Pawel80 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam Potrzebuje porady odnosnie zmiany rozmiaru partycji systemowej. Otoz..... kupilem nowy dysk SATA 640 GB i zaczalem instalowac Viste (ultimate 64-bit), niestety instalator okazal sie uproszczony do granic mozliwosci w taki sposob, ze nie udalo mi sie uruchomic partycjonowania dysku juz podczas instalacji. Pomyslalem sobie - dobra - zrobie to spod systemu. Vista zainstalowala sie na calym dysku (640 GB). Po zaladowaniu systemu uruchomilem zintegrowany z Vista program do zarzadzania dyskami (Narzedzia administracyjne -> zarzadzanie komputerem -> ... ). Efektem jego dzialania bylo utworzenie dwoch partycji po ok. 300 GB, z czego ta pierwsza to partycja systemowa. Ta druga udalo mi sie bez wiekszych problemow podzielic na 3 mniejsze. Nie moge sobie natomiast poradzic z ta pierwsza. Ten program (diskmanager) wogole nie pozwala zmniejszyc jej rozmiaru (tzn. nie moge wpisac wybranej wielkosci w MB). Probowalem tez zewnetrznego programu Paragon Disk Manager 9.0 (trial), ale efekt podobny tj. moge wpisac zadana wartosc w MB, ale nie moge zaakceptowac tej operacji. Moje pytanie.... Jakiego programu uzyc aby pod Vista 64-bitowa zmniejszyc rozmiar partycji systemowej bez utraty danych? A moze trzeba cos w BIOSie zmienic lub jakas funkcje w Windowsie ustawic, by moc dokonac tego zmniejszenia. Czy moze jedynym wyjsciem jest ponowna reinstalka Visty z wczesniejszym podzialem na partycje z wykorzystaniem innego programu (np.jakies liveCD czy instalator XP)? Pozdrawiam Paweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Nie trzeba żadnego livecd czy xp żeby zainstalować vistę z podziałem na partycje. Co do samego zmniejszania partycji to Gparted dobrze sobie z tym radzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...