Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Witam ! Zlozylem sobie cos takiego : Przeznaczenie PC : gamming , troche zabawy w grafice ;). Oczywiscie, chce go podkrecic do tych 4GHz Plyta glowna: Asus P5E Intel X38 Procek : Intel Core2 Duo E8500 3,16GHz (S775) BOX Ram : OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe Wentylatory obudowy : Pentagram Freezone FN-120 2BallBY 2x Wentylator CPU : Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum Zasilacz : Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-650TXEU - 650W Grafika : Radeon 4870 Sapphire 512MB 2xDVI (PCI-E) FullBOX Obudowa : Antec Gamer Three Hundred Case ( osobiscie jak dla mnie wypas. dlaczego ? zainstalowane komponenty 1 wentylator 140mm 1 wentylator 120mm + dostępne opcje 3 wentylatory 120mm) Karta muzyczna + sluchawki. : Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer-Fatal1ty Pro Edition + Słuchawki Creative Fatal1ty Gaming Dysk : Seagate 500 GB Barracuda 7200.11 (32MB, Serial ATA II) Cena zestawu to : Razem brutto: 3617.00 I tej sumy juz nie przekrocze. Sklep : tylko komputronik Cos zmienic ? Bardzo prosze o wypowiedz :) Z gory dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Te słuchawki fatal1ty do takiej karty są wg. mnie nieciekawe <_< lepiej mógłbys kupić Steelsoundy 4h albo 5h lub Siberia. A najlepiej Lognetmedia Aero 5.1 Widzę, ze jesteś nastawiony na granie więc kup sobie jeszcze mysz: Razer Deathadder (mam taką i jest zaje.....) PS. A nie lepiej E8400 ?? Sam nie wiem który byłby lepszy, niczego nie sugeruje. :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Te słuchawki fatal1ty do takiej karty są wg. mnie nieciekawe <_< lepiej mógłbys kupić Steelsoundy 4h albo 5h lub Siberia. A najlepiej Lognetmedia Aero 5.1 Widzę, ze jesteś nastawiony na granie więc kup sobie jeszcze mysz: Razer Deathadder (mam taką i jest zaje.....) PS. A nie lepiej E8400 ?? Sam nie wiem który byłby lepszy, niczego nie sugeruje. :razz: Wole 8500 ;) Nie kupuje sie sluchawek 5.1 :> Z taka karta te sluchawki beda dobrze grac uwierz mi :D i sa bardzo wygodne :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 mobo: nie wiem czy planujesz CF , jeśli nie to Asus P5Q Pro (lub -E) , jeśli masz w planach rozbudowę o kolejnego radka zostaw P5E cpu: skoro i tak kręcisz: e8400 powinien dojechać bez problemu do 4G (chyba że trafisz na jakiegoś padaka) ram ok wentylatory do budy: nie wiem czy chcesz dołożyć czy wymienić wentyle z anteca 300 , jeśli dołożyć to nie widzę za bardzo sensu bo 1 z przodu i jeden z tyłu w zupełności wystarcza w takiej obudowie , jeśli podmienić to nie widzę za bardzo sensu cooler ok psu ok gpu ok buda ok muzyczna Asus Xonar DX/XD + jakieś inne słuchawki niż te co wybrałeś , bo nie zachwycają hdd może być ale lepiej Samsung F1 640G pasta Zalman stg1 sklep : nie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 mobo: nie wiem czy planujesz CF , jeśli nie to Asus P5Q Pro (lub -E) , jeśli masz w planach rozbudowę o kolejnego radka zostaw P5E cpu: skoro i tak kręcisz: e8400 powinien dojechać bez problemu do 4G (chyba że trafisz na jakiegoś padaka) ram ok wentylatory do budy: nie wiem czy chcesz dołożyć czy wymienić wentyle z anteca 300 , jeśli dołożyć to nie widzę za bardzo sensu bo 1 z przodu i jeden z tyłu w zupełności wystarcza w takiej obudowie , jeśli podmienić to nie widzę za bardzo sensu cooler ok psu ok gpu ok buda ok muzyczna Asus Xonar DX/XD + jakieś inne słuchawki niż te co wybrałeś , bo nie zachwycają hdd może być ale lepiej Samsung F1 640G pasta Zalman stg1 sklep : nie ok :) No ale z e8500 zawsze mozesz wycisnac