuścili ostatnio, wciąż bios p32 beta jest najlepszy... Ale płyty przełożyć możesz :razz:

Pokręcisz trochę quada, sam jestem ciekaw, jak płytka się spisze. Wg wszystkich programów trzyma u mnie napięcia wprost rewelacyjnie - mam teraz ustawione 1.3875 w biosie, a pokazują ok. 1.39V w stresie. W idle niestety zawyża - mam 1.41V. A ciekaw jestem, co się stanie w przypadku quada...

@oliwer21

Koniecznie wgraj bios P32. Co do bzyków - niczego takiego nie mam... I jakie masz pamięci? Może to jest problemem. Zerknij na listę kompatybilnych pamięci (pierwszy post).

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruszaliście jakieś napięcia poza procem i pamięciami?? U mnie każda zmiana innych niż te prowadzi do sięgania do clr cmos...jakoś nie lubię zostawiać nic na auto :P

Mam tak samo... Ale nie ma z tym problemu, płyta najwyraźniej dobrze wszystko ustawia, mój aktualny wynik jest na większości ustawień na auto. Polecam też modyfikowanie cpu skew i mch skew, trochę to pomaga na stabilność, choć nie wiem, czy 65nm też to dotyczy, pewnie nie...

A nie masz innych pamięci? Tych OCZ? Bo najwyraźniej na muszkach nie pokręcisz za bardzo... Co do biosu, to codziennie przeszukuję internet w poszukiwaniu jakiejkolwiek nowości, ale na razie bez powodzenia...

EDYTA:

Panowie, zdobyłem NOWY bios! Konkretnie nową betę, ale lepszy rydz niż nic :D Wygrzebałem z jakiegoś chińskiego forum. Tu macie screena:

http://forum.coolaler.com/showthread.php?p=2130924

W CPU-Z wersja biosu to V25.3B3, a nasza P32 ma V25.3B2, tak więc pasuje na 99%.

Link w pierwszym poście.

EDYTA2:

Znalazłem już P35 BETA!! Skąd ci chińczycy to mają!?!? Czekajcie, na razie zgłębiam temat...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W oczekiwaniu na nowy bios chyba przyniosę z roboty OCZki, bo trochę wkurza mnie to że muszki nawet zbyt stabilne nie są przy 667mhz...

Czyżbym znów ja miał być tym, który zaryzykuje ten bios?? :E

Wgraj bios P35 beta, jest link w pierwszym poście, właśnie wgrałem, wszystko ok. Chińczycy twierdzą, że co nowsza beta, tym lepsza, więc spróbuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cewka skwierczy?!

to nie jest skwiercznie cewki... bo ten dźwięk to akurat znam :wink: (chodzi o cewki)

ustawienie procka na 270x10 przy napięciu 1,245 wydaje się stabilne reszta napięc na auto

usawienie na 300x10 powoduje że płyta resetuje się podczas bootowania zauważyłem że wtedy hp pomiędzy nb i sekcja zasilania jest prawie parzący też tak macie?

cos czuję że płytka na tym biosie daje za wysokie napięcia więc bez nowego biosu chba nic nie powalczę...

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nie mam czasu z tym walczyć :P Włożyłem Asusa, a MSI idzie dziś do sprzedania... Może jeszcze kiedyś wrócę do tego mobasa, ale raczej nie szybko :P

Asus w porównaniu z tą płytką jest oazą spokoju i bezproblemowości :razz: :razz:

Ej, nie skazuj tej płytki na potępienie. Po prostu masz muszki, których ta płyta na razie nie obsługuje. Moja rada dla wszystkich zainteresowanych kupnem tej płyty: sprawdźcie najpierw, czy płyta obsługuje wasze pamięci, bo możecie przejechać się jak Krzysiak.

A mnie ostatnio olśniło. Nie wiem, czemu na to wcześniej nie wpadłem... Pamięci kiepsko się kręcą, bo mam dodatkowo jednego Goodrama 1GB (z noname'owymi kościami). Dzisiaj wyjmę i spróbuję pokręcić na Kingmaxach.

Właśnie, jesteśmy chyba drugim forum na świecie, po tym chińskim, które ma linka do biosu P35 beta do tej płytki...

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien problem ze zworkami ... jak jest wszystko na def ustawieniach jest wszystko w porządku, stabilnie, ale gdy zmienię ustawienia na 333 (góra dół) to mam dual boota i ... nic. Trzeba robić clear cmos i przestawić zworkę na def (dół dół), żeby komp wstał. Podejrzewam, że problemem mogą być pamięci (Corsair TwinX 2x2 GB 800MHz CL5), choć wcześniej ustawiałem luźniejsze timingi i dalej to samo. Gdy wcześniej testowałem te pamięci szły na 980 MHz CL5, więc powinien spokojnie przetrzymać FSB 333...

