TiGeR5 Opublikowano 24 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2009 TiGeR5, te pamięci to 800, oznaczenia na to wskazują:Faktycznie nie zwróciłem uwagi. Niestety raczej w takim razie go blokną pamięci. BTW jakoś dziwnie kolega niby ma 4x4Gb a memset pokazuje kość 2Gb. Jedyne ratunke obniżyć PL pamięci na 12-13 i podbić napięcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 29 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2009 Faktycznie nie zwróciłem uwagi. Niestety raczej w takim razie go blokną pamięci. BTW jakoś dziwnie kolega niby ma 4x4Gb a memset pokazuje kość 2Gb. Jedyne ratunke obniżyć PL pamięci na 12-13 i podbić napięcie. Niestety utknalem na 479 do tego niestabilnie, nie pomoglo luzowanie alpha timingow, podbijanie napiec ale i tak kiedys jeszcze do tego wroce bo na chwile obecna braklo mi cierpliwosci. Skrecilem FSB do 450MHz zeby pamieci i procek mialy okragle czestotliwosci (4GHZ / 900MHz) ;) fsb 479Mhz mem 958MHz 6-6-6-18: CPU-Z poprawnie odczytuje ilosc pamieci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Generalnie nadrabiasz prockiem widzę bo czas dostępu do pamięci nie masz taki zły jak na te timingi. Możesz więc być zadowolony. A co do RAMu to ciężko wyczuć czy to nie będzie po prostu ich górna granica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaliforniaBoy Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Witam wszystkich :) Ja mam problem, ponieważ posiadam płytę MSI P45 Neo3 i gdy ustawię standardowe 1000 mhz dla pamięci Mushkin RedLine to komputer nie wstaje.. Oczywiście napięcie, timingi a nawet tRAS ustawiłem, ale tylko na BIOS'ie 1.5 działało, po przesiadce na 1.6 znowu to co wcześniej.. No i też coś słabo kręci się mój 8400 :/ nie wyciąga nawet 3,8 ghz nawet przy napięciu 1,4 :| może wiele innych ustawień pomijam? Co zrobić z tymi pąmiątkami i procem? Dzięki, pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 W najgorszym przypadku - czego Ci nie życzę oczywiście - w obu przypadkach masz racje. Zakładając że to mushkin to pewnie nie ale zakładając że to MSI to może mieć "fochy". Co do procka to wiesz dzisiaj u znajomego próbowałem wycisnąć coś z E8200 i na 3,3 niestety 1,3V było mało - więc mówię kurde trudno może na 1,35V poleci no i 3...4...5...6s i stopped orthos leży - więc może po prostu - "straszna padaka" - ale oczywiście nie życzę. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaliforniaBoy Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Teraz to tak u mnie wygląda: pamięci RAM ustawione są na 5-5-5-15 i 2.1 V (według zaleceń producenta, czyli jak zwykle) oraz dzielnik AUTO co daje 960 mhz, gdy ustawię dzielnik ręcznie choćby na tyle samo to komp nie wstaje.. Tak jak mówiłem, w BIOS 1.5 było dobrze, a teraz znowu nie coś się kaszani z tą częstotliwością. Niestety nie mogę wrócić do poprzedniej wersji. Procesor ma 3600 Mhz i je 1.30V (dałem kilka 0,01V na zapas), temperatura w stresie do 58 C, czyli nieźle jak na standardowe chłodzenie : ) Problem pojawia się, gdy przechodzę granicę 400 FSB. Od 400 do 412 komputer się uruchomi, ale ORTHOS wywala błąd nawet przy 1,38V. EDIT: Spróbowałem ok. 470 FSB x 7,5 co dało ponownie 3600 Mhz dla procesora i 960 Mhz dla pamięci RAM i komputer uruchomił się normalnie. Wynika z tego chyba jednoznacznie, że jest to wina słabego egzemplarzu. Jeśli tak się okaże to będę próbował wycisnąć ile się da do 412 FSB (x 9) i zmniejszyć napięcie. Teraz testuję ORTHOSem. Co o tym sądzisz? Edytowane 3 Lutego 2009 przez CaliforniaBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Może po prostu masz dziurę w fsb. Może byc tak właśnie że nie lubi płyta np 420-470fsb. BTW nie bardzo rozumiem dlaczego nie możesz wrócić do starszego biosu?? Spróbuj jednakoż 500x6 lub 485x6 i zobacz jak wyjdzie. Może się okazać że będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaliforniaBoy Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Albo nie przeczytałeś do końca mojego postu, albo go nie zrozumiałeś : ) Napisałem w 'EDIT', że uruchamia się na ustawieniach np. 465 x7,5. Problemem staje się przekroczenie 3600 Mhz, czyli więcej nie wyciągne. ORTHOS po godzinie nie pokazał błędów na ustawieniu 1,30V i 400 FSB. Sprawdzę jeszcze jak się zachowuje w grach i jeśli wszystko będzie dobrze to schodzę napięciami. Później podkręcę kartę grafiki. Eh.. po prostu taki egzemplarz, ale dobre i te 7,2 Ghz : ) Mam nadzieje, że teraz wszystko klarownie napisałem Ci :) Edytowane 3 Lutego 2009 przez CaliforniaBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) To widać nie zrozumiałem - godzinka robi swoje. Pozdrawiam i powodzenia. Edytowane 4 Lutego 2009 przez TiGeR5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) @Tiger5 Uwierz mi pracuję przy tych płytach dość długo i przy sporym OC Vdrop jest znacznie większy niż przy produktach konkurencji zwłaszcza tych które mają opcje kalibracji itd , jednakże nie ma dramatu ;). Edytowane 4 Lutego 2009 przez Gregor1230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaliforniaBoy Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Nie szkodzi : ) Wiadomo, że niektóre modele ciągną do 4 Ghz, ale wyciągnąłem ile się dało. Postanowiłem dać na równe 400 FSB, czyli 3,6 Ghz i 960 Mhz dla pamięci : ) Zaraz zrzucę napięcie i zobaczymy : ) PS O co chodzi z tym OC Vdrop? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Chodzi o to że im wyższe napięcie na procek i im większe fsb tym vdrop rośnie - Vdrop czyli różnica w napięciu które ustawisz w biosie dla procesora a faktycznym jakie płyta mu podaje. Co do wypowiedzi kolegi wyżej to pewnie i ma spory Vdrop nie będę tego podważał ale pewnie od tych z możliwością kalibracji jest zdecydowanie tańsza ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaliforniaBoy Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Aha :) Ja zszedłem do 1,29V i działa stabilnie. Testuje obecnie ORTHOSem, a potem odpalę 3DMarka Vantage i sprawdzę wydajność : ) Trzeba pamiętać, że ważny jest również kompromis między temperaturą i napięciami a częstotliwością pracy procesora. Wiadomo, że wyższe napięcia mogą skrócić jego żywot : ) Biorę się później w końcu za podkręcanie karty :D Edytowane 4 Lutego 2009 przez CaliforniaBoy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Vdroop to nie jest to co napisal TiGeR5. Vdroop to jest różnica napiec pomiedzy stanem spoczynku (idle) a obciazeniem (load). Im wiekszy jest vdroop tym gorzej bo trudniej sie kreci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 No to też miałem na myśli generalnie - wiadomo że chodziło o opcje obciążenia kompa - nie dopisałem po prostu mając to w domyśle ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Panowie czy ktoś z was ma może screena gdzie są punkty pomiarowe napięcia procesora na tej płycie MSI - p45 neo2?? Bardzo prosze o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Zastanowmy się gdzie mogą być... na gorze radiatora? może na 3 warstwie laminatu? a może na jednej z nóżek cewki? Te płyty maja DrMOS wiec ciężko mierzyć na tranzystorach. Ewentualnie można jeszcze pomierzyć na rezystorach w okolicy proca, ale to dużo szukania będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Domyślam się że nie jest to łatwe stąd pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Najlepiej na nóżce jednej cewki od sekcji zasilania proca z tylu pyty (plecy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Kurde będę musiał gdzieś poszukać jakiegoś screena - na gołe oko ciężko trafić kurde. Dzięki za zainteresowanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kean Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Cewki mają grubsze "nóżki" niż kondziory. Chyba ze plyte masz w obudowie, to wtedy bedzie juz lekki klopot z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ironfan Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Panowie mam problem, przy podkręceniu FSB w BIOSie na 400Mhz (zworka na 333Mhz) wszystko śmiga ładnie, ale gdy przestawię zworkę na 400Mhz komp się nie włącza.. (cały czas restart, ekran czarny). Przy przekroczeniu 400Mhz w BIOSie Orthos wali błędy po 5 sekundach. Co robić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Cewki mają grubsze "nóżki" niż kondziory. Chyba ze plyte masz w obudowie, to wtedy bedzie juz lekki klopot z tym. No właśnie niestety jest w budzie. Będę jednak za niedługo montował WC to płytę będę zmuszony wyjąć więc może wtedy coś poszukam. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcellll26 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Witam jestem nowy na forum chcialem zapytac o pamieci nic nie moge z nimi zrobic ochodzi o oc .Mam ustawiony dzielnik 1:1.20 Przy FSB 445, mnoznik x9 nie moge ich podrecic ani troch poniewaz wystepuja bledy w SUPER PI albo w winie moze czegos poprostu nie ustawilem.Prosze o wskazowki RAM to OCZ reaper 1066 CL5.Mam plyte na chipsecie A3 Edytowane 17 Lutego 2009 przez Marcellll26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeku Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Ustawiłeś Reaperom 2,1-2,3V ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcellll26 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) tak nie mialo to znaczenia ale mnie ustawielem pamieci na sztywno nie chocdzi o rubryke 5-5-5-15 tylko to nizej gdzie jest 42-6 itd tam sie nie zaglebialem ale zmiana napiecia na ramie nic nie zmieniala moje napiecia CPU.V - 1.27 DRAM.V -2.1 MCH.V -1.29 VTT FSB.V -125 EIST DISABLE C-STATE TECH DISABLE reszta na auto Edytowane 17 Lutego 2009 przez Marcellll26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Oczywiście BIOS masz najnowszy?? No i muszę Ci powiedzieć, że niestety ale moduły 2x2gb 1066 nie kręcą się za specjalnie. Moje lecą na marnych 1090-1100 i to ich koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcellll26 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Tak bios najnowszy, czyli wiecej nie wyciagne? :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TiGeR5 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Spróbuj jeszcze obniżyć PL pamięci - czasem to daje jeszcze pare MHz - powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcellll26 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 PL a mozesz jasniej? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...