cos wiecej i bedzie raczej lepiej chodzil na tych 4GHz ;). Mozliwe, ze bede robil CF dlatego wole zostawic ta karte. Mowisz, ze 2 wentylatory starcza ? Ja tam chcialem 4 wsadzic :D ( 2 co sa + 2 co wpisalem :P ) Ta obudowa ma wiatrak z boku i z gory co zauwazylem a zasilacz jest na dole :) A i do tego jeszcze panel : Zalman panel 5,25" ZM-MFC1 A co chcesz od sklepu ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lemar Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) No ale z e8500 zawsze mozesz wycisnac cos wiecej i bedzie raczej lepiej chodzil na tych 4GHz ;). (ciach) A co chcesz od sklepu ?:) Nie koniecznie , możliwe że e8500 to taki fabrycznie lekko podkręcony e8400. W komputroniku troche drogo <_< A odnośnie tych słuchawek to uwierz mi - nie warto. Grałem na nich u kumpla i mnie nie zachwyciły. A pozatym na neo24.pl tydzień temu była taka jednodniowa promocja i kosztowały bodajże 35zł. To jest też śmiech na sali żeby sie w to pakować (i to z taką dźwiękówką). Mówiłeś że z tą katrą dobrze zagrają. Może i tak ale tak samo jak każde inne słuchawki. Kup lepsze to wtedy zobaczysz co to znaczy "dobrze zagrają". Edytowane 28 Lipca 2008 przez Lemar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) A jaka karte mial kolega ?:D Prosilbym o jakas rade odnosnie wentylatorow, czy te 2 co sa w obudowie starcza 1x 140mm i 1x 120m i czy dokupic jeszcze jeden albo dwa 120mm Edytowane 28 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Jeśli Twoja wybrana obudowa wygląda w TEN sposób to wystarczy Ci jeden dodatkowy wiatrak z przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Jeśli Twoja wybrana obudowa wygląda w TEN sposób to wystarczy Ci jeden dodatkowy wiatrak z przodu. Dokladnie tak, dziekuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Ale koniecznie zmień sklep bo nieźle przepłacisz. Taki ESC czy Apollo w porównaniu do komputronika wypada sporo lepiej. Zaoszczędzisz sporo kasy. Aha, i E8400 4GHZ vs E8500 4ghz E8400 na tych samych taktach będzie lepszy. A czemu? Bo będzie miał wyższe FSB przez co wzrasta wydajność magistrali i pamięci. Te proce różnią się tylko mnożnikiem. Edytowane 28 Lipca 2008 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Ale koniecznie zmień sklep bo nieźle przepłacisz. Taki ESC czy Apollo w porównaniu do komputronika wypada sporo lepiej. Zaoszczędzisz sporo kasy. Aha, i E8400 4GHZ vs E8500 4ghz E8400 na tych samych taktach będzie lepszy. A czemu? Bo będzie miał wyższe FSB przez co wzrasta wydajność magistrali i pamięci. Te proce różnią się tylko mnożnikiem. Jednak wole komputronik jako, ze jest u mnie w miescie i dostaje gotowego PC i nie ma problemow z reklamacja itp ;). Hmmm to one nie maja tego samego FSB 1333? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Mają, ale podkręcanie polega na zwiększaniu FSB i 4GHZ na E8400 osiągasz przy wyższym FSB z racji niższego mnożnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Mają, ale podkręcanie polega na zwiększaniu FSB i 4GHZ na E8400 osiągasz przy wyższym FSB z racji niższego mnożnika. Czyli e8400 lepiej sie kreci, tak ?:D A co jesli e8500 bede chcial podkrecic do np. 4,15 ? 4,2 ? Da rady tyle w ogole ? I czy e8400 uciagnie te 4,2 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Kręcą się tak samo, lecz by osiągnąć np. 4GHZ na E8400 musisz dać większe FSB i przez to właśnie FSB wzrasta wydajność magistrali i pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Kręcą się tak samo, lecz by osiągnąć np. 4GHZ na E8400 musisz dać większe FSB i przez to właśnie FSB wzrasta wydajność magistrali i pamięci. Z tego co piszesz, rozumiem, ze e8500 to taki fabrycznie podkrecony e8400 ? Wyczytalem cos takiego : "Świetny. Około 10 % wydajniejszy niż 6850, którego miałem do niedawna. Dla porównania 6850 z ddr2(890) 4 GHz vs 8500 z ddr3 (1700) 4 GHz prawie 2 tys. 3dmarków w standardowym teście 06 na plus dla platformy z 8500. Stabilnie dociągnąłem do 455x9,5 co daje 4,32 NA POWIETRZU (thermalright 120 ultra + wiatrak 120 mm), temperatury w stresie w granicach do 55-60 st. C Polecam" Co powiesz na to ?:P Dalej e8400 bedzie lepszy ? Edytowane 28 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Tak - E8500, to E8400 z mnożnikiem wyższym o 0,5x. Tzn : taktowanie E8400 - 333 x 9 taktowanie E8500 - 333 x 9,5 A co do tej opinii, to równie dobrze może pójść E8400, więc nie ma co przepłacać o jedyne 160MHZ na starcie więcej... Edytowane 28 Lipca 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Czyli wybor idzie na e8400 :) Dziekuje slicznie wszystkim. Szczegolnie Miguel707 to juz drugi temat w ktorym mi pomagasz :) Jezeli jeszcze macie jakies porady, chetnie wyslucham :) Co do krecenia, wiatraczek na CPU starczy zeby osiagnac te 4GHz i byl stabilny, nie za goracy itp ?:) Edytowane 28 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 Do 4GHZ i ciszy lepiej jest wziąć Pentagram Karakorum wraz z pastą Zalman ZM-STG1 - nawet kosztem dysku twardego - wtedy możesz wziąć bardzo wydajny Samsung F1 320GB - bardzo cichy i wydajny - IMO od Seagate lepszy. I takim sposobem będziesz miał cichy komputer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Przeciez taki mam w opisie - patrz 1 post w temacie :). Co do pasty, dopisze do rachunku :D Kazdy poleca te samsungi f1 czy one sa az tak dobre ?:) Kolega mowil, ze samsungi czasem sa glosne :P Przeciez ten Seagate wydaje sie dobry :) http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=46548 Edytowane 28 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Kolega mówił zapewne o starszych Samsungach. Te F1 są naprawdę dobre i dlatego są polecane. Jeśli możesz, to weź wersję 640GB. Edytowane 28 Lipca 2008 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 (edytowane) Razem brutto: 3692.00 Pieknie, dziekuje jeszcze raz. Jutro ide zamawiac, tylko z tego co widze to jeszcze bede musial czekac pare dni na czesci ale co poradzic :) Zasilacz do obudowy Corsair CMPSU-650TXEU - 650W Starczy taki zasilacz ? Bede krecil tego procka do 4GHz i odrobine ram ;) Edytowane 28 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c45per Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 generalnie ten zasilacz będzie się strasznie nudził przy tym configu. Jak dorzucisz drugą kartę graficzną to też pewnie będzie się nudził ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
einar Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 niech się nudzi, będzie przez to cicho działał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
c45per Opublikowano 28 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2008 No, ja nie mówię, że to jest złe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 ja ci jedno poradze zmien sklep i duzo zaoszczedzisz... apollo esc tanie i pewne sklepy i z gwara tez nie ma problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jupik Opublikowano 29 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2008 (edytowane) Hmm czy ten ram wytrzyma lekki OC ? OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1066MHz Reaper EPP CL5 Heatpipe I krecenie procka oczywiscie ( do 4GHz ), nie chce problemow :D Edytowane 29 Lipca 2008 przez Jupik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...