Skocz do zawartości
Pawel80

Problem Z Partycją Systemową Visty Ultimate X64

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje porady odnosnie zmiany rozmiaru partycji systemowej. Otoz..... kupilem nowy dysk SATA 640 GB i zaczalem instalowac Viste (ultimate 64-bit), niestety instalator okazal sie uproszczony do granic mozliwosci w taki sposob, ze nie udalo mi sie uruchomic partycjonowania dysku juz podczas instalacji. Pomyslalem sobie - dobra - zrobie to spod systemu. Vista zainstalowala sie na calym dysku (640 GB). Po zaladowaniu systemu uruchomilem zintegrowany z Vista program do zarzadzania dyskami (Narzedzia administracyjne -> zarzadzanie komputerem -> ... ). Efektem jego dzialania bylo utworzenie dwoch partycji po ok. 300 GB, z czego ta pierwsza to partycja systemowa. Ta druga udalo mi sie bez wiekszych problemow podzielic na 3 mniejsze. Nie moge sobie natomiast poradzic z ta pierwsza. Ten program (diskmanager) wogole nie pozwala zmniejszyc jej rozmiaru (tzn. nie moge wpisac wybranej wielkosci w MB). Probowalem tez zewnetrznego programu Paragon Disk Manager 9.0 (trial), ale efekt podobny tj. moge wpisac zadana wartosc w MB, ale nie moge zaakceptowac tej operacji. Moje pytanie....

Jakiego programu uzyc aby pod Vista 64-bitowa zmniejszyc rozmiar partycji systemowej bez utraty danych? A moze trzeba cos w BIOSie zmienic lub jakas funkcje w Windowsie ustawic, by moc dokonac tego zmniejszenia. Czy moze jedynym wyjsciem jest ponowna reinstalka Visty z wczesniejszym podzialem na partycje z wykorzystaniem innego programu (np.jakies liveCD czy instalator XP)?

Pozdrawiam

Paweł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi