Lunatyk99 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Witam. Na początku dam opis swojego sprzętu. Ss'y z everesta i CPU-Z. Komputer ten, kupiłem w MediaMarkt(dawno temu). Konfiguracja tego komputera była inna tzn. wymieniłem kartę graficzną, i dokupiłem 2gb ram. (2x 1gb, karta graficzna, która była wcześniej geforce 7300 GS 256MB). Ram dokupiłem z prostego powodu, chciałem po prostu, żeby gry chodziły płynniej. Karta geforce niestety niedawno mi się zepsuła, więc musiałem kupić nową. Przejdźmy do rzeczy: Mój problem polega na tym, że nie mogę uruchomić komputera z tymi nowymi ramami (2x 1gb). Gdy wsadziłem dwie kostki ram, i uruchomiłem komputer, to komputer "niby się uruchamia", ale jest czarny ekran i dalej nic się nie dzieję.. Pomyślałem, więc, że mam może zepsutą jedną kostkę, więc spróbowałem uruchomić, tylko z jedną kostką ram, ale dalej to samo. Wsadziłem starą kostkę ram 512, i komputer normalnie się uruchomił, bardzo się zdziwiłem.. Postanowiłem wsadzić 512 i 1gb ram, i ku mojemu zdziwieniu komputer uruchomił się normalnie. 1.Dlaczego więc nie mogę uruchomić komputera, na dwóch nowych kostkach ram? 2.Dlaczego nie mogę uruchomić komputera na jednej nowej kostce, tylko musi być ze starą kostką ram? Z opisu mojej płyty głównej wynika, że powinna czytać 2gb ram.. Opis mojej płyty głównej. Z tego co mi wiadomo, to pamięci DDR2 są kompatybilne w dół, więc powinny działać na wolniejszej magistrali. Bardzo proszę o pomoc. Edytowane 28 Lipca 2008 przez Lunatyk99 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Niektóre płyty obsługują tylko pełną ilość ramu o określonej prędkości działania np: 2GB 400 MHz, 1,5GB 533 MHz, 1GB 667 MHz. Innym problemem mogą być pamięci dwustronne, zamiana na jednostronne może rozwiązać problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...