Piotrek2006 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Witam Chciałbym się was poradzić jako, że dopiero zbieram doświadczenie w tej materii. Zmieniam pastę w moim starym sprzęcie ponieważ coś ostatnio się zdaje przegrzewać i zwiesza się bez dodatkowego chłodzenia. Dlatego postanowiłem że zajrzę do środka i zmienię pastę termoprzewodzącą (sprzęt ma już z 7lat). Posiadam pastę ceramique arctic silver - jestem już po lekturze kilku artykułów, lecz nigdzie nie znalazłem informacji o paście, która znajduje się na radiatorze i właściwie prawie nie styka się z rdzeniem procesora - wygląda to tak czy mam tę pastę zetrzeć? i na sam procesor nałożyć nową pastę (oczywiście cieńką warstwę) ps. czy te malizny które się odcisnęły w tej paście brudem też mają mieć styk poprzez pastę z radiatorem? Edytowane 28 Lipca 2008 przez Piotrek2k6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Wyczyść radiator całkowicie z pasty, posmaruj nową tylko rdzeń procesora (o 'maliznach' zapomnij) i załóż radiator. Ot, cała sztuczka :-) Oczywiście radiator zakładaj tak, by nie ukruszyć rdzenia. Edytowane 28 Lipca 2008 przez Night_Bird Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2006 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) A czy taka ilość pasty wystarczy? Nie chce przesadzić ale za pierwszym razem chyba dałem zbyt mało ponieważ temperatura doszła do 42 ~44stC w spoczynku (monitorowane w biosie). Pastę rozprowadzałem delikatnie żyletką. Edytowane 28 Lipca 2008 przez Piotrek2k6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Rozsmaruj pastę po całym rdzeniu (max. 0,5 mm warstwa)! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2006 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Nie chce upaprać krawędzi :blink: Pasta jest na tyle gęsta, że nie rozsmarowuje się jak masło :wink: Temperatura w spoczynku cały czas idzie w górę :sad: na starcie było 35stC podskoczyło do 43stC oczywiście stopniowo, próbuje wskoczyć nawet na 44 ale się cofa może tyle ma być? Wypada to wygrzać, tylko jak długo i w jaki sposób? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Ceramique możesz nawet posmarować całego procka (nie próbuj! :D)... Nie przewodzi prądu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2006 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Chyba zostawię to już jak jest, temperatura 47/48stC przy zamkniętej budzie (w spoczynku), przy otwartej obudowie było 44 w spoczynku i 47 w stresie (FIFA08). Nie powinno się nic stać z prockiem nawet jeśli naroża będą nie posmarowane? w końcu środkiem będzie ciepło odprowadzać :). Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bethrezen Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 całość rdzenia smaruj, nic się nie stanie - co najwyżej chłodniej się zrobi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emilek Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Normalna temperatura w idle jak dla Athlona XP. Wyższy proces technologiczny robi swoje. Ja bym to zostawił tak jak jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2006 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Jednak do poprawki pójdzie, bo temperatura skacze o +/- 3stC :razz: przynajmniej się jeszcze nie powiesił od czasu zmiany pasty :). Edytowane: Ilość pasty na procesorze chyba jednak nie ma większego znaczenia po za tym że jeśli przesadzimy to po prostu nam ją wywali poza rdzeń :P, tak rozprowadziła się pasta po wczorajszym smarowaniu wygląda to dość dziwnie i odcisk na radiatorze :P a tu świeża porcja rozsmarowana żyletką warstwa jest naprawdę cieńka czułem się jakbym smarował rdzeń gładzią szpachlową :lol2: Mam nadzieję że teraz chociaż nie będę mieć tych skoków o 3stC. Edytowane 29 Lipca 2008 przez Piotrek2k6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...