Bios jest najnowszy. Liczyłem OC na poziomie ok. 350-370 MHz, a tu klops .. czy może być możliwe, ze dostałem taką padakę, że nic nie pójdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A procesor jaki masz? Zmieniając zworke musisz pamiętać tez o procesorze a więc załóżmy że masz jakiś z mnożnikiem x10 to wtedy na starcie dostaje o 3,33ghz a wtedy na danym napięciu może to być za dużo dla niego, daj zworkę na 200mhz, ustaw większe napięcie dla procka, powiedzmy z 1,4v i wtedy przestaw zworkę na 333mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój procesor to E7200. W ogóle nie działają mi te zworki. Z poziomu Biosu ustawiam 333 MHz + na procka 1.25V idzie wszystko bez problemu - 2 h w Orthosie, kilka pętel Super Pi, 3Dmarki itd. wszystko stabilnie. Ale gdy dam zworkę na ustawienia 333 to wtedy nawet do Biosu się nie da wejść, a wcześniej ustawiłem podwyższone napięcie dla NB, CPU oraz pamięci. Czy ktoś mógłby pokazać swoje ustawienia w Biosie w zakładce Cell menu? Dziękuję bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ostatnio olśniło. Nie wiem, czemu na to wcześniej nie wpadłem... Pamięci kiepsko się kręcą, bo mam dodatkowo jednego Goodrama 1GB (z noname'owymi kościami). Dzisiaj wyjmę i spróbuję pokręcić na Kingmaxach.

Jak poszlo krecenie na samych Kingmaxach? Zastanawiam sie wlasnie nad ta plytka lub Asus P5Q Pro i 7200.

Edytowane przez Monaro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak poszlo krecenie na samych Kingmaxach? Zastanawiam sie wlasnie nad ta plytka lub Asus P5Q Pro i 7200.

Z tego co pamietam, niewiele lepiej... A dokladniej ci nie powiem, bo jestem za granica i do kompa bede mial dostep za jakies 3 tygodnie. A czy warto kupic ta plyte? Kreci sie niezle, chinczycy wyciagaja 600 na FSB na najnowszej becie, jedynym mankamentem jest OC pamieci, ktore kreca sie troche gorzej niz na innych plytach. Jeszcze ta wybrednosc na pamieci... Decyzje musisz podjac sam.

@arni92-14

Objawy masz takie, jakbys przesadzil z OC. Moza ustawiasz zworke na 400MHz? To by wszystko tlumaczylo. Sprobuj je poprzestawiac az w koncu zalapie.

A jak nie, to trudno. Zworka sie nie przejmuj, i tak nic nie pomaga w OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba po prostu trafiłem na totalną padakę ... testowałem na innym kompie (P5Q Pro, A-Data EE 800 C4) i max poszedł na FSB 285 .. mimo zdolnej pamięci i płyty (na tamtym configu tylko z E8200 robi ok. 510) .. chyba się zaraz potnę....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już niemam sił... zmiana biosu i dalej to samo lekka próba oc czyli 300x10 czyli powinno być nic dla mojego procka i tej mobo a po 2 minutach orthossa wcześniej wspomniany bzyk i reset potem płyta nie jest stabilna nawet bez oc przez jakiś czas ciągle bzyczy i się resetuje.

Dziwi mnie to że przy fsb 300 i napięciu proca 1,3V radiator z nalepką dr.mos wręcz parzy. i chyba przez to płytka nie jest stabilna bo jak wystygnie to jest jakby lepiej.

Ma ktoś też takie problemy?

P.S. jest ktoś, kto użyczy mi ewentualnie na czas gwary ten pojedyńczy radiator od zasilania wzamian dam swój, ma trochę podięte finy ale spałnia zadanie?

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam plyte Msi P45 Neo3-FR bios 1.4. (dopisuje sie tutaj bo nie widze watku o neo3 :P)

Interesuje mnie dokladny opis funkcji biosu, zwlaszcza zakladka ClockGen Tuner ( ze szczegolowymi opisami funkcji CPU/PCX Clock Drive 700-1000mV oraz CPU/MCH Clock Skew 100-1400ps) - do czego sluza itd.

Rowniez chcialbym wiedziec jak ustawic MCH VTT ICH Voltage, na auto dojechalem do 540fsb.

Kolejna sprawa to PL (Performance Level - MemSet) przy fsb 333 PL=7 / fsb np 450 PL=10 - da sie to jakos w biosie ustawic? No i czy to ma znaczacy wplyw na wydajnosc/stabilnosc? bo w Everescie niewielki przyrost w testach odczytu pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Mam plyte Msi P45 Neo3-FR bios 1.4. (dopisuje sie tutaj bo nie widze watku o neo3 :P)

Interesuje mnie dokladny opis funkcji biosu, zwlaszcza zakladka ClockGen Tuner ( ze szczegolowymi opisami funkcji CPU/PCX Clock Drive 700-1000mV oraz CPU/MCH Clock Skew 100-1400ps) - do czego sluza itd.

Rowniez chcialbym wiedziec jak ustawic MCH VTT ICH Voltage, na auto dojechalem do 540fsb.

Kolejna sprawa to PL (Performance Level - MemSet) przy fsb 333 PL=7 / fsb np 450 PL=10 - da sie to jakos w biosie ustawic? No i czy to ma znaczacy wplyw na wydajnosc/stabilnosc? bo w Everescie niewielki przyrost w testach odczytu pamieci.

Akurat 540MHz to prawie kres tej plyty:

Płyta ma potencjał, korzystając z naszego testowego procesora Core 2 Duo E6320 udało nam się z płyty wykrzesać w pełni stabilne FSB 550 MHz z dobrą wydajnością pamięci. Musieliśmy w tym celu zwiększyć napięcie MCH do około 1,45V co skutkowało całkiem sporym jego nagrzewaniem. Płyta była jednak w pełni stabilna. Układ zasilający procesor przy napięciu CPU 1,6V cechował się niewielkim spadkiem napięcia pod obciążeniem (Vdropem) – nie przekraczał on 0,04V.

Nikt ci wiecej nie powie, bo masz chyba ta plyte jako pierwszy na forum :D A temat w najblizszym czasie poszerze o Neo3-FR i Neo-F, tak wiec mozna pisac tutaj o tych plytach.

Mozesz jeszcze poczytac wiecej o tej plycie tutaj:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-36

http://www.frazpc.pl/artykuly/613/Trzy/raz...O3FR,/PLATINIUM

No i daj jakies screeny z wynikami OC! :wink:

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie potrzebuje okielznac te skewy i clocki z gentunera, na co to co i jak zmienic zeby bylo stab :)

Narazie poki co wszystko na auto (poza vcore i vram)

gadzina na 540 nie chciala sie zaladowac do konca, strasznie dlugo sie ladowala po ekranie powitalnym, wkoncu odpuscilem

narazie co wycisnalem na auto bez zmian clockgena

Dołączona grafika Dołączona grafika

Dołączona grafika na 530 tez daleko do stabilnosci, nawet 1M nie zliczyl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, nieliczni posiadacze Neo2-FR! Ukazała się nowa beta do tej płyty, wersja P36, link w pierwszym poście. Świeżutka, nieśmigana, prosto od chińczyków :D . Lecz nawet u nich nie ma na razie nikogo, kto by opisał zmiany. Osobiście niestety nie sprawdzę (ehh, te wakacje), więc liczę na kogoś innego...

Minęły jakieś 3 tygodnie od ostatniej bety, więc może poczynili jakieś postępy... Najciekawszy jest jednak fakt, że ostatni oficjalny bios jest z czerwca! Ciekawe... Ma ktoś jakąś teorię?

@DziubekR1

Jeśli chodzi o MSI, to dual-boot istnieje, ale jest ''nie-do-końca'' naprawiony tak jak w P35, a więc występuje przy odłączeniu listwy i zmianie woltażu w biosie. Przejrzyj jeszcze temat o P5Q, ale ten fakt dotyczy chyba wszystkich płyt opartych o P45.

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie wyposażyłem się w P43- Neo-F

uboższa wersja P45, ale też zasilanie 3 fazowe, więc skoro nie widać różnicy :-D

zobaczymy co potrafi :-)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy MSI p45 Neo2-FR działa bezproblemowo z pamięciami A-data 2x1gb Extr. Edt. 800+ oraz 1066+?? Wydaje mi się ze ich numery są na liście kompatybilnych ale nie mam obecnie jak tego sprawdzić, proszę o potwierdzenie ich kompatybilności jeżeli macie jak.

Druga sprawa to jakiego oc mozna się spodziewać po tych 800+? oc 24/7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi