Skocz do zawartości
Mysteryy

Najlepsza Karta Dzwiekowa Do 700 Zl Do Stereo I 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Bede chcial niebawem kupic w miare dobra karte dzwiekowa do swojego kompa.

Mam w sumie 3 zestawy grajace:

- sluchawki Sennheiser HD595

- stereo Yamaha Pianocraft - tutaj jest spora szansa, ze za jakis czas stereo bedzie znacznie lepszej klasy

- 5.1 - Logitech z-5500 - do gier i jako tako do filmow sa calkiem ok, zaskoczylo mnie ze maja nie najgorsza jakosc jak na pierdziawki komputerowe

Zatem czego oczekuje od swojej przyszlej karty dzwiekowej:

1. Przedewszystkim chce zeby sobie bardzo dobrze radzila w 5.1 z grami i filmami. Zadnych problemow ze sterownikami

2. Dalej i wlasciwie przedewszystkim musi zapewniac jak najlepsza jakosc w stereo. Chcialbym aby sluchanie muzyki z kompa (formaty bezstratne ofkoz) zapewnialo porownywalna a nawet lepsza jakosc niz plyty cd na odtwarzaczu z pianocraft'a. Jest to chyba mozliwe? Nie sadze aby DVD z pianocrafta mial jakiegis super DAC wiec teoretycznie karta dzwiekowa za 700zl powina juz zapewnic lepsza jakosc? Czy sie myle

3. Bardzo bym chcial aby karta miala wyjscie coaxial - zeby podlaczyc do z-5500. Chociaz tutaj mam duze watpliwosci bowiem - czy bedzie roznica jak podlacze Logitech'y coaxial'nie czy przez te 3 mini jack'ki?

Z tego co mi wiadomo to gdy dzwiek jest wysylany analogowo (mini jack) to wykorzystywany jest dac z karty dzwiekowej, natomiast w przypadku wysylania dzwieku cyfrowo (coaxial) to dac w logitechach bedzie odpowiedzialny za przetwarzanie dzwieku. Jak mniemam karta dzwiekowa za 700zl ma o wiele, wiele lepsze przetworniki niz marne z-5500. Zatem najkorzystniej wydaje mi sie polaczenie jednak 5.1 przez 3xmini jack. W takiej sytuacji jak podlaczyc w koncu stereo? Karty maja zazwyczaj 4 wyjscia mini jack (central/sub, front, rear, surround), wiec teoretycznie dalo by rade 3x mini jack do 5.1 i raz mini jack do stereo, tylko jak to bedzie wygladalo w praktyce, kapnie sie program, ze ma do czynienia z 2 roznymi sprzetami? Ze np stereo jest podlaczone do mini jack "front" a 5.1 do pozostalych i np surround w sterownikach zmienic na fronty w 5.1???

4. Nakorzystniej by bylo gdyby moja przyszla karta mial wyjscie RCA (cinch) dla stereo i wlasnie te 4 mini jack dla 5.1/7.1 wowczas mozna byloby polaczyc jakims fajnym interkonektem karte ze wzmacniaczem, narazie widzialem, ze wszystkie karty maja te wyjscia mini jack a kabel mini jack - rca sa slabszej jakosc niz mozna znalezc interkonekty. Chodzi mi o to aby jednoczesnie do karty mozna bylo podlaczyc stereo i 5.1...

Zalezy mi na tym aby moja przyszla karta pozwalala podpiac jednoczesnie system 5.1 (z-5500) i stereo (pianocraft), najfajniej jakby oba systemy byly podpiete analogowa a nie cyfrowo. Zeby jakosc dzwieku w stereo byla bardzo ok i w 5.1 dzwiek przynajmniej zadowalajacy i pozycjonowanie dzwieku w grach bylo bardzo ok. Zalezy mi aby dalo sie to wszystko komfortowo podpiac aby stereo nie "gryzlo sie" z 5.1 aby na tej jednej karcie mozna bylo posluchac muzyki z pianocrafta i pograc na z-5500 bez koniecznosci przepinania jakichkolwiek kabli. Nie obchodzia mnie programy zmieniajace muzyke stereo na pseudo 5.1, mam gdzies DPL2 i wszelkie tego odmiany. Tylko dobre stereo i 5.1 tam gdzie bozia przykazala.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak bardzo duzo czytalem wlasnie o Auzentech X-Fi Prelude 7.1 i naprawde chyba narazie z tego co wyczytalem jest dla mnie najodpowiedniejsza karta. Zastanawiam sie rowniez nad Asus Xonar D2.

Co do Auzentech to bardzo duzym plusem jest wymienialny opamp. Z tego co pamietam to na wyjsciu mini jack "front" jest chyba lepszy dac zastosowany niz na pozostalych (albo to w Asusie tak zrobili - nie pamietam). W kazdym razie bardzo mocno mysle nad Auzentech X-Fi Prelude 7.1 i recenzje sa bardzo zachecajace, zastanawia mnie tylko jak podlaczyc moj sprzet do tej karty? Logi przez coaxial a yamahe mini jack -> RCA na wyjsciu "front". Tylko martwi mnie wtedy przerzucenie dekodowania dzwieku z karty na logi, czy nie jest tak jak mysle. W kazdym razie wciaz czytam, slucham roznych opini i szukam. Kazda opinia jest mile widziana, kazda propozycja zostanie rozpatrzona. Zapraszam kazdego kto moze pomoc, do udzielania sie w temacie ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Logi podlaczone sa przez TOSLINK, podlaczalem tez przez kabelek analog z zestawu od Logow - i powiem Ci szczerze (co napisalem juz w topicu o karcie), ze dzwiek na optyku jest IMO lepszy. Tak naprawde sprawdze to za ~2 tyg. kiedy przeprowadze sie i wreszie bede mogl "dac w palnik", bo narazie wkurzam sasiadow :P

Owszem, opampy sa wymienne i to jest duzy plus. Dla mnie nastepnym plusem jest jakos sygnalu jaki idzie przez wejscie optyczne (akurat dla mnie to wazne, tak jak i wejscie mic - nagrywam trabke, a to jest bardzo niemily i niewdzieczny sygnal do obrobki :lol2: ). Przednie we/wy faktycznie bardzo ladnie graja i wiecej niz "daja rade".

Co do Asusa - sluchalem obu tych kart (fakt, ze u znajomego), ale dla mnie Auzen wypadl ciekawiej. Ma "pelniejsze spektrum" (nie wiem czy to dobre okreslenie) dzwiekow, jest taki fajny, cieply i mieki, ale... Jak chcesz i pobawisz sie ustawieniami, to potrafi tez tak pier%$*&@$ ze az grzywke rozwiewa ;) Ostro i niegrzecznie :) Nie mowie ze Asus gorszy - ale dla mnie przegral zdecydowanie w 1 konkurencji - obrobka i jakos sygnalu wejsciowego i mic (z instrumentu jak wyzej ;) ).

Reasumujac - IMO, w tym przedziale cenowym ciezko bedzie znalec Ci cos tak wyposazonego i takiej jakosci. No i pamietaj o jednym - stery zrobione przez Auzentech "kopia" Creative i Asusa. Tak naprawde chyba teraz X-Fi pokazuje zeba i moc :)

Aha - i jeszcze jedno - przed Auzenem byl Razer Barracuda - fajna karta, ale Auzenowi nawet do piet nie dorasta (to tak informacyjnie ;) )

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzieki za info!

Tego mi wlasnie trzeba, kogos kto widzial/slyszalem kilka produktow i mowi z doswiadczenia. Coraz bardziej jestem zdecydowany na tego Auzentech X-Fi Prelude 7.1, tylko u mnie by do z-5500 szedlby dzwiek poprzez coaxial (wejscie optyczne w logitech jest przeznaczone na PS3;). Moglbys dla mnie sprawdzic jedna rzecz? Chodzi mi o to czy gdy masz podlaczonego do karty jednoczesnie z-5500 przez optyczny i jakiekolwiek stereo przez minijack -> RCA czy mozna swobodnie przelaczac gdzies w sterownikach z ktorego zestawu aktualnie ma sie wydobywac dzwiek. Jest to dla mnie krytycznie wazna funkcja i musze miec pewnosc, ze to odbywa sie wlasnie w ten sposob. W kazdym razie wielkie dzieki za to, ze sie tu udzielasz. Eh juz tyle czytalem o tych kartach, tyle czasu na to stracilem, az mi sie w glowie kreci juz najwyzsza pora definitywnie pozbierac wszystkie informacje w "kupe" i niebawem dokonac wyboru i miec z glowy.

Aha wejscia w karcie dzwiekowej sa dla mnie calkowicie nie istotne tylko wyjscia sie licza u mnie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co narazie organoleptycznie stwierdzam:

- Z-5500 prze optyk podpiete do karty

- Sluchawki Sony wpinane (wg. potrzeb) do przedniego panelu (panel oczywiscie wpiety w karte)

Kazde zrodlo gra "sobie" - czyli jak nie chcesz logow, to je poprostu wylaczasz (inaczej sygnal idzie na oba urzadzenia) jedyne co robie, to w konsoli Auzentecha przelaczam do aktualnego zrodla dzwieku 5.1/headphones. Logi steruja sie ladnie dolaczonym standem, a sluchawki przez soft - wszystko bangla.

Jednoczesnie nie jest mozliwe podanie sygnalu na tylnym panelu karty przez optyk i elektryk in the same time - na tej karcie jest to to samo (dwufunkcyjne) gniazdo - ale jak pokazuje powyzszy przyklad 2 sygnaly (optyk + analog) sa jak najbardziej mozliwe. Przynajmniej w ukladzie podawania sygnalu tyl - przod. Z ciekawosci (i w miare mozliwosci czasowych) sprawdze czy analog wyjdzie tez tylem powiedzmy w ciagu 2-3 dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam problem co Ty. Też się naczytałem. I mój wybór padł na asusa. Dźwięk w porównaniu do integry nawet na takich małych głośniczkach jak logitech r-20 jest lepszy. Dziś powinny przyjść z-5500 więc mogę wieczorkiem napisać jak to razem działa. ( tyle, że w sprawie dźwięku się dopiero uczę i mogę być nie obiektywny)

Edit: mogę zobaczyć (posłuchać) czy będzie różnica na z-5500 przez analog i cyfrowo.

Edytowane przez smirnov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawosci (i w miare mozliwosci czasowych) sprawdze czy analog wyjdzie tez tylem powiedzmy w ciagu 2-3 dni.

Bylbym Ci wielce wdzieczny. Swoja droga do tego Auzentech mozna podpiac jakis panel przedni czy cos? Tzn, pytam o to jak to sie robi bo o tym nie mam zielonego pojecia a chetnie poczytam czy taka opcja w ogole dla mnie jest interesujaca...

Dziś powinny przyjść z-5500 więc mogę wieczorkiem napisać jak to razem działa. ( tyle, że w sprawie dźwięku się dopiero uczę i mogę być nie obiektywny)

Daj znac. O ile na Z-5500 sluchanie muzyki to dla mnie przewaznie katorga (chociaz kilka nut brzmi bardzo ok na Logitechu) to chetnie sie dowiem jak tam Ci sie to sprawuje w grach i filmach. No no i oczywiscie jak podlaczyles

Edit: mogę zobaczyć (posłuchać) czy będzie różnica na z-5500 przez analog i cyfrowo.

Bardzo chetnie sie dowiem. Czekam na wyniki ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylbym Ci wielce wdzieczny. Swoja droga do tego Auzentech mozna podpiac jakis panel przedni czy cos? Tzn, pytam o to jak to sie robi bo o tym nie mam zielonego pojecia a chetnie poczytam czy taka opcja w ogole dla mnie jest interesujaca...

Pozdrawiam

Zwykle wyjscie na HD Audio front w budzie Gigabyte (chyba kazda normalna buda to posiada) :) Nie da sie pomylic wtyczki wpinasz w jedyne mozliwe miejsce na karcie, zreszta manual jest na zasadzie "krowie na rowie", obrazkowy - w ten sposob masz z przodu audio-out i mic-in.

Za tyl zabiore sie moze jutro - dzis nie mialem czasu, przepraszam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, no rzeczywiscie mam tam na obudowie z przodu "aux" i "mic"

Nigdy na to nie zwrocilem wczesniej uwagi. Narazie mam integre i jak do aux podpialem sluchawki to az mnie zatkalo, juz dawno nie slyszlem tak fatalne jakosci dzwieku;)

W kazdym razie jak sie ma takie wyjscie z tylu karty do tego przedniego na panelu? Jak rozumiem trzeba to jakims kablem przeciagnac (znajac zycie slabej jakosci). Nie powiem to moze byc dobra opcja wlasnie zeby sluchawki podpiac. Tylko czy jakosciowo sie cokolwiek traci na takim zabiegu?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, no rzeczywiscie mam tam na obudowie z przodu "aux" i "mic"

Nigdy na to nie zwrocilem wczesniej uwagi. Narazie mam integre i jak do aux podpialem sluchawki to az mnie zatkalo, juz dawno nie slyszlem tak fatalne jakosci dzwieku;)

W kazdym razie jak sie ma takie wyjscie z tylu karty do tego przedniego na panelu? Jak rozumiem trzeba to jakims kablem przeciagnac (znajac zycie slabej jakosci). Nie powiem to moze byc dobra opcja wlasnie zeby sluchawki podpiac. Tylko czy jakosciowo sie cokolwiek traci na takim zabiegu?

Pozdrawiam

Orginalny kabel od frontowego (tez orginalnego) audio w mojej budzie ma dwie koncowki podlaczeniowe: AC-97 (starsze audio) i HD Audio (nowsze audio). Wpinasz poprostu HD Audio do gniazda na Auzenie i masz normalnej jakosci sygnal na wyjsciu z przodu - nic wiecej Ci nie poiwme procz tego ze do integry nie ma co porwonywac, bo sluchawki nowe, nie wygrzane, ciezko powiedziec jak beda sie zachowywac za jakis czas - ale jestem zadowolony. Z ciekawosci wpialem przed chwila Logi kablem jack-jack w konfiguracji: przedni panel (czyli audio out z Auzena) do bocznego wejscia (music-in) na sterowniku Logow i karta podaje nawet na to wyjscie DDL B-) Sam jestem zaskoczony, ale wydaje sie ze pelnoprawnie mozesz do tego rozne sprzety podinac (oczywiscie IMO zagraly gorzej niz na optyku).

EDIT @ 30.07

Checked - sygnal tylem wychodzi albo/albo, optyk i analog razem "nie banglaja" - czyli nici z 2 sygnalow razem. Wkoncu - od czego jest ten przedni panel ;)

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Checked - sygnal tylem wychodzi albo/albo, optyk i analog razem "nie banglaja" - czyli nici z 2 sygnalow razem. Wkoncu - od czego jest ten przedni panel ;)

Fatalnie:(

Eh nie spodziewalem sie tego, oczekiwalem, ze przeczytam tutaj w ramach formalnosci, ze wszystko jest cacy na analogu i cyfrowym z tylu.

A nie da sie gdzies w sterownikach, zmieniac skad ma aktualnie dzwiek plynac? Mi nie chodzi o to aby jednoczesnie dzwiek byl na yamaha'szce i na z-5500 tylko aby obydwa zestawy byly podpiete do wyjscia analogowego (pianocraft) i cyfrowego (z-5500) a to z ktorego z nich w danej chwili dzwiek bedzie plynal to zalezy od tego jak sobie ustawie w sterach. Rozchodzi sie o to aby nie trzeba bylo wchodzic i sie bawic z kablami za komputerem za kazdym razem gdy chce posluchac muzyki a wczesniej gralem i na odwrot. Hmmm jestem powaznie zaniepokojony. U siebie na obudowie (bardzo stary feel - szajs) mam z przodu tylko "mic" i "aux". Jedna rzecz, ze malo komfortowo wowczas by szedl ten kabel do pianocrafta a druga sprawa, ze nie wiem jak to sie ma do tego super dac'a, ktory ma byc na wyjsciu "front". No chyba ze mozna zrobic tak jak mysle zeby bylo raz coaxial a raz jack "front" bez koniecznosci bawienia sie kablami tylko szybkim ruchem myszki w sterownikach, panelu.

Czekam teraz, obgryzujac paznokcie ze zdenerwowania na Twoja odpowiedz;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączyłem wszystko. Muszę się przyznać, że jestem dziś na kacu, więc nie do końca jestem pewien swego słuchu. Gdy puszczam muzę przez cyfrowe to od razu daje dźwięk na wszystkie głośniki,

natomiast na analogu mogę sobie wybrać w głośnikach kilka opcji: stereo, stereo x2 i wszystkie głośniki ( zresztą masz z-5500 to wiesz ). W dniu dzisiejszym nie słyszałem żadnej różnicy pomiędzy jakością przez analog i cyfrę. ( Ja jednak preferuję analog - wolę w stereo ) Natomiast, jestem zdziwiony tym, że wszyscy piszą o zagłuszaniu innych dźwięków przez bas w z-5500. Wcześniej miałem logi r-20 i muszę powiedzieć, że bas był mocniejszy ( bardziej dudniący) w maluszkach.

U mnie na xonar d2 mam podpięte logi przez analog i cyfrę i tylko zmieniam w sterach przez co ma sygnał podawać. No ale tak jak pisał Yamnick nie da rady puścić obu na raz. Więc myślę, że spokojnie możesz podpiąć oba zestawy i tylko w sterach zmieniać przez co idzie sygnał.

Edytowane przez smirnov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalnie:(

Eh nie spodziewalem sie tego, oczekiwalem, ze przeczytam tutaj w ramach formalnosci, ze wszystko jest cacy na analogu i cyfrowym z tylu.

A nie da sie gdzies w sterownikach, zmieniac skad ma aktualnie dzwiek plynac? Mi nie chodzi o to aby jednoczesnie dzwiek byl na yamaha'szce i na z-5500 tylko aby obydwa zestawy byly podpiete do wyjscia analogowego (pianocraft) i cyfrowego (z-5500) a to z ktorego z nich w danej chwili dzwiek bedzie plynal to zalezy od tego jak sobie ustawie w sterach. Rozchodzi sie o to aby nie trzeba bylo wchodzic i sie bawic z kablami za komputerem za kazdym razem gdy chce posluchac muzyki a wczesniej gralem i na odwrot. Hmmm jestem powaznie zaniepokojony. U siebie na obudowie (bardzo stary feel - szajs) mam z przodu tylko "mic" i "aux". Jedna rzecz, ze malo komfortowo wowczas by szedl ten kabel do pianocrafta a druga sprawa, ze nie wiem jak to sie ma do tego super dac'a, ktory ma byc na wyjsciu "front". No chyba ze mozna zrobic tak jak mysle zeby bylo raz coaxial a raz jack "front" bez koniecznosci bawienia sie kablami tylko szybkim ruchem myszki w sterownikach, panelu.

Czekam teraz, obgryzujac paznokcie ze zdenerwowania na Twoja odpowiedz;)

Pozdrawiam

Nie no, naprzemiennie to logika ze sie da - tak jak smirnov pisze :lol2:. Ja zrozumialem, ze Ty chcesz, zeby oba zrodla jednoczesnie Ci zabanglaly. Aha-nie sprawdze gdzie sie to w sterownikach przestawia, bo nie chce mi sie juz raczkowac przy kompie w tej chwili, a analog odpialem :rolleyes:

smirnov - roznica jest slyszalna, jak ustawienia karty zaczynasz zmieniac z def. na to co chcesz/lubisz. Przynajmniej w moim wypadku tak bylo na obu kartach (Razer Barracuda AC-1, Auzentech X-Fi Prelude 7.1). Co do basu, to odsluchalem juz rozne komputerowe zestawy i ten z Z-5500 wcale nie jest zly, jesli sie go odpowiednio wysteruje.

EDIT

Mam pierwsza zauwazalna bolaczke sterow :twisted: Tom Clancy's: Ghost Recon Modern Warfare 2 blokuja mi panel w trybie game i za ch&*^%$ nie mozna go przelaczyc back to entertainment albo audio creation :sad: Dopiero reset pomaga :damage_wall:

Edytowane przez Yamnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na korzyść analoga czy cyfrowego?? Bo jeśli się nie mylę to jak dajesz po analogu to dźwięk idzie z DAC karty a jak cyfra to DAC z głośników.

W teorii i wg. tego testu:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=157497

na korzysc analoga.

W praktyce (namacalnej,sprawdzanej organoleptycznie) dzwiek na optyku jest IMO lepszy i jednak idzie przez karte, a nie przez Logi.

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "OT"
Ale to juz jest temat do dyskusji w topicu o karcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi