Skocz do zawartości
Gi3r3k

Msi P45 Neo-f / Neo2-(fr,fr2,fir) / Neo3-(fr,fir)

Rekomendowane odpowiedzi

TiGeR5, możesz podać link do tego biosa, lub przynajmniej nazwę. Googłowałem dosyć długo i nie znalazłem ;)

Linka do nowego biosu znajdziejsz w pierwszym poście.

Muszę w końcu trochę uaktualnić nazwę tematu i uprościć pierwszą stronę. Pojawiło się sporo nowych płyt (np. Neo2-2FR czy FIR), a i wygląda na to, że płyta, od której się zaczął temat, została zastąpiona przez nową rewizję, moim zdaniem gorszą, zwłaszcza wizualnie. Pewnie wersja Platinum gorzej się sprzedawała i stąd te zmiany...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde ten bios wygląda na to, że faktycznie lepszy.

Udało się odpalić kompa nawet na FSB 550 i na GTL na auto - niestety niestabilnie.

Próbuje właśnie ustabilizować szyne 533 i ni cholery nie mogę znaleźć ustawień - sugestie mile widziane.

Może komuś się udała ta sztuka?? Proszę o podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bry.

Posiadam e8400 E0

MSI p45 neo3 fir pcb 1.1

2x2 patrioty 800 cl4

Corsair 450W

No i byly problemy wczoraj , cos sie kaszanilo plyta nie chiala wstac, wstala, wiatraki on i restart (bez beeep:P) Wkoncu wstala wszystko instalnalem, dzis mi zona dzwoni ze komp sie nie wlacza.. :damage_wall:

Poczytalem ze bios 2.1 nie byl dobry dla niej, bo dopiero NAJNOWSZY 2.3 wspiera e8400 E0 no wiec dzis z roboty przytaszczalem floopa, szybki flash biosa.

I jade wlasnie na 2.3:)

Plytka wydaje sie w porządku na szybko 8.5x479 i 1.260 oraz ramy loozno 960 -5-5-5-15

Super pi 11s, orthos od godziny 72stopnie

Koncze wiec do poki nie zmienie chlodzenia (freezera mam teraz) bo szkoda smażyć:)

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=479972

Ma ktos tylko jakis poradnik jak wszystko pustawiac? Bo poza napieciami vcore i v ram jest masa innych jakies mV jednostki^^ normlnie kosmos..

p.s dam znac (wiecej czasu potrzeba) czy bios 2.3 rozwiazal problemy z startem plyty:) bo narazie wyglada ok:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jestem zainteresowany konkretnie tą płytą(http://proline.pl/sklep.php?prodid=MSI-P45+NEO2-FR) i w związku z tym mam kilka pytań:

1. czy wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu czy coś zmienili w nowej rewizji??

2. czy posiada przycisk resetu biosu na tylnym panelu?

3. czy płyta posiada możliwość zapisu profili biosu?

4. czy w komplecie są( na wzór asusa) konektorki ułatwiające podłączenie przycisku start, reset, hdd-led, pwr-led?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jestem zainteresowany konkretnie tą płytą(http://proline.pl/sklep.php?prodid=MSI-P45+NEO2-FR) i w związku z tym mam kilka pytań:

1. czy wygląda dokładnie tak jak na zdjęciu czy coś zmienili w nowej rewizji??

2. czy posiada przycisk resetu biosu na tylnym panelu?

3. czy płyta posiada możliwość zapisu profili biosu?

4. czy w komplecie są( na wzór asusa) konektorki ułatwiające podłączenie przycisku start, reset, hdd-led, pwr-led?

1.wygląda dokładnie jak na zdjęciu które pokazałeś, nowa rewizja ma nazwę FR2(chyba :wink: )

2. tak

3. tak, 4

4. tak

i wiesz już wszystko :razz:

Edytowane przez oliwer21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie czy macie problemu z Radkiem 4850 na tej płytce ?? Dokładnie mam MSI P45 Neo2, A-Daty EE 800 2x2 GB, E7200 i Radka 4850 - walczę z kompem od 2 miesięcy - wymieniłem zasiłkę ... Bios 3.3 ze stronki MSI ...

Niby wszystko fajnie ale: nie można zrobić OC Radka - jak tylko coś zmienię mam auto reset .... (wina płyty może ?)

Może trzeba w Biosie cos ustawić ? o czym nie wiem ? albo najzwyczajniej podkręcić proca i ramy - może coś da ? Bo na 3 godziny grania 2 resety to dla mnie sporo ... jak na razie mam wszystko na auto - a to chyba aż żal - trzeba coś podkręcić - żeby chociaż te 3 GHz trzymał ...

Dodam że na Procku siedzi Karakorum ... więc temp w normie ... i jak czytam Bios jest strasznie zagmatwany - a instrukcja mi nie pomaga ...

Jak ktoś ma jakis pomysł czy można cos ustawić w Biosie konkretnie pod Radka - moze się poprawi ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MSI P45 Neo2 - FR (drugi obrazek z pierwszej strony :) ) A radek to 4850 Palit 512 MB ... Wszystko jak na razie na standard / auto - nic nie zmieniane ... nie kręcone ...

A nie będę ukrywał że na prawdę chcę coś pozmieniać - OC proca i ramu ... może paradoksalnie ustabilizuje mi to grafę ... Tylko jeszcze nie za bardzo wiem jak ale dużo czytam ...

Może na początek - czy zmieniać coś konkretnego w Biosie pod grafę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to najwyższa pora obadać timingi pamięci bo na auto różnie z tym bywa. Popatrz czy command rate masz na T2. Zwróć uwagę na napięcie proca z tego co wiem to w MSI nie ma loadline callibration czy load line callibration, ale jest" wspaniały " dyrektor moss :P i są vdropy więc warto ustawić proca lekko ponad defaultowe napięcie. Tak samo z pamięciami daj im coś w okolicach 2V , bo może Ci płyta ustawiłą na auto jakoś nisko. Wszystko z palca ustawiaj a nie auto , bo to o kant [gluteus maximus] rozbić.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady: pozwolę sobie podać trochę danych z Biosa jak wróce z pracy do domu - mam nadzieje że trochę mi pomożecie i uda mi się trochę wykręcić sprzęt...

Poza tym rozumiem ze pewnie po każdym takcie wzwyż trzeba sprawdzić stabilność... OCCT może być ? zwłaszcza że widzę u Ciebie Gregor1230 że wykręciłeś proca na 4 GHz - mi osobiście 3,4 wystarczy... i tak btw: zauważyłeś różnicę po podkręceniu proca ?

Poza tym musze rozgryść biosa - funkcje i co,gdzie i jak ...

i jeszcze jedno - jak w końcu postępować ze zworkami ??? całkowicie je wyrzucić ? ustawić na jakiś konkretny przedział ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje ustawić zworki na 333 - w moim przypadku najlepsze oc jest wtedy.

Co do postu wcześniejszego to nei zgodzę się z tym że płyta ma spory Vdrop - tak naprawdę celowo podaje wyższe napięcie aby pod pełnym obciążeniem było takie jak ustawimy w biosie.

A różnice po podkręceniu proca zobaczysz i to znaczną :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - zworki ustawię sztywno na 333 ...

I teraz jeszcze kilka pytań: przed OC chcę w miare poukładać sobie w Biosie pozostałe parametry...

Rozumiem ze:

1) szyne PCI ustawiam na 33,33 MHz

2) szyne PCI Express na 100 MHz - i tu jest problem - nie mogę znaleźć w Biosie tych ustawień ... :( a chcę sprawdzić na jakiej szynie PCI-Express chodzi obecnie karta ...

Do tego jeszcze trochę pytańz kategorii podstawowe -

3) zmieniam takt proca operując FSB ? mnożnika nie ruszam ?

4) Dzielnik FSB:RAM sztywno 1:1 ? (OC Ram-u zajmę się później).

5) Wyłączenie opcji EIST powinno dać mi dostęp do wszystkich funkcji tak ? Zakładam zwiększanie FSB i test OCCT na 20 minut co ok 30 MHz ... Jak siada - podnosze V proca ...

Chyba że mogę iść na skróty i od razu zwiększyć FSB - ale pewnie to zbyt drastyczne podejscie...

Wiem że trochę mieszam - ale jak mi pomożecie to stanę się dzięki Wam początkującym "overclockerem" :)

Sorki jak są to dosyć banalne pytania ale to mój 1 PC po 5 latach używania laptopów - a w laptopie OC poddawałem tylko grafe i wiatraki :) (sorry za ot)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szynami PCI sie nie przejmuj.

Proponuje na starcie ustawić fsb o około 20 w górę później jak się okaże nie stabilny system to co 5 np.

Mnożnika raczej nie ruszaj - chyba że będziesz chciał wycisnąć większe fsb to wtedy trzeba zjechać mnożnikiem jak w moim przypadku bo bym musiał proca odpalić na 550x8 :P

EIST w takim przypadku zostaje włączony.

Pamiętaj żeby speed spectrum wyłączyć bo nie poszalejesz.

Generalnie myślę że na codzien masz szanse wyrwać te 3,5-3,8 z proca.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok - zworki ustawię sztywno na 333 ...

I teraz jeszcze kilka pytań: przed OC chcę w miare poukładać sobie w Biosie pozostałe parametry...

Rozumiem ze:

1) szyne PCI ustawiam na 33,33 MHz

2) szyne PCI Express na 100 MHz - i tu jest problem - nie mogę znaleźć w Biosie tych ustawień ... :( a chcę sprawdzić na jakiej szynie PCI-Express chodzi obecnie karta ...

Do tego jeszcze trochę pytańz kategorii podstawowe -

3) zmieniam takt proca operując FSB ? mnożnika nie ruszam ?

4) Dzielnik FSB:RAM sztywno 1:1 ? (OC Ram-u zajmę się później).

5) Wyłączenie opcji EIST powinno dać mi dostęp do wszystkich funkcji tak ? Zakładam zwiększanie FSB i test OCCT na 20 minut co ok 30 MHz ... Jak siada - podnosze V proca ...

Chyba że mogę iść na skróty i od razu zwiększyć FSB - ale pewnie to zbyt drastyczne podejscie...

Wiem że trochę mieszam - ale jak mi pomożecie to stanę się dzięki Wam początkującym "overclockerem" :)

Sorki jak są to dosyć banalne pytania ale to mój 1 PC po 5 latach używania laptopów - a w laptopie OC poddawałem tylko grafe i wiatraki :) (sorry za ot)

IMO w biosie nie grzeb za bardzo bo się jeszcze pogubisz na samym początku, płytka nie jest trudna w OC jak wiesz co robić

przeczytaj sobie to:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3426

może coś pomoże :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki - artykuł studiuje od dłuższego czasu ;)

Niestety najwcześniej usiądę w sobotę nad OC ... i wtedy na pewno poproszę o małą pomoc... a tak tylko na szybko - zwiększyłem sobie FSB z resztą na auto i wyciągnąłem 3 GHZ... OCCT przez 30 min bez problemu ... zapowiada się ciekawie jak odgadnę inne funkcje Biosa..

Jak na razie dzięki wszystkim za pomoc - jak to się mówi - w grupie siła :)

A tak w ramach OT - Radek mi zaczął działać normalniej - bałem się że to coś z PCI mam nie tak - ale wyciągnąłem, przeczyściłem wentylator... dałem wiatrak 6x6 pod grafe - i chodzi leeeepiej :) Swoją drogą - nie kupujcie Radka 4850 PALITA - strasznie kiepskie ma chłodzenie ... może czas cos na nie założyć ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla MSI neo3 FR wersja biosu 1.6 chyba nie jest za szczesliwa - przynajmniej u mnie. Pamieci maja jakie chca opoznienia i OC FSB spadlo o 15mhz. Napisalem do msi, to dali mi bete 1.7 jak by ktos chcial. Spytalem sie tez czy nie mogli by dodac mnoznika 1:1.4 dla fsb:ram, ale niestety nie mogą :)

http://mas1o.w.interii.pl/A7514IMS.171

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytalem sie tez czy nie mogli by dodac mnoznika 1:1.4 dla fsb:ram, ale niestety nie mogą :)

A co to za mnożnik w ogóle? Żaden producent nie ma takiego. Jak cos to 1:1.5, możliwe ze pojawi sie w Neo2, ale ja nic jeszcze nie moge potwierdzic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do bardziej doswiadczonych kolegow w OC na MSI P45 Neo2-FR - Bios 3.3 (oficjalny), zworki na 400.

Troche sie wczoraj bawilem (do 4 rano ;) ) PRzeczytalem caly topic i troche pogooglowalem.

Ostecznie stanelo na fsb 470 (mem 1:1) Czuje jednak pewien niedosyt i mam chrapke chociaz na fsb500

CPU Voltage (V): 1.3v

DRAM Voltage (V): 2.2v

reszta auto

Kombinowalem podbijaniem poszczegolnych napiec ale bez rezultatu..

4x4GB GoodRAM GR800D264L5/8GDC - timingi:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jesli ktos moglby podzielic sie swoja wiedza i zaproponowac jakies ustawienia, poradzic na jakie napiecia i timingi zwrocic uwage bo overclocker ze mnie niespecjalny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim jak na mój gust przestaw zworki na 333.

Druga rzecz nigdy nie zostawiaj VTT, MCH na auto jak podkręcasz.

Trzecia sprawa nie wiem jaki masz ram ale jeśli to jest 1066 to ja proponuje zrobić tak:

Ustaw FSB na 500 (ale nie od strzału zacznij od 450 co 20 powiedzmy)

Napięcie na CPU możesz zostawić 1,3 - VTT ustaw na 1,25V

MCH proponuje w okolicy 1,22-1,3V

I teraz koniecznie wyłącz eista - ustaw mnożnik tak żeby procesor szedł na powiedzmy nie całe 4ghz - robimy tak dlatego, że chcemy znaleźć maksymalną szyne FSB - GHz zajmiemy się później.

Jeśli ram masz 800 to pewnie będziesz musiał podbić na niego napięcie żeby uzyskać te 1000MHz.

To tyle ode mnie.

Powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostecznie stanelo na fsb 470 (mem 1:1) Czuje jednak pewien niedosyt i mam chrapke chociaz na fsb500

No i niestety, ale na tym pewnie stanie... Ewidentnie pamięci cię ograniczają i nic dziwnego - kości 4GB cienko się kręcą na razie, tak samo było z 2GB jak zaczęli je wypuszczać na rynek. Na razie ich jedyną zaletą jest... pojemność.

Zrób to, co TiGeR5 poradził. Ja jednak, na twoim miejscu, najpierw zająłbym się określeniem możliwości OC pamięci - zmniejsz mnożnik do x6, mnożnik 1:1 i jedziesz do góry. Wtedy będziesz wiedział, czy 500MHz leży w ich zasięgu.

TiGeR5, te pamięci to 800, oznaczenia na to wskazują:

GoodRAM GR800D264L5/8GDC

Edytowane przez Gi3r3k